Передплата 2024 «Добра кухня»

За вбивство працівниці банку – довічне ув’язнення

У Львові завершився суд над двома братами, які під час нападу на відділення Ощадбанку застрелили жінку-завідуючу.

23 жовтня в Залізничному районному суді міста Львова оголосили вирок двом бандитам, які 26 квітня 2008 року вчинили розбійний напад на відділення Ощадбанку у Львові. Під час цього нападу злочинці одну працівницю банку вбили, другу поранили. Пізніше з’ясувалося, що жорстокий злочин вчинили двоє рідних братів з Тернопільщини.

26 квітня 2008 року, о 10 год. 30 хвилин, у філію Ощадбанку, що на вулиці Городоцькій, 52, у Львові (навпроти цирку), увірвалися двоє невідомих. У передсвятковий день вулиця була безлюдною, отож свідків нападу міліціонери не знайшли. Коли бандити вдерлися до банку, там за віконечком каси сиділи дві жінки — 35-річна завідуюча відділенням Оксана Лемішко та 22-річна касирка.

Остання лише незадовго до цього влаштувалася на роботу. Щоб допомогти молодій підлеглій розібратися в усіх тонкощах, пані Оксана підсіла на її робоче місце. Саме в цю мить один із бандитів почав стріляти.

Оксана Лемішко загинула на місці. Її 22-річну колегу важко поранили у печінку та нирку. Бандити, заволодівши близько 20 тисячами гривень, з місця нападу зникли. Прибулі на місце злочину правоохоронці побачили розбите пострілами скло каси, жінок, що стікали кров’ю, розкидані гроші. На місці злочину знайшли гільзи від трьох куль від пістолета “Браунінг”. Тодішній керівник міліції Львівщини Василь Пісний одразу після нападу висунув припущення, що збройний напад на філію банку вчинили “зальотні” — гастролери з іншої області. Пізніше ця версія підтвердилася.

Оксану Лемішко поховали на цвинтарі рідного села Бродків Миколаївського району 28 квітня, в Обливаний понеділок. Присутні на похороні колежанки загиблої між собою шепотіли, що почуваються за віконцями кас відкритими мішенями, що їм страшно виходити на роботу. Лікарі тим часом під посиленою охороною міліції рятували життя молодшої колеги Оксани. Адже вона залишилася єдиним свідком, який бачив обличчя нападників.

Після таких важких поранень, зауважують психологи, “ламаються” навіть чимало представників сильної статі. Та поранена в банку дівчина знайшла в собі сили повернутися до повноцінного життя. У червні минулого року вона народила у Львівській обласній лікарні донечку.

Упіймати вбивць вдалося після того, як вони вчинили невдалий напад на філію ПриватБанку у Чернівцях, під час якого поранили людину. Встановлені в банку відеокамери зафіксували обличчя бандитів, схожі на фотороботи, які правоохоронці Львова склали після показань пораненої касирки. Незабаром за низку розбійних нападів вдалося затримати двох братів, уродженців села Заставчого Підгаєцького району Тернопільської області — Андрія Юровича та Ігоря Крамара. У цих рідних братів були різні прізвища через те, що старший, Андрій, відсидів кілька років у чеській тюрмі за пограбування. Повернувшись на батьківщину, він змінив прізвище, щоб мати можливість виїхати за кордон після кількох вдалих нападів.

Під час судового процесу було доведено, що ці злочинці вчинили ще одне вбивство. В Івано-Франківську вони напали на місцевого підприємця, про якого ходили чутки, що він тримає удома чимало коштовностей. Жодних цінностей в оселі підприємця брати не знайшли. Проте, щоб не залишати свідків, убили людину.

До нападу на філію Ощадбанку у Львові бандити ретельно готувалися. Спеціально під цей напад вони орендували в Івано-Франківську автомобіль. Кілька днів брати спостерігали за роботою банку, щоб дізнатися, у який час там найменше відвідувачів. Бандити свідомо йшли на вбивство, бо навіть не ховали облич під масками...

Вироком Залізничного районного суду міста Львова старшого із братів, Андрія Юровича (саме він стріляв у жінок), засудили до довічного ув’язнення. Його молодший брат Ігор Крамар сидітиме за ґратами 15 років. У обох зловмисників конфісковано особисте майно. Брати-розбійники вислухали вирок мовчки, з кам’яними обличчями...

На жаль, після винесення вироку убивцям з Тернопільщини робота працівників багатьох банківських установ, адміністрація яких економить на професійній охороні, не стане менш ризикованою. В одному із закритих наказів МВС зазначається, що кількість розбійних нападів на банки щороку зростає. Якщо у 2008 році в Україні, за даними МВС, вчинили 28 нападів на банки, то у 2009 році зареєстрували 29 таких злочинів. Цього року в Україні вже вчинено 25 нападів на банки. Найкривавіший напад стався минулої зими у Донецьку. Там двоє нападників (пізніше їх спіймали) розстріляли п’ятьох працівників філії ПриватБанку — охоронця, касира, двох дівчат-менеджерів (одна з них була вагітна) та управляючу.

Схожі новини