Передплата 2024 ВЗ

Не соромте «половинку» у присутності гостей!

Як правильно критикувати та реагувати на зауваження

Кажуть, що критика — бомба сповільненої дії. Навіть якщо потім людина усміхнулася вам у відповідь, на добрі стосунки з нею розраховувати не варто... Однак обмінюватися лише компліментами з тими, з ким доводиться мати справу щодня, — не вийде. Як правильно критикувати та приймати зауваження на свою адресу, знає викладач школи етикету Ліна Полихата.

—У робочій атмосфері обійтися без критики нереально. Особливо у стосунках керівник — підлеглий. Зауваження слід робити наодинці — наприклад, під час індивідуальних нарад. Щоб не образити людину, бажано застосовувати метод “похвала-критика”. Спочатку слід згадати колишні заслуги, а після цього робити критичні зауваження. Висловлювати їх при інших працівниках — неприпустимо.

—Важливо засуджувати необдумані рішення, вчинки, дії, але в жодному разі — не саму людину. Необхідно уникати бурхливих емоцій, а наприкінці розмови разом знайти вихід із ситуації, що склалася.

—Підлеглим критикувати керівництво в українському менеджменті не дозволено. Виняток становлять спільні “провали”, після яких важливо проаналізувати дії та помилки кожного.

—Щоб зробити зауваження колезі, слід використовувати критику-співпереживання, коли не лише роблять зауваження, а й підказують правильне рішення. Протипоказані варіанти критики-докору, іронії та знущання, які травмують людей, принижують їхню гідність.

—Не варто “підколювати” оточення щодо їхнього одягу, зовнішніх даних, несмаку. За правилами етикету, людині можна делікатно підказати, яким чином не варто одягатися та малюватися.

—Справжні друзі повинні вміти оцінювати ситуацію та ввічливо казати правду. Якщо подруга радиться з вами щодо нової сукні чи правильності вчинку, у жодному разі не слід вдаватися до фальші. Слід тактовно сказати правду.

—Коли друг розповідає про свої проблеми, а ви вважаєте, що у всіх бідах винен він сам, порадьте переглянути власні слова та вчинки.

—У гостях протипоказано критикувати будь-що. Навіть коли вам не подобаються обрані господарями меблі, помешкання виглядає занедбаним — це особиста справа тих, хто вас запросив. Так само не можна робити негативні зауваження стосовно частування. Не варто відмовлятися від калорійних страв під приводом того, що ви — на дієті. Ввічлива людина все скуштує та похвалить.

—Одружені люди не повинні критикувати одне одного на людях навіть з гумором — це ознака невихованості та низької культури. За етикетом, у присутності інших слід хвалити одне одного, говорити компліменти.

—Робити зауваження чоловікові чи дружині припустимо лише наодинці. Важливо перебувати у врівноваженому стані, а не під впливом негативних емоцій. Неприпустимі грубощі, крик та слова, які характеризують, ображають людину.

—Можна робити своїм домашнім критичні зауваження щодо побуту, демонструвати власним прикладом, як би ви хотіли, щоб поводилися з вами.

—Щоб людина не ображалася, перед тим, як критикувати її, попередьте, що прийдешня розмова — не з приємних. Це дасть їй змогу підсвідомо підготуватися та правильно сприйняти обвинувачення на свою адресу.

—Варто застосовувати фрази на зразок: “Не ображайся — я хочу допомогти!”. Обов’язково дайте опоненту висловитися, уважно його вислухайте, допоможіть знайти вихід зі скрутного становища.

—Якщо виявилося, що ваша критика була необґрунтованою, — не соромтеся вибачитися.

—За справедливе критичне зауваження необхідно подякувати та пообіцяти виправитися.

—Критику на свою адресу слід сприймати врівноважено, стримано, без зайвих емоцій.

—Якщо довелося отримати некоректне зауваження, не варто відповідати хамством на хамство. Краще зреагувати з гумором та перевести розмову в інше русло.

Схожі новини