«Ні! Квітки я не куштуватиму». Чим небезпечний новий Тік-Ток-тренд з поїдання тюльпанів?
Від початку весни в соціальних мережах поширилися численні відео, на яких жінки їдять квіти, а саме — тюльпани, які вони отримали в подарунок 8 березня. Хтось обережно пробує різні частини квітки, інші кусають, як пиріжок, чи заковтують одразу весь бутон. Крім квітки, дегустують також стебло з листочками. Дехто розповідає, що навіть смажив ці квіти у клярі. Кажуть, на смак нагадують броколі
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/529806/tiulpany.jpg)
Викладені ролики набирають багато переглядів, лайків та коментарів, тож їх переглядає все більше людей. Проте не всі усвідомлюють, наскільки споживання цих квітів може бути небезпечним для здоров’я.
Яку небезпеку в собі таїть цей, здавалося б, безневинний тренд? На це запитання відповіла лікарка-гастроентерологиня, керівниця Центру терапії Лікарні Святого Пантелеймона Першого медичного об'єднання Львова Галина Димид. Фахівчиня пояснює, чому не варто ризикувати власним здоров’ям, і чим може обернутися гонитва за переглядами та популярністю у соцмережах.
— Що смачніше? Листочок, стебло чи квітка? Що ви радите скуштувати тік-токерам?
— Ні, квітки не куштуватиму і вам не рекомендую.
— Чому?
— Популярний тренд з поїдання тюльпанів насправді шкідливий для здоров’я.
По-перше, тюльпан — це квітка, не призначена для харчування. Її не потрібно вживати в їжу. У квітці є частини, які можуть бути отруйними для людини.
Біологи стверджують, що виміряти токсичність тюльпанів складно, оскільки вона варіюється залежно від сорту та умов вирощування рослин. Тюльпани містять речовини тюліпалін, А і В та тюліпозид. Для людини вони можуть бути отруйними, особливо тюліпалін А.
По-друге, у квіткових магазинах тюльпани, як і інші квіти, обробляють спеціальними сумішами, щоб квітка довше стояла у вазі і милувала наше око. Ці хімікати шкідливі для здоров’я і можуть викликати алергію або ж отруєння. Ви можете не здогадуватися, скільки отруйних речовин може містити одна квітка і чи спровокує вона алергічну реакцію або ж важке отруєння, яке потребуватиме стаціонарної допомоги.
— Отож вживати тюльпани, куплені в магазині, не можна. Яку альтернативу їм у харчуванні запропонуєте навесні?
— Так, за жодних обставин не рекомендую вживати пелюстки, стебла чи листочки тюльпана чи інших квітів, придбаних у квіткових магазинах. Якщо ж ви хочете потішити себе навесні чимось смачним, то краще зробіть овочевий салат, придбайте свіжі фрукти, які додадуть сил та енергії, або ж вітаміни.
Записала Анна Врублевська.