Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Лесь ПОДЕРВ’ЯНСЬКИЙ: «Моя п’єса – забивання кілка у патріархальну мораль»

Скандальну п’єсу «Павлік Морозов» покажуть у Львівській філармонії

Представляти Леся Подерв’янського нашій публіці нема потреби. Художник, скандальний український драматург, виконавець власних п’єс…

7 квітня у Львівській філармонії відбудеться вистава за мотивами однієї з культових п’єс Леся Подерв’янського «Павлік Морозов». На афішах напис: «Дітям до 21 року вхід заборонений!». Журналіст «ВЗ» поспілкувалася з Олександром Сергійовичем про його «дітище» і була подивована, що за час розмови не почула з уст драматурга жодного лайливого слова.

— Ви — автор п’єси «Павлік Морозов». Чому п’єса має вікове обмеження?

— Це данина такому святенництву, яке процвітає в Україні. І для того, щоб не мати неприємностей. Бо у моїй виставі люди говорять так, як вони зазвичай говорять на вулиці.

- Що наштовхнуло на написання цього твору?

— У мене виникла спонтанна ідея — чому в Україні, Росії, та й всюди, існує така патріархальна мораль, за якою батько може вбити сина і бути героєм. Наприклад, Тарас Бульба — герой, Іван Грозний — герой, Петро Перший — герой… І багато ще було і є таких героїв. От тоді я й подумав: якщо так, то чому син, який убив батька, — не може бути героєм? Іншими словами, моя п’єса — це забивання кілка у патріархальну мораль. Ну а насправді все, може, і не так, бо художні твори так не пишуться. Це лише одна з ідей. Там багато всіляких ходів, море гумору.

- Ви написали п’єсу «Павлік Морозов» ще у 1993 році. А поставили її лише у 2011-му. Чому так довго пролежала?

— Так мало бути, може, так співпали зорі…

- Ви довірили свій твір режисеру Андрію Крітенку. Чому саме йому?

— Ми з Андрієм — давні друзі. Крітенко — як режисер, а я — як сценограф поставили кілька вистав. До речі, у «Павліку Морозову» я теж відповідаю за сценографію, а моя дочка — за костюми. У нас такий родинно-дружній підряд. Кайфуємо від процесу і любимо свою роботу. Розуміємо одне одного з півслова.

- Як довго ви готували цю п’єсу? Адже Крітенко живе у Німеччині, ви — в Україні, мабуть, складно було організовувати репетиції?

— Навпаки. Як тільки у нас з’явилася така можливість, маю на увазі, матеріальну, Андрій приїхав, і ми за місяць поставили цю виставу.

Довідка «ВЗ»

Олександр Подерв’янський (творчий псевдонім Лесь Подер--в’янський) народився

3 лис-топада 1952 р. у Києві. Український художник, автор сатиричних п’єс. Почав писати перші п’єси наприкінці 70-х років минулого століття і зараз має їх понад 50. П’єси написано суржиком із широким використанням нецензурної лексики. У 1976 році закінчив Київський художній інститут, бере участь у виставках з 1976 р. Картини зберігаються в Національному художньому музеї та багатьох приватних колекціях України, Росії, Німеччини, США, Швеції.

Схожі новини