Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Полчища хрущів перелякали садоводів

Але боятися крилатих візитерів не варто

В Україні — справжнє нашестя хрущів. Вони окупували наші сади, ліси, парки, дачі, повно їх у траві, над дорогами, у пришляхових смугах. Нема спасу від цих створінь і містянам — майські жуки забираються у їхні помешкання, офіси, лякають своєю появою власниць модних зачісок. Єдині, хто раді цим літунам, — діти, для них хрущі — ще один різновид розваги...

На КОЖНОМУ КРОЦІ чути розмови про якусь природну аномалію, «наслідки Чорнобиля». Селян лякають знищенням урожаю, найперше — садовини. Чи є підстави для тривоги?

— Нічого надзвичайного не відбувається, — розповів кореспонденту «Високого Замку» кандидат біологічних наук Андрій Бокотей. — Масова поява хрущів пояснюється циклічністю — три-чотири сезони їхня личинка живе під землею, об’їдаючи коріння сільськогосподарських культур, а на п’ятий рік на поверхні з’являється доросла комаха хруща. Тому і спостерігаємо теперішнє його засилля. До кінця місяця ці жуки вгамуються, припинять свої польоти…

Природоохоронці не бачать нічого поганого у великих полчищах травневих хрущів. Кажуть, своєю присутністю вони створюють потужну, енергетично насичену кормову базу для звірини і птахів, особливо у містах, дають можливість їм успішно розмножуватися. Залюбки смакують хрущами кажани, горобці, всі воронові, курині види пернатих, дрозди, шпаки, вивільги. У лісах із задоволенням їх споживають копитні.

Справді, ці оспівані особини з репатими ніжками завдають мороки рільникам, садоводам, бо поїдають листя, цвіт плодових дерев. А ще — автомобілістам, забруднюючи лобове скло їхніх машин. Однак про серйозну загрозу для зелених насаджень і нашого комфорту говорити не доводиться.

— По-перше, кількість хрущів не є критичною, — каже пан Андрій. — А по-друге, у природі все збалансовано, до розумних меж густоту цього крилатого населення швидко відрегулюють ті ж птахи і кажани. Не раджу боротися з хрущами при допомозі хімзасобів — це зашкодить листю. Достатньо струсити їх.

Ми не проминули нагоди запитати у науковця про фармакологічну цінність крилець хруща, про яку ходять легенди. Пригадую, у радянські часи ми збирали ці крильця і відносили в аптеку, наївно сподіваючись на винагороду.

— Достеменно не знаю про медичну користь цього «натурпродукту», — зізнається наш співрозмовник. — Але відомо, що надкрилля хруща багаті хітином. Якщо цю речовину використовують у лікувальних цілях, тоді з хрущів є і такий зиск…