Передплата 2024 «Добра кухня»

«Губи» орхідеї мають неповторний аромат

У Ботанічному саду зацвіли ці екзотичні квіти

У теплиці Львівського ботанічного саду Університету імені Івана Франка зацвіли орхідеї.

З сімдесяти видів орхідей та їхніх гібридів білим, жовтим, рожевим і червоним забарвленням потішили ангрекуми, катлеї, різні сорти цимбідіуму, епідендруму і мільтонії.

Орхідеями ці рослини назвав ще давньогрецький філософ Теофраст у своєму манускрипті «Дослідження рослин». Є понад 35 тисяч видів орхідей. Ростуть на всіх континентах (крім Антарктиди).

В теплиці найперше розглядаю цимбідіуми. Їхні білі, жовті і рожеві квіти мають ніжний запах. «Назва цих орхідей походить від грецького Kymbes (“човен”) — форма їхньої губи нагадує човен. Через витончений запах китайський мислитель Конфуцій назвав квітку цимбідіуму «Королем ароматів», — розповідає інженер відділу тропічних і субтропічних рослин Наталія Демчук. — Аби цимбідіуми розквітли взимку, заклалися квіткові бруньки, у серпні для них потрібно знижувати нічну температуру. Орхідні не потребують високих температур, оптимальна — плюс 22 -23 градуси”.

Біля декількох сортів цимбідіуму бачу ніжно-білі квіти. Це ангрекум, якого в колекції є тільки дві особини. Він зацвів вперше за вісім років. Те, скільки цвістиме квітка, залежить від кількості сонячних днів. Підвищена температура в теплиці (за рахунок сонця) вкорочує час цвітіння. В глибині теплиці — епідендрум. На початку цвітіння його квіти мають близький до білого колір, зараз — жовті. Червоним забарвленням з-поміж інших вирізняється мільтонія, найменша квітка з квітучої колекції, проте далеко не найменша в природі.

Вище над цими орхідними бачу орхідею, яка росте на стовбурі акації, прикріпленому до решітки. Крім ґрунту, орхідеї ростуть на інших рослинах. «Епіфітні орхідеї, які своїми коренями чіпляються за стовбури дерев, тягнучись до світла, живляться самостійно. Їхні корені вбирають вологу з повітря, листки вбирають мінеральні та органічні рештки з зовнішнього середовища, — пояснює пані Демчук. — Їх не слід плутати з нашою омелою, яка паразитує на деревах».

З лікарських орхідних Наталія Демчук показала мені ваніль плосколисту. Це ліана, вона ще не цвіте, оскільки не досягла дев’яти метрів завдовжки. З ванілі давні ацтеки готували напій, який знімав втому. Нині її плоди використовують як прянощі (боби ванілі), для ароматизації ліків. Серед зеленого розмаїття помічаю і феленопсиси, які зараз у теплиці не цвітуть. Зелені язики з квіткою-метеликом можна побачити в супермаркетах, на ринках. Вони найкраще пристосовані до домашніх умов. Квітують з білим, рожевим, жовтим забарвленням.

Феленопсиси, як і інші орхідні у вазонах, ростуть у спеціальному субстраті — суміш подрібненої соснової кори, моху сфагнуму, березового деревного вугілля. Висаджувати їх потрібно у прозору посудину, аби корені могли фотосинтезувати. Часто їх можна побачити на підвіконнях, балконах. Квітнуть феленопсиси до двох разів на рік, протягом довгого часу.

Схожі новини