Передплата 2024 «Добра кухня»

Не беріть дурного в голову, а тяжкого в руки!

  • 07.02.2013, 00:35
  • 5 664

Уникнути нападів мігрені допоможе правильне положення голови

Мігрень — одне з найбільш докучливих захворювань. Лікарі зійшлися на думці, що недуга передається генетично — по лінії матері, а повністю позбутися її неможливо. Натомість доцент кафедри ортопедії і травматології Національної медичної академії післядипломної освіти Сергій Дибкалюк переконаний: такого захворювання не існує, а про головні болі можна назавжди забути з допомогою перевірених ним методів.

—ЛІКАРІ сходяться на думці, що етимологія мігрені невідома, але нікому не спадає на думку дослідити шийний відділ хребта. Даремно, адже пусковий фактор нападів слід шукати саме там, — каже Сергій Віталійович. — Як правило, хворі знімають спазми з допомогою препаратів, які сприяють підвищенню судинного тонусу. Докучливі головні болі — результат неправильного розподілу кровотоку. Артерії можуть перекриватися за рахунок м’язових волокон у визначеному положенні голови, в результаті чого порушується тонус м’язів. Як наслідок, з’являються симптоми, які звикли називати мігренню.

Пан Сергій припускає, що такої хвороби, як мігрень, насправді не існує: це недуга-хамелеон, яка має чимало відтінків. Усе залежить від природних механізмів регуляції. До проблем призводять травми, які немовля отримує під час пологів або пізніше — в дитячому чи навіть дорослому віці. Недуга може переслідувати жертву все життя, але трапляються й щасливі випадки, коли мігрень відступає сама собою.

Напади трапляються від одного до декількох разів на місяць, можуть мучити жертву протягом тижня. Є люди, у яких практично ніколи не перестає боліти голова. Проблему слід усувати, адже деякі варіанти больових синдромів — прямий шлях до інсульту або інфаркту.

- А як щодо теорії, що мігрень передається у спадок по жіночій лінії?

— Від головних болів справді часто потерпають бабуся, дочка, онучка, деколи — й чоловіки з їхньої родини. Генетично передається не сама хвороба. Фізичні страждання переслідують родичів через схожу анатомічну будову судин. Діти переймають від батьків особливості поведінки, професію, займаються одними й тими ж видами спорту. Усі ці фактори також спричиняють проблему. Наприклад, у всіх професійних спортсменів деформований хребет, а отже, нерівномірно розподіляються навантаження на судини та шийний відділ хребта.

Головні болі на зразок мігрені загрожують представникам всіх професій, які змушені тривалий час перебувати у фіксованій позі: водіям, малярам, будівельникам, офісним робітникам... У представників розумової праці гинуть відділи мозку, що відповідають за рух. У людей, які працюють лише фізично, страждає сфера, що відповідає за мислення. Втрачаємо клітини, які менш задіяні функціонально.

Щоб допомогти хворому, необхідно зафіксувати артерії на ультразвуковому датчику. Під час УЗД судин змінюють положення голови пацієнта: таким чином вдається визначити, коли артерії м’язових волокон можуть перекриватися, а у яких випадках кровотік не порушується. Стає зрозуміло, яких поз краще уникати, можна обрати оптимальне положення для сну та розвантаження шийного відділу хребта, адже це — головне у подоланні мігрені. Особливу увагу слід приділяти нижньому та середньому відділам шиї.

— Чи існують додаткові засоби боротьби з головним болем?

— Під час нападу необхідно лежати. Щоб відновити кровотік, варто зробити масаж шиї, комірцевої області, корисно долучати весь хребет. Основне завдання — розслабити шию, а для цього необхідно визначити, яке положення тіла оптимальне саме для вас, “вирахувати” найкращу позу. Це можна зробити за допомогою спостережень, але бажано — за посередництва УЗД-обстеження.

Щоб уникнути головних болів, слід стежити за поставою, не піднімати важкого. Важливо уникати скандалів, адже доведено, що розлади в сім’ї, стресові ситуації провокують проблеми з судинами. Намагайтеся не скручувати, а тим більше — не травмувати шию. Запишіться на плавання, на масажі. А головне — навчіться розслаблятися.

Провокувати напади можуть гостра та смажена їжа, червоне м’ясо, сири, риба, салати, деякі види овочів. Визначити, що саме для вас шкідливо або корисно, можна, знову ж таки, за допомогою спостережень, адже універсального рецепта для всіх не існує.

Усім заручникам головних болів слід пам’ятати, що ефективна зброя проти мігрені — позитивні емоції. Насолоджуйтеся життям та уникайте хвилювань!

Схожі новини