Передплата 2024 «Добрий господар»

Навіть брехун не обдурить детектор брехні

Кореспондент «ВЗ» з’ясовувала, чи можна перехитрити поліграфолог

Начитавшись інформації в Інтернеті та передивившись тематичних фільмів, я вирішила пройти тест на поліграфі і спробувати підманути детектор брехні. З цією підступною метою завітала в кабінет психолога-поліграфолога Ірини Мельник.

ЩОЙНО ПЕРЕСТУПИВШИ ПОРІГ на диво затишного кабінету поліграфолога, я сіла у крісло і приготувалась до експерименту.

— Одразу вкажу на вашу помилку, — зауважила спеціаліст. — Перш за все, ви повинні встановити рівень кваліфікації поліграфолога, попросити показати вам диплом про відповідну освіту з мокрою печаткою. Аферистів у нашій спеціальності вистачає. Кваліфікованих фахівців готують у Києві або в Росії. Дипломи заокеанських спеціалістів варто ретельно перевіряти, адже псевдополіграфолог своїм дилетантством може зламати людині життя.

Що ж, прошу Ірину Мельник показати мені диплом: виданий Московською школою академіка Варламова при центрі детекції брехні «Антей». Дивує формулювання «радник з питань безпеки».

— Російське законодавство, на відміну від нашого, регламентує діяльність поліграфологів, — пояснює Ірина Мельник. — «Антей», наприклад, готує спеціалістів, які працюють з владною верхівкою РФ. В Україні фахівців небагато, проте кожне бюро розслідувань має поліграфолога.

Пані Ірина наголошує, що наступним кроком знайомства з поліграфологом має бути підписання договору. Тестування не проводиться з дітьми до 12 років, жінками, що перебувають на 2-му триместрі вагітності, важко хворими людьми (за умов наявності відповідних довідок), психічно нездоровими людьми. У договорі зазначається, що тестування людина проходить з власної волі. Документ забороняє розповсюджувати результат дослідження та зобов’язує людину прийти в адекватному стані, інакше порушник залишиться ні з чим, марно витративши кошти.

— Всі ці групи людей не можуть проходити тест з тієї причини, — наголошує пані Ірина, — що похибка буде надто великою. Якщо за нормальних умов вірогідність похибки 1-2%, то у вагітної жінки прослуховуватимуться два серцебиття, у психічно хворого будуть зрушені нервові реакції, у хворого з кардіологічними проблемами стрибатиме тиск.

Я поспішила запитати про заспокійливі препарати, котрі так рекомендують хитруни з інтернет-форумів, мовляв, проковт-неш таблеточку — ти суцільний спокій та рівновага, і показники поліграфа не стрибають. Ірина Мельник тільки усміхається — таких дотепників поліграфологи зустрічають дуже часто, їх поділяють на чотири групи, котрі формують цілу галузь науки.

— Людей «на колесах» виявити найпростіше, — каже психолог. — Машина одразу вираховує вплив препарату і виводить показник на екран, зазвичай збільшується тонічна складова шкірно-гальванічної реакції до 400 кОм. При цьому можна встановити, на чому «сидить» піддослідний. Кожен препарат (екстазі, наприклад, чи героїн) має окремі показники. Такі обманщики належать до фармакологічної групи. Якщо поліграф видає нестандартну криву, значить людина вдається до фізіологічних впливів, намагається обманути апарат, пошкоджуючи больові рецептори. Найважче «розколоти» психологічні методи обману, проте вони трапляються вкрай рідко — такі люди вміють контролювати внутрішні процеси організму, впадати у транс.

Питаю, чи може обманути детектор брехні професійний актор, який оволодів системою Станіславського. Спеціаліст погоджується, що лицедій може надурити психолога, блефую-чи та стримуючи мімічні показники, але потовиділення чи інші внутрішні процеси йому не під силу коригувати. Поліграф вловлює найменші зміни в організмі.

Розмовляючи зі спеціалістом та споглядаючи кабінет блідо-зеленого кольору, я розслабилась і після узгодження деталей знову приготувалась проходити тест. Пані Ірина приєднала датчик верхнього та нижнього дихання, посадила мене на подушку, котра фіксує рухи людини. Піддослідний повинен одягти на себе сім датчиків. Хвилювання з’явилось, коли до пальців почали приєднувати затискачі і вже зовсім стало не по собі, коли на голову натягли пов’язку з пластинами та електродами. Чесно кажучи, почувалася жертвою експерименту з роману Мері Шеллі.

На початку тесту поліграфолог просить сказати наперед неправдиву інформацію, аби зафіксувати показники і визначити реакцію на брехню. Паніка наростала, і я зрозуміла, що адекватної відповіді дати не зможу, в такі моменти впорядкувати думки вкрай складно. Я запитала, чи може машина сприйняти хвилювання як неправду і отримала позитивну відповідь.

— Бурхливі емоції справді можуть повпливати на тест на початковому етапі дослід-ження, і це нормальна практика. На початку дослідження хвилюється кожен. Проте тест на детекторі проводиться упродовж двох годин з невеличкими перервами. В кожному блоці запитань в різних формулюваннях повторюється найважливіше з них. Тобто, якщо людину прямо запитати: «Ти виносив конфіденційну інформацію за межі фірми?», то впаде у паніку, проте, впродовж тривалого часу повторюю-чи це запитання шість разів, по-різному компонуючи речення — можна отримати достовірну інформацію стосовно теми, що нас цікавить.

Пані Ірина розповіла, що поліграфолог повинен досконало знати фізіологію і психологію людини. За один день спеціаліст проводить максимум два тести, після цього аналізує та розшифровує дані поліграфа, подаючи результати наступного дня. Поліграфолог повідомляє свій висновок лише ініціатору тесту. Спеціаліст розповіла, що звертається по допомогу не тільки керівництво великих фірм з метою вия-вити