Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Хто захистить дикі тюльпани від варварських набігів?

Ці унікальні квіти стоять у вазі не більше дня

У Миколаївському районі на Львівщині, поблизу села Надітичів, є унікальна місцевість. У заплаві між річками Дністер і Рибниця загубилася долина, на якій ростуть дикі тюльпани. Якби екскурсовод пан Микола від туроператора “Відвідай” не запровадив нас на цю долину, ми її ніколи б не знайшли. Жодного вказівника, куди йти і куди звертати. Перейшли заболоченою стежкою, обійшли залізничну колію і побачили ось цю красу...

Помилуватись дикими тюльпанами можна лише наприкінці квітня — на початку травня. І треба встигнути, бо період цвітіння у них надто короткий. Попри те, що квіти занесено до Червоної книги, спритні “умільці” все одно їх зривають і намагаються продати. І байдуже, що довозять їх на ринки вже не зовсім свіжими... У вазі вони стоять не довше як один день. Від звичних тюльпанів ці квіти відрізняються меншими розмірами, а також тоншими пелюстками і стовбуром. Більшість квіток має темне забарвлення — фіолетово-бордове. Але трапляються білі, жовті, світло-рожеві та білі в горошок.

Дивує мене у цій ситуації наша українська безгосподарність і безвідповідальність. Ніхто цю територію не охороняє. Можна зайти, нарвати квітів, а решту — елементарно витоптати. І нікому нема діла до цього, що популяція диких тюльпанів, або, як їх ще називають, “рябеця великого”, через варварські дії байдужих людей зменшується. Чому б не загородити територію і охороняти долину від варварських набігів любителів дешевої наживи і туристів? Як це зробили на Закарпатті у долині нар-цисів. Там заасфальтували пішохідні доріжки, а саму долину відгородили червоними стрічками. Є охорона, і не дай Боже комусь зайти за цю стрічку... Відповідно, вхід у долину нарцисів платний. Якби у Миколаївському районі хоч одне природоохоронне товариство чи якась приватна фірма взялися за приватизацію цієї території, був би зиск з цього — і матеріальний, і моральний. Ніхто би не рвав квітів “на халяву” і не топтав би їх без потреби. Лише матінка-природа подбала про захист диких тюльпанів від природного фактора — дощу, снігу і заморозків: голівки у тюльпанів опущені, як у сором’язливих дівиць... А от від людей наразі порятунку ще ніхто не знайшов.

Схожі новини