Передплата 2024 ВЗ

І змієлова змії кусають, але отрута його не бере...

Захопившись плазунами ще підлітком, Ігор Хома не покидає свого хобі дотепер — чоловікові частенько телефонують з проханням звільнити їх від небезпечних співмешканців. Змієлов працює у Львівському екологічному центрі, де колекція цих хижаків налічує близько 50 різних за віком та видами особин.

—Першу свою змію зловив у 12 років, — розповідає Ігор Хома. — Це була гадюка. Приблизно тоді й вкусила мене вперше змія, потрапив у реанімацію — рука розпухла, посиніла, це був дуже тяжкий випадок.

- Буває імунітет до укусів змії?

— Офіційна наука стверджує, що імунітету немає. Проте я помітив, що тепер переношу укуси набагато легше, ніж раніше. Після останніх “нещасних випадків” взагалі ніяких симптомів не спостерігав, хоча змії можуть кусати і не впорскувати отрути.

- Скільки разів вас кусали змії?

— Після 20-го випадку збився з рахунку. Навіть у лікарню зараз не їду, п'ю протиалергічні препарати, і все. Проте люди, які незвичні до зміїних нападів, обов'язково повинні звернутись до лікаря.

- Хто найчастіше звертає-ться по допомогу?

— Це люди, котрі виявили поблизу своїх домівок змій. Переважно мене знаходять через знайомих, проте є місця, куди доводиться їздити на відлов систематично. Велика популяція гадюк у місті Сколе на території дитячого інтернату, там було зловлено більше 15 особин. У селі Гребенів Сколівського району на базі “Зелемянка” багато гадюк, бо місце для них сприятливе — висока вологість, відкриті ділянки, куди змії виповзають прогріватись. Приїхав туди після того, як працівницю бази вкусила гадюка. Їжджу у село Розлуч Турківського району, там недалеко від залізничної станції є велике зміїне кубло. У Ковельському озерному господарстві, поблизу відпочинкового комплексу, часто виникає проблема зі зміями. Ми там відловили і вивезли близько ста змій.

- Де найчастіше селяться змії?

— Змії люблять ховатись під завалами листя, гілок, дощок, шиферу, тому нерідко знаджуються на сільських подвір'ях. В останні роки спостерігається дивна тенденція — плазунів справді стало більше. Це явище приписують глобальному потеплінню, все-таки змії теплолюбні тварини, проте я вважаю причиною збільшення зміїних популяцій занепад сільського господарства. Поля пустують, множаться гризуни, і відповідно змії мають більше корму. За останні роки плазуни підібрались критично близько до людських осель. Мені нерідко доводиться приїздити на виклики, щоб звільнити подвір'я від гадів. Найчастіше це вужі, які можуть досягати метра в довжину, і люди помилково сприймають їх за гадюк, але бувають і отруйні змії.

Я намагаюсь вивозити зловлених плазунів у місця недоторканої природи, де б вони менше стикались з людьми. Остаточно викорінити змій з певної ділянки вкрай важко, бо змії територіальні тварини, у них є таке явище як “хоумінг” — якщо вивезти їх на відстань до 50 кілометрів, то домівку свою все одно знайдуть. Крім того, коли ліквідуєш одну сім'ю змій, її територію одразу займає інша.

- З якими зміями доводилось працювати?

— Тримав у руках кобру, доглядав за гримучими зміями, щитомордниками, гюрзою. Найбільша моя змія була спіймана у Кіровоградській області — це був жовточеревний полоз один метр двадцять сантиметрів у довжину. Оскільки я маю ветеринарну освіту, то часто звертаються люди, які тримають змій вдома, щоб я полікував, допоміг у догляді. Найчастіше цим домашнім улюбленцям не можуть правильно підібрати температуру чи раціон. Минулого року я та колеги з інших областей створили Всеукраїнську асоціацію тераріумістів. Сюди увійшли спеціалісти з Миколаївської, Київської, Черкаської, Харківської, Одеської, Львівської, Запорізької, Тернопільської, Івано-Франківської та Донецької областей. Створення асоціації дало змогу обмінюватись інформацією та досвідом стосовно плазунів.

Схожі новини