Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Навесні нудьга з’їдає...

Якщо з настанням тепла у вашій душі – морок та холод, доведеться боротися з сезонною депресією

Під час суворої, а тим паче затяжної зими всі з нетерпінням очікують весну. Але спостерігаємо парадокс: як тільки вона настає, настрій не покращується, а навпаки — погіршується. Особливо це актуально цього року. На календарі — квітень, ми психологічно налаштовані на тепло, натомість весна ніяк “не розродиться”. Вас непокоять підвищена втомлюваність, тривожність, плаксивість? Не дивно, адже вас зрозуміє 17% населення Земної кулі!

Медики називають цей стан сезонним афективним розладом. Якщо казати по-простому — весняною депресією. Психолог Олег Васниченко зазначає, що частково це пов’язано зі страхом перед змінами, з якими асоціюється весна. На це також впливає авітаміноз та нестабільна ситуація в країні. Підливають “олії до вогню” психосоматичні захворювання, що загострюються у міжсезоння. Зазвичай афективний розлад з’являється разом із настанням холодів (осіння хандра) та пов’язаний з різкою зміною погодно-кліматичних умов. Депресивний стан має звичку починатися у жовтні та тривати аж до кінця квітня. Тобто, весняна депресія — це вихід із сезонного афективного розладу!

За міжнародною статистикою, 17% населення Землі, віком від 18 до 40 років, що проживають далеко від екватора, схильні до весняної хандри. Серед симптомів — роздратування, порушення уваги, безсоння або навпаки — сонливість, втрата або підвищення апетиту, зниження лібідо. Навіть затяті оптимісти перетворюються на безнадійних песимістів, їх не полишає почуття провини та безвиході. Класичну картину доповнює сухість шкіри та блідий колір обличчя, розлади шлунково-кишкового тракту, порушення в роботі серцево-судинної системи. Депресія полюбляє маскуватися під виглядом інших захворювань: її жертви жаліються на підсилений пульс, головні болі, нудоту та інші симптоми.

Причин недуги — багато. Після зими організм зашлакований, відбувається гормональна перебудова. Остаточно вичерпується запас енергії. Знижується рівень гормонів серотоніну та дофаміну, підвищується рівень гормону стресу — кортизол.

Психотерапевт Ірина Жулько зазначає, що прийом антидепресантів на деякий час усуне симптоми, але причина захворювання залишиться. Не допоможе алкоголь і нікотин: навпаки, вони — потужні депресанти, тому лише загострять проблему. А от здоровий спосіб життя, дружба зі спортом стануть у пригоді. Корисно щовечора, незважаючи на погоду, хоча б півгодини гуляти на свіжому повітрі. Намагайтеся частіше спілкуватися з приємними, а не “потрібними” людьми. Приділяйте час заняттям, які приносять вам задоволення. Не забувайте про регулярний секс. Під час інтимної близькості з коханою людиною виробляються ендорфіни — гормони щастя, які сприяють гарному настрою. Але після цієї приємної справи необхідно добре виспатися! Повноцінний сон — одна з основ фізичного та психічного здоров’я, тому відпочивати слід не менше восьми годин на добу, а якщо вас непокоїть хандра, хоча б двічі на тиждень дозвольте собі поспати 9-10 годин.

Американський психолог та психотерапевт Ролло Мейя казав, що депресія — це нездатність створювати майбутнє. Отже, активно будуйте плани на найближчий час. Якщо наповнити кожен день різноманітними та цікавими завданнями, не залишиться часу для нудьги.

А ще важливо турбуватися про інших людей. Коли робиш добро для ближнього — допомагаєш собі.

«Кращі ліки від депресії — зміна іміджу»

Ольга МУДРІЄВСЬКА,перукар-стиліст салону «Багіра»

Чи не кожна жінка, яка відвідувала наш салон протягом останніх тижнів, скаржиться, мовляв, зима вже остогидла, хочеться весни і сонця, а не сірості з дощем і снігом. Жінки висловлюють жагуче бажання скинути зі себе той зимово-депресивний стан. А як його можна позбутися? Звісно, зміною іміджу. Причому, кардинальною, навіть радикальною! Антидепресант знаходять у довжині волосся або його кольорі. Змінити зачіску з довжини середнього волосся — на коротке, стрижки — молодіжні і сучасні. А якщо пофарбуватися — то у світлі кольори, щоб позбутися сірості і чорноти.

Схожі новини