Передплата 2024 ВЗ

У Стрийському парку чистять «лебедине озеро»

Сорока стрекоче і своїм вереском нервує кота, який всівся на ґанку ресторану «Супутник». Чотирилапий мало голову собі не звернув. Сойка стрибає з дерева на дерево. Мила пташка… Білки носяться одна за одною, підходять до людей, зовсім не бояться. Зазирають, чи є у вас горіхи? Рудих пухнастиків тут — «море»! Одна «позує» фотографу, наче модель, вмостившись на гілці.

Така картина у Стрийському парку, який займає 52 гектари, буденна! На озері — найбільш романтичному місці, де мешкали лебеді, триває “капітальний” ремонт, пернатих зараз тут немає. Кореспондент «ВЗ» прогулялася зеленою оазою і поцікавилася, коли королівські птахи зможуть повернутися додому.

Розпочала я свою “екскурсію” з верхньої тераси парку. На моєму шляху кінотеатр «Львів» — гріх не зайти всередину. Двері відкриваю зі скрипом… У залі прибиральниця вимітає з-під крісел сміття. Зранку сеансів немає, фільми тут «крутять» ближче до обіду. У репертуарі — комедії: «Холостячки», «Королі рулетки». Всередині тхне сирістю. «Людей у кіно ходить мало, — каже прибиральниця. — Тепер усюди 3D, 5D»… Зала — величезна, у «кращих» традиціях радянського стилю… Збереглися з тих часів і стільці, і навіть штори, які висять над дверима. Проте тут встановили кілька обігрівачів.

...Минаю фонтан «Івасик-Телесик». Побачити, як він працює, мені не пощастило… Неподалік ще один водограй — з русалкою — стоїть «мертвим багажем». Була приємно вражена, коли побачила, що кафедру фізичного виховання університету «Львівська політехніка», яка розташована у парку, відреставрували! Будівля колись мала жахливий вигляд, а тепер — тішить око!

Спускаюсь до «лебединого озера». Проходжу повз оранжерею, яка вже не один рік стоїть пусткою. Вікна вибиті, де-не-де стирчить скло. Звідти «виглядають» посохлі рослини. Як розповів майстер Стрийського парку Володимир Буршта, наразі жодних планів щодо дендрарію (ботанічної пам’ятки архітектури) немає. Ніхто на цю споруду не звертає уваги. Відновити її неможливо, хіба що будувати нову конструкцію, підводити газ. Трохи вище від оранжереї — елітний будиночок. Його спорудили тут незаконно. Нині будівництво призупинено, яка доля чекає на цей особняк — невідомо! Власник нібито хотів відновити на цьому місці ресторанчик, який колись тут був, збудувати туалет, натомість виріс «хмарочос». До речі, з туалетами у зеленій оазі — проблема. Їх тут просто немає! Хіба ті, що під кущиком...

Біля озера — кипить робота! Працівники ШРБУ-65 (це підприємство виграло тендер на проведення робіт) спустили воду. Вибирають мул, чистять. Хлопці — у воді, болоті… Більшу частину робіт виконують вручну, частину — екскаватором. Площа «лебединого озера» — тисяча квадратних метрів. Виконроб пан Роман каже, на озері триває перша черга робіт. «Після того, як мул виберемо, будемо засипати дно піском (мул працівники вивозять на вулицю Замарстинівську у міські теплиці, там його підсушать і використають як добриво. — Авт.). Проведемо дезінфекцію дна. Можливо, у листопаді пустимо воду. Це озеро не чистили років тридцять… Крім цього, озеро треба обкласти каменем. Наступного року у планах — відреставрувати скульптуру русалки».

Пригадую, свого часу по озеру щури бігали, навіть по деревах лазили… Їх почали інтенсивно труїти. За словами робітників, щури і тепер тут бігають… Вічна проблема Стрийського парку — поламані лавки та брак смітників (додають клопоту і вандали, які б’ють ліхтарі). Зауважила на кількох деревах таблички із назвами, наприклад, «тюльпанне дерево». Правда, кілька таких табличок вандали вже встигли розламати. Є у парку і дуб, якому понад двісті років, але про це мало хто знає…

Хотілося б, щоби у парку відновили джерело «Кирило Кожум’яка» (біля нього збереглася табличка польською мовою). З роками джерело втратило привабливий вигляд. Косметичний ремонт не завадило б зробити.

Прибирають парк п’ятнадцять двірників — з восьмої ранку і до п’ятої вечора. Усюди чисто. До кінця року мають обрізати близько 90 дерев, які посохли (провести санітарну обрізку дерев, які ростуть біля доріжок). Чиновники планують зробити промоцію кожного парку Львова. Щоб людина прийшла і прочитала інформаційну довідку про зелені насадження, чим вони цінні, вік дерев. Залишається знайти кошти.

В. о. начальника управління екології ЛМР Андрій Галушка розповів кореспонденту «ВЗ», на зачистку мулу та відновлення каналізаційного колектора (з його допомогою можна буде регулювати рівень води) з бюджету виділили 180 тисяч грн. На інші роботи — коштів немає. «Біля озера потрібно буде відновлювати мозаїку, провести роботи з благоустрою. Плануємо відновити каскад, розташований неподалік озера, щоби було чути, як дзюрчить водичка (зі спогадів старожилів парку, колись на цьому каскаді, по колу, була навіть підсвітка. — Авт.)». А ось Володимир Буршта зауважив, що над системою підведення води, яка стікатиме до озера, треба добре подумати. Мовляв, якщо воду вести від каскаду, озеро буде довго наповнюватися.

Коли усі роботи на озері проведуть, на воду випустять трьох лебідок та одного лебедя. Поки що улюбленці львів’ян плавають на одному з приватних озер Львівщини. Екологи сподіваються, що наступного року у птахів буде поповнення, їм планують облаштувати нове гніздо. «Хатка» у них є (біля «будиночка» хіба що треба поміняти кілька дощок). Коли вдарять морози, лебедів «поселять» у теплиці, що у Стрийському парку.

Схожі новини