Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Не буває такої «сови», яка би «жайворонком» не стала...

У кожного десятого українця пік працездатності припадає на нічний час доби

“Кожен третій українець найбільше віддається роботі у першій половині дня”, — такі дані оприлюднив кадровий портал Work.ua. 28% найпродуктивніше працюють з 12.00 до 15.00. 18% сплеск енергії відчувають з 15.00 до 18.00. До 12% працівників бажання працювати приходить по завершенні робочого дня (з 18.00 до 22.00). 8% (практично кожен десятий) волів би трудитися з 22.00 до 8.00...

Психологи радять: якщо людина — “рання пташка”, на роботу їй краще не спізнюватися. До праці слід приступати відразу, не витрачати час на розпивання кави, теревені з колегами та перекури. А от “совам”, навпаки, не рекомендують хапатися за роботу “з порогу”. Зате після обіду можуть потроїти зусилля. Таким не зашкодить, якщо затримаються на роботі (за умови, що зранку дозволять собі прийти пізніше за колег).

Програміст Костянтин Савоняк мало не щомісяця міняв роботу. Не витримував “напруженого” робочого графіка — чоловіка змушували приходити в офіс на 9.00. Ці “муки” тривали, доки не влаштувався у компанію, яка тісно співпрацювала з американськими партнерами. “Приходив на роботу о 14.00. Йшов о 22.00. Колеги не витримували, звільнялися. Я ж почувався “у своїй тарілці”, міг працювати на повну, а не заливатися літрами кави, як раніше”, — розповідає чоловік.

Ірина Савицька торгує продуктами у кіоску. Приймає зміну о 7.00. “Прокинутися вдосвіта для мене — не проблема, — каже. — Виросла на селі, о 5.00 йшла доїти корову... Працювати вночі не могла би — спала би на ходу”.

Якщо не вдається знайти роботу, яка би відповідала біологічному ритму, доведеться підлаштовуватися. “Щоб підвищити продуктивність праці, робіть перерви. Більшість працівників трудиться не на свіжому повітрі, а у душних офісах. Тому хоча би під час обідньої перерви мусите вийти з приміщення або виконати кілька простих фізичних вправ, — каже лікар сімейної медицини Богдана Антосюк. — А от працювати ночами не рекомендую — організм не встигатиме оновитися. Хоча ті, що працюють у нічну пору доби, до цієї поради навряд чи дослухаються — їм легше виконувати свою роботу, коли ніхто не відволікає і не стоїть за спиною зі секундоміром у руках”.

Найважчий час доби для “сов” — ранок. Щоб швидше прокинутися, лікар радить “нічним пташкам”:

— прийняти душ. Але не холодний. Це — надто великий стрес для організму. Підійде контрастний з діапазоном температур 24-32°С;

— переодягнутися. Якщо будете розгулювати по квартирі у піжамі, не швидко “прийдете до тями”;

— перед тим, як приступити до сніданку, привести себе до ладу — почистити зуби, причесатися, нанести макіяж;

— випити “енергетичний напій” — гарячий зелений чай з медом та соком лимона (на склянку чаю — 1 ч.л. меду та сік, вичавлений з половинки лимона). А от кава, випита натще, подразнює шлунок і “садить” серце. Людина відчуває легке збудження, але це не означає, щоб їй буде легко сконцентруватися на поставлених завданнях;

— поснідати йогуртом, шматком випічки. До полудня не варто навантажувати шлунково-кишковий тракт (це правило не стосується “жайворонків”).

А що робити “жайворонкам”, яких “запрягли” до роботи увечері? “Занурте руки під холодну проточну воду. Можете нею умитися. Випийте склянку апельсинового соку або склянку мінеральної води (вкиньте туди скибку лимона). Якщо є можливість, прийміть перед початком робочого “дня” прохолодний душ”,- радить фахівець.

ОПИТУВАННЯ «ВЗ»

А ви — «сова» чи «жайворонок»?

Андрій КОКОТЮХА, письменник

Не те, і не інше. Можу засидітися допізна, а можу й о 4.00 встати. Для мене це — не проблема. Головне, щоб у цей час мене ніхто не смикав, щоб не треба було нікуди виходити, відволікатися на телефонні дзвінки. Якщо день — не розірваний, можу багато встигнути. А от найпродуктивніше мені працюється з 10.00 до 16.00 та з 13.00 до 17.00.

Олег ФОГТ, завідувач підстанції №2 Львівської станції швидкої медичної допомоги

За роки роботи звик працювати у будь-який час доби, хоча й залишився “жайворонком”. Найважче чергувати уночі, особливо 3.00 — 4.00. На цей час припадає пік біологічного сну. Зменшується рівень ендорфінів у крові — хімічних сполук, що підтримують працездатність, витривалість, відповідають за хороший настрій.

Оксана КУЗІНА (сценічний псевдонім — Ніколь), трюкачка

Я — “нічна пташка”. Зранку моє тіло спить. Якби робочий день починався о 9.00, це стало би для мене проблемою. Але за 3-5 днів увійшла би у новий ритм...

Схожі новини