Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Гечі змагалися гентеші з трьох країн

На забій і розбір свині професійні різники витрачають від 9 до 15 хвилин

У закарпатському селі Гечі, що на Берегівщині, відбувся 7-й «кривавий фест» гентешів (різників — з угорської). 26 команд з України, Угорщини та Сербії визначали найспритнішого у мистецтві заколоти і розібрати на швидкість тушку свині. Свято м’яса, вина та місцевих екзотичних страв зібрало близько трьох тисяч туристів. «Хліба» й видовищ вистачило на всіх…

КОЛОТИ почали о сьомій ранку. Якщо пересічна закарпатська родина на забій і розбір свині витрачає не менше години, то тут професійні різники впоралися з цією роботою за час від 9 до 15 хвилин! За всім цим кривавим дійством слідкувало професійне журі. Окрім спритності у розборі свинячих тушок, експерти оцінювали і професійність приготування зі свинини різноманітних страв.

Територія фесту пропахла запахами гурок-кров’янок, простих рисових гурок, пікниць, різноманітних смаженин, печеного лоці, сигидинського (м’ясо, затушковане у кислій капусті), бограшу, гуляшу, свіжих печених домашніх ковбасок… Усе це приправлялося оригінальним місцевим вином з Берегівщини. Між святом вдалося скуштувати келишок «чорного принца» (червоне вино з місцевих виноградників) від переможця численних закарпатських винних фестивалів Карла Шоша. Пан Карло каже, що прийшов підтримати різників, бо, мовляв, без файного вина і м’ясо не піде…

Ближче до обіду під сценою фестивалю гентешів уже були справжні танці. Місцеві жителі на пару з туристами і не без допомоги вина справно розряджалися під хіти 80-х. Періодично любителів свинини радували місцеві танцювальні та співочі угорські ансамблі. “У нас гарне село, працьовиті люди, хороші традиції, тому ми вирішили все це показати на розсуд туриста, — розповідає сільський голова Геча Андрій Мештер. — Мистецтво різати свиню серед усіх наших ідей, як привабити туриста, зайняло перше місце. Так і розпочався цей фестиваль. Нині він переріс у міжнародний, що нас дуже тішить”.

«Сьогодні всі гості свята змогли повністю відчути дух села, — розповідає організатор фестивалю різників, голова спілки сільського туризму Берегівщини Шарлотта Чізмар. — Навіть оця багнюка, котра тут з’явилася до обіду, не так заважає, як показує справжній колорит села (посміхається). До нас приїхали дві команди з Сербії, 5 — з Угорщини і 19 — із різних закарпатських сіл. За кожну заколоту свиню гентеш отримає 600 гривень, а переможці» — путівку на відпочинок у Грецію на кожного члена команди».

«На Закарпатті різанина свині є давньою традицією, — продовжує Шарлотта Чізмар. — Напередодні того дня, коли кололи порося, жінки варили рис на гурку, мили посуд, тушкували капусту. На рано (близько 5-ї години) ґазди йшли до сусідів і кликали їх допомагати: чи то тримати, чи колоти, чи вже розбирати тушку свині. Перед роботою чоловіки пили парене вино (щось на кшталт глінтвейну) і бралися до роботи. До десятої години ранку порося мало бути розібране. Тоді родина й сусіди вперше сідали за стіл і влаштовували «помини» свині. Це означало, що тепер принаймні до Великодня родина буде мати що з’їсти і з чого приготувати. До вечора були готові вже ковбаски, гурка та різноманітні місцеві м’ясні страви. Всі ці традиції місцеві жителі перейняли в угорців. Та головне, що свято справді колоритне, привабливе для туристів і, відповідно, — непоганий заробіток для місцевих кулінарів та виноробів».

Схожі новини