Передплата 2024 ВЗ

Лагідний вбивця

Зловживання сонячними ваннами отруює шкіру

Незабаром розпочнеться Всеукраїнський тиждень діагностики меланоми. З 13 по 19 травня кожен матиме можливість безкоштовно обстежитися у державних та приватних клініках. Особливо це актуально на початку відпочинкового сезону, адже найчастіше біда дає про себе знати, коли її жертви повертаються з теплих країв.

ГОЛОВНИЙ позаштатний фахівець за спеціальністю дерматовенерологія МОЗ Олександр Літус зазначив, що основна мета проекту — розповісти людям про небезпеку, яку приховує зловживання сонячними ваннами, та навчити правил профілактики шкірних захворювань. Саме ультрафіолетове випромінювання — основна причина онкології шкіри.

“Мій покійний чоловік навіть не підозрював, що потерпає від страшної недуги”, — каже пані Оксана. Її благовірного сусіди називали богатирем: атлетичної будови, вирізнявся міцним здоров’ям. Пораючись по господарству, чоловік випадково здер родимку. Не звернув на це особливої уваги. Через три роки сім’єю відпочивали у Єгипті. Звідти 40-річний пан повернувся з величезною ґулею на нозі, що утворилася на місці підступної родимки. Лікарі поставили діагноз — меланома. Через два тижні його поховали.

За словами завідуючого поліклінікою державного онкологічного регіо-нального лікувально-діагностичного центру Ігоря Курія, меланома загрожує величезній кількості людей. Практично всі випадки — наслідки тривалого перебування просто неба під прямим сонячним промінням та зловживання соляріями. Час розвитку злоякісного захворювання — 20 і більше років.

Перегрівання на сонці часто перетворює пошкоджені родимки на меланому. Родимками називають невуси та невусоподібні захворювання. Більшість із них “населяють” наше тіло від народ-ження, але можуть з’являтися й протягом життя. За своєю будовою, характером та можливістю переходити в меланому невуси відрізняються між собою.

Кожна людина повинна вміти себе оглянути і робити це регулярно. Потрібно звертати увагу на такі симптоми:

— будь-який раптовий або поступовий ріст родимки є небезпечним;

— якщо з’являються відтінки чорного або коричневого кольорів; посилюються червоний, білий або голубий. Поширюється пігмент від країв до навколишньої шкіри;

— з’являється асиметрія або нерівність країв;

— підвищення частини пігментованої ділянки (раніше пласкої або незнач-но підвищеної);

— лущення, ерозування, мокнення, виникнення кірочок, виразкування або кровоточивість;

— свербіння, підвищена чутливість або болючість;

— затвердіння або пом’якшення.

Якщо ви помітили будь-яку з цих змін, негайно зверніться у спеціалізовану установу (онкоцентр) для обстеження. Вкрай небезпечно застосовувати нетрадиційні методи, які пришвидшують перехід у злоякісну форму та відтерміновують медичну допомогу.

Найчастіше до тенет меланоми потрап-ляють люди зі світлою шкірою, білявим волоссям та світлим кольором очей. У блондинів та рудоволосих швидко виникають сонячні опіки, тому вони найбільше схильні до захворювання. Часто меланома має сімейний характер: якщо родичі по прямій лінії потрапили до полону смертельної недуги, ймовірність захворіти зростає.

Не варто перебувати під прямим сонячним промінням з десятої ранку до четвертої дня. На пляж одягайте капелюх із широкими крисами, захисний одяг та окуляри, непроникні для ультрафіолетових променів. Слід застосовувати крем із рівнем захисту від сонця з SPF 15 і більше за 15-30 хвилин перед виходом на вулицю.

Сонячне проміння акумулюється в нашій шкірі: вона запам’ятовує всю радіацію, яку отримала від народження. 80% отруєнь ультрафіолетом спостерігається у молодих людей до 18 років. Як наслідок, епідерміс починає передчасно старіти: втрачає природну еластичність, з’являються тріщинки та зморшки.