Передплата 2024 «Добра кухня»

"Зранку у мене англійська мова, потім-лекція з дизайну, ввечері - театральна студія"

62-річна Ірина Войтович ділиться секретами, як виглядати на 20 років молодшою за свій вік

Є жінки, які не надто переймаються своїм зовнішнім виглядом — зморшками чи зайвими кілограми. Інші — навпаки, панічно бояться старіти, бігають по косметологах, відвідують спортзали. Пані Ірині — 62 роки. Вона — колишній інструктор з плавання. Виглядає приголомшливо, молодшою років на 20! Про здоровий спосіб життя і жагу до навчання пані Ірина розповіла в інтерв'ю "Високому Замку".

Ріст пані Ірини — 172, вага — 65 кг. Її дочці — 41 рік, вона живе у Лос-Анджелесі. Торік пані Ірина стала бабцею. Внучці рочок.

- Після 50-ти років у мене почалися проблеми з колінами: поставили діагноз — ревматоїдний артрит, який не лікується. Слава Богу, діагноз не підтвердився, - каже пані Ірина. - Але це перевернуло мої погляди на харчування, я прибрала з раціону усе шкідливе — цукор, рафіновані олії, сіль, хліб намагаюся замінити гречкою, перловою кашею, інколи рисом. Солодке люблю, як і більшість жінок. Навчилася пекти яблучний штрудель з ізюмом без цукру. Але роблю його по святах. Солодке замінюю сухофруктами: фініки, курага, чорнослив, люблю мед та чорний шоколад. Переважно їм салати, багато зелені, супи-борщі, рибу, олію кунжутну, оливкову, домашній йогурт з біфідобактеріями. А також мелений кунжут та льон як харчові добавки, горіхи. У холодильнику завжди стоїть перетерта журавлина з медом. М'ясо їм рідко — не люблю. Їжу готую на парі, грилі або варю. Люблю смажену картоплю, але балую себе нею раз на рік. Замість кави — цикорій (з високим вмістом інуліну). Раз на тиждень — розвантажувальний день (п'ю лише чай, воду). Спосіб життя — рухливий, наскільки це можливо: влітку ровер, скандинавська ходьба, походи у гори. Їжджу у Карпати. У нас на Дніпрі — роздолля, займаюся греблею на шлюпках. Плаваю. Зимою фітнес, бігові лижі, цього року навчилася кататися на гірських лижах (у Буковелі для пенсіонерів знижки на 30 % на підйомники). Раз на тиждень у нас з подружками сауна! З чаєм, скрабом, масками, спілкуванням. Останні два роки, влітку, їжджу у Трускавець - “на ремонт” (усміхається. - Авт.). Там проходжу курс масажу, озонотерапії, відвідую соляні печери, кріосауну. Можу поділитись секретом: вмиваюся льодом вже років з тридцять. Це та ж кріосауна для обличчя та шиї — тільки безкоштовна. Головне, великими шматками, а не кубиками обличчя протирати.

- То у якому віці найкраще приступати до виконання цього амбітного плану?

- Поки тобі 25, 30, навіть 40 років, ти з ранку прокидаєшся, тобі нічого не потрібно робити. Ти умився водичкою, поглянув у дзеркало — і ти красень! А коли тобі вже 50 плюс, 60, ти теж можеш виглядати непогано, але це вже потребує праці. Чим раніше жінка це усвідомить, тим краще для неї.

- Людина часто лінується. Вигадує причини, аби, скажімо, не йти на стадіон на пробіжку...

- Кожен має обрати для себе те, що може змусити себе робити. Дехто у дитинстві любив бігати, можливо, треба спробувати знову. Інші любили на роверах кататися, нехай зараз почнуть це робити. Хтось любив танцювати... Будь-які рухи, тільки б в організмі не було застою. Застійні явища — це перший крок до будь-якої хвороби. Якщо комусь підходить йога — будь ласка! Ходжу на гімнастику хаду. Вона є у нас у програмі (Пані Ірина — членкиня модельного агентства “Життєлюб”. Там для людей у зрілому віці організовують різноманітні заходи. - Авт.). Це гімнастика, в якій наголос - на диханні. Є і силові вправи — на прес, на м'язи обличчя. Ми сидимо на підлозі, наприклад, і рухаємо очима за вказівкою тренера — вниз, вверх, по діагоналі, навколо. У такий спосіб тренується очне яблуко. Це комплексна гімнастика, яка охоплює все по-трошки.

- Є скептики, які кажуть, людина здорова і красива, бо у неї хороша генетика. Як ви вважаєте, це так?

- Якщо ви хоч щось можете зробити для свого здоров'я — треба це робити. Головне — не лінуватися! Не шукати причин, щоб не робити.

- Чимало жінок виснажують себе дієтами...

- Я на дієтах не сиджу. Мені легше їсти, а потім це відпрацювати. Наприклад, я пішла у гості і там переїла. Значить, своєму організму заборгувала. Наступного дня, або коли є можливість, маю ці калорії спалити. Неважливо де — у залі, у басейні...

- Ви коли-небудь зверталися до пластичних хірургів?

- Є жінки - фанати пластичних хірургів. Їм легше лікарю заплатити, щоб відкачав зайвий жир, ніж піти у спортзал. Це їхнє право. Але наші пластичні хірурги такі дорогі (усміхається. - Авт.). Якщо не конче треба, то не варто до них ходити.

- Як у вашому житті з'явилася модельна агенція для моделей зрілого віку?

- Попит народжує пропозицію. Зараз вік старіння зрушився, я так прикидаю, років на 15 назад. Є чимало компаній, якій пропонують знятися у рекламі. Я із задоволенням погоджуюся. А ось наші мами, бабці вважали, що після 60 років життя закінчується. Були так морально налаштовані. А зараз інший світ — світ нових технологій, ноу-хау, харчування переглянуте у корені. Здорове харчування зовсім інше, ніж те, яке було у наших бабусь, мам. Ми народилися у кам'яному віці. І тепер ми все це наздоганяємо. Тому наші діти — це наші вчителі. Ми маємо це розуміти. Ми ось бігаємо на ці курси комп'ютерні, а молодь з цим народилася. Якщо ми маємо можливість вчитися у наших дітей, або не у дітей, потрібно вчитися!

- Яку сьогодні ставите перед собою мету?

- Маю нестримне бажання навчитися чогось нового. Чим більше дізнаєшся, тим більше розумієш, що ти нічого не знав. До Києва приїжджає письменник, фотограф Володимир Яковлев. Він також засновник проекту “Вік щастя” (новий погляд на вік). Обов'язково піду на цю зустріч. Він їздить по світу, збирає історії про те, як люди себе знайшли вийшовши на пенсію.

- Більшість українських пенсіонерів вважає, що на пенсії їм світить хіба що борщі варити...

- “Життєлюб” - чудова організація, яка допомагає людині не сидіти вдома. Сьогодні у нас, наприклад, була лекція з дизайну. Зранку — англійська мова. Потім — лекція з ароматерапії (застосування олій у косметології). Ввечері - театральна студія. От тільки з репетиції прийшла.

Схожі новини