Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Равлик» потрапив у зашморг

Священики церкви Петра і Павла обурені тим, що під час вечірніх вистав у галереї «вішають відьму»

У Львові — майновий конфлікт із релігійним присмаком. Керівництво галереї “Равлик” отримало листа від священиків церкви Святих апостолів Петра і Павла (отців Єзуїтів) з проханням забратися з підвальних приміщень церкви. Про це розповів “ВЗ” директор галереї Юрій Гайда. “Нам поставили ультиматум — у короткі терміни покинути приміщення, — скаржиться пан Гайда. — Наша галерея працює на законних підставах, орендуємо приміщення десять років. Нас здивував лист, але не бачу причин шукати інше приміщення для роботи. Не буду звертатися до суду. Зустрінуся з керівництвом храму, сподіваюся вирішити питання мирно”.

«Причиною нашої неготовності продовжити співпрацю з вашою галереєю стало те, що організовані вами або через вас іншими особами вечірні вистави у підземеллях нашого храму спотворюють історію Церкви, принижують священнослужителів, віруючих, а також нагнітають атмосферу, що не тотожна з духом і вченням Католицької Церкви, — йдеться у відкритому листі до Юрія Гайди від настоятеля храму отця Степана Суса. — У нас викликав обурення зашморг у підземеллях храму, який, як нам пояснив ваш працівник, призначений для повішення відьми під час вечірніх сценок, що в жодному разі не може бути практикованим навіть як імітація у підземеллях діючої святині. Погодьтеся, що вішати відьом у підземеллях храму у той час, коли у самому храмі служиться Свята літургія — несумісне з християнською мораллю. Нам тепер стало зрозуміло, чому торік деякі подружні пари відмовилися вінчатися у нашому храмі, посилаючись на те, що у підземеллях “живе” якесь прокляття, знаходяться знаряддя інквізиції. ... Наше рішення не має політичного підґрунтя чи упередження щодо вашої мистецької діяльності. Рішення обговорено з керівництвом Львівської Архієпархії УГКЦ”.

Лист такого змісту о. Степан Сус оприлюднив ще у лютому цього року. Тоді “дедлайн”, до якого галерею просили припинити свою діяльність, був 1 березня. Тепер же, з огляду на час, у церкві погоджуються, щоб галерея забрала свої речі з храму до 1 квітня. До цього часу представники галереї спільно із представниками Львівської Архієпархії, капеланами Центру військового капеланства, що опікуються храмом, мають провести інвентаризацію усього майна і визначити, що є власністю галереї, а що належить храму. Отець Степан Сус підкреслив, що вхід туристів до храму та усіх його частин безкоштовний і вільний. У церкві обіцяють “сприяти, щоб вільний безкоштовний доступ до підземель храму мали усі мешканці Львова та туристи”. Цього тижня релігійно-галерейний конфлікт набуватиме подальших обертів — керівництво галереї “Равлик” збирається провести прес-конференцію...

Лілія ОНИЩЕНКО,

начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради

Ситуація складна тим, що галерея “Равлик” уклала з міськрадою договір оренди приміщень до 2017 року. У 2010 році депутати на сесії погодили передачу цілісного майнового комплексу церкви у власність курії Львівської Архієпархії УГКЦ “Центр військового капеланства” (разом із підвалами). Тепер договір оренди до 2017 року мав би бути укладений між церквою та “Равликом”. Власником об’єкта є церква, а не місто. Галерея була повідомлена про зміни. Спочатку вони якось мирилися, а тепер — ні.