Передплата 2024 «Добра кухня»

Без таблетки – імпотент, з таблеткою – мачо?

Чому віагра понад два десятиліття не втрачає популярності – попри високу ціну та можливі побічні ефекти?

Цей препарат став легендою з першого ж дня на ринку (у 1992 році). Чудо-піґулка гарантувала чоловікові палкий секс — навіть якщо невтомному коханцеві перевалило за 70. Не дивно, що віагра стала шалено популярною — попри високу ціну та можливі побічні ефекти. Недарма її називають третім величним «випадковим» відкриттям в історії медицини — після рентгенівських променів та антибіотиків…

Насправді цитрат силденафілу (віагру) вчені синтезували з благороднішою метою — препарат мав покращувати кровопостачання міокарда та знижувати тиск (за іншою версією — полегшувати стан у випадку первинної легеневої гіпертензії). Під час клінічних випробувань дослідники виявили, що під «тиском» силденафілу кров’ю наливається не так серцевий м’яз, як органи малого таза (у тому числі й статевий член). З цього часу й почалася «ера віагри». Чоловік ковтав таблетку — і менш ніж за годину у «повній бойовій готовності»…

Сьогодні купити віагру для чоловіків можна в інтернеті, зробивши замовлення цілком анонімно в онлайн-аптеці INDIA-PHARM. Всі товари сертифіковані, на сайті можна ознайомитися з інструкціями щодо застосування препаратів, а також прочитати відгуки реальних покупців.

«У середині 90-х віагру купували… на пробу. Експерименти на собі ставили бізнесмени. Гроші є, чому б не розважитися? А оскільки більшість із них — сердечники, після „секс-марафону“ опинялися на лікарняному ліжку», — розповідає провізор Галина Куліш. Згадує, що у ті часи віагру продавала пачками, попри те, що препарат ніколи не був дешевим. Сьогодні за чотири таблетки віагри по 100 мг доведеться «відвалити» 400 гривень, за «половинчасту» дозу у 50 мг — 340−350 гривень. Можна купити й одну таблетку — за 120−130 гривень. Та на обсяги продажів препарату це не впливає — від еректильної дисфункції потерпає 50% чоловіків віком від 40 до 65 років.

«До літа 2012 року продажі цих ліків не падали, — підтверджує фармацевт. — А потім нам наказали зняти рецептурні препарати з вітрин. Українці — сором’язливі. Більшість з них навіть презервативи чи тест на вагітність не куплять, поки не залишаться наодинці з продавцем. Запитувати про віагру стали менше — пальцем уже не тицьнеш в упаковку»…

За спостереженнями аптекаря, віагру найчастіше купують 50−60-річні чоловіки. Хоча й 30-річні клієнти — не рідкість. Кому така «розкіш» не по кишені, надає перевагу дешевшому аналогу вітчизняного виробництва (чотири таблетки по 100 мг коштують 130−140 гривень, одна таблетка обійдеться у 32−34 гривні).

«Ерекція не настане, якщо при сексуальному подразненні не виділиться оксид азоту — особлива речовина, яка розслабляє м’язи та розширює судини (спершу — у мозку, потім — у статевих органах). Віагра та подібні до неї протектори ерекцію блокують вивільненням ферменту, який розщеплює оксид азоту (тобто відновлюють нормальну реакцію на сексуальне збудження). Якщо у чоловіка не виникне бажання оволодіти жінкою, таблетка не допоможе, — каже доцент кафедри психіатрії і сексології Національного медичного університету ім. О. О. Богомольця, викладач спецкурсу „Сексологія“ Георгій Селюков. — В організмі молодих чоловіків (16−40-річних) незворотні фізіологічні зміни не відбуваються — це „прерогатива“ старших чоловіків. Якщо виключити можливі травми, інфекції (зокрема простатит), судинні та ендокринні патології, залишається єдина причина — тривожне очікування. Якщо у чоловіка ерекція за певних умов не настала, і це зафіксувалося в його голові, очікуватиме чергової поразки. Після 40−50 років причини психогенного характеру заміщаються фізичними факторами (або одні нашаровуються на інші, що тільки поглиблює проблему). З кожним роком рівень тестостерону знижується на 1%, відбуваються судинні зміни, сповільнюється кровообіг. Чоловік перестає відчувати себе мачо, альфа-самцем. Коло замикається… Якщо чоловік має сильну статеву конституцію, дасть собі раду і без віагри. Коли ж слабку — без „чарівної піґулки“ не зможе вести повноцінне статеве життя».

«Одні препарати діють 2−3 години, інші — 5−7 годин. Є „таблетки вихідного дня“, які підтримують „бойовий дух“ чоловіка три доби. Але усі вони „наливаються з однієї бочки“, тому володіють однаковими побічними ефектами — провокують судинні проблеми, можуть загострювати шлункові патології. Якщо займатися самолікуванням — катастрофи не уникнути», — застерігає сексолог.

«Препарат стимулює велику кількість „приспаних“ рецепторів. Кров інтенсивно прибуває до всіх органів (не лише до геніталій). Якщо чоловік потерпає від стенокардії, пережив інфаркт, наражається на небезпеку. Таким не віагра протипоказана, а секс у принципі. Серце може не витримати навантаження, адже до фізичної напруги додається емоційний стрес плюс активізується кровообіг (через що зростає артеріальний тиск), — каже завідувач відділення артеріальної гіпертензії Черкаського обласного кардіоцентру, заслужений лікар України Володимир Казмірук. — Непоодинокими були випадки, коли пацієнт помирав прямо в ліжку»…

«Популярності такі препарати не втрачають у великих містах (не в останню чергу завдяки активній роботі представників компаній-виробників). У менших населених пунктах лікарі рідко їх призначають — вони не впливають на тривалість та якість статевого акту, не лікують статевих збоїв, а лише підтримують ерекцію певний проміжок часу», — каже лікар-уролог Луцької міської клінічної лікарні Олександр Іванченко.