Передплата 2024 «Добра кухня»

«Через сміття до надзвичайного стану не дійде!»

Ірина Маруняк перетворила Сихів зі «спального району» в європейський. Тепер керуватиме житловим господарством Львова.

Департамент житлового господарства та інфраструктури Львівської міської ради очолила  50-річна Ірина Маруняк (на фото), яка досі була головою Сихівської райадміністрації, а перед тим очолювала Галицьку районну адміністрацію. Міський голова Львова Андрій Садовий охарактеризував її колективу департаменту як розумну, талановиту жінку, яка має великий досвід якісної  роботи.  Кар’єрний старт Ірини Маруняк — з посади секретаря судового засідання Червоноармійського районного суду. “Її досвід — унікальний, - наголосив мер Львова. - Починала свою кар’єру в міській раді у юридичному управлінні. Знає багато напрямів, зможе багато зробити”. Про реформи в комунальній сфері Львова, план “Б” щодо виходу зі сміттєвої кризи, сихівський досвід роботи, Ірина Маруняк розповіла журналісту  “ВЗ”.  

— Пані Ірино, чи довго вагалися, перш ніж погодитися на нову посаду?

— Над пропозицією щодо нової посади, яку мені зробив міський голова Львова Андрій Садовий, думала тиждень-два.  Розуміла, що це за робота, який обсяг завдань. Десять з половиною років працювала на рівні районів: понад шість років - керівником Галицького району, чотири роки — головою Сихівської РДА. Перш ніж прийняти рішення, радилася з родиною — чоловіком, дітьми. Моя сім’я була не в захопленні від цієї новини. З розумінням поставилися, бо у такому шаленому ритмі працюю десять років. Роботу люблю, але родину люблю ще більше.

— Які реформи очікують один із ключових департаментів мерії?

— Департамент має багато працівників. Маю вимогу - усі мають бути завантажені. Я вимоглива! Вимагаю від людей трьох речей — порядності, чесності, результату. Чи будуть кадрові ротації? Спочатку придивлюся до колективу, вивчу якість та стиль роботи кожного. Для мене важливо, щоб тут не було людей, які просто сидять на роботі і отримують зарплату. Усі повинні зрозуміти, що платню отримають лише за роботу.

— Зараз проблема номер один — сміття, бо меморандум не виконується, контейнери переповнені. Яких заходів будете вживати?

— У перший день роботи мала нараду щодо сміття. Меморандум працює лише на одну третю. Причин є кілька. Наприклад, мер міста, що на Львівщині, підписав документ, але міська рада не погодила на сесії. Якщо міськрада і погоджує, то сміттєві полігони перекриває громада і ставить шлагбауми.  Працівники Львівської міської ради щодня їздять по районах Львівщини, зустрічаються з мерами міст, ведуть перемовини з громадами.

Ще один складник сміттєвої проблеми — рекультивація Грибовицького сміттєзвалища. Через два місяці до нас приїдуть французи, які беруть участь  у цьому проекті. Працюємо також над зведенням сміттєпереробного заводу на ТЕЦ-2.

— Яка ймовірність оголошення у Львові надзвичайного стану?

— Про це не чула! Будемо старатися не допустити до цього. Щодня працюємо так, аби сміття максимально забирали в ті місця, де нас (машини з відходами. - Авт.) пускають. Де мери підписали меморандум і немає заперечень місцевих та депутатів.

— Останніми роками Сихів став відчутно комфортнішим.  Частково це заслуга проекту “Трамвай на Сихів”. Але, очевидно, в цьому є  і ваш вклад.

— У 2001 році я працювала у юридичному відділі Львівської мерії. Мене запросили працювати у Сихівський район на посаду начальника юридичного відділу. В цей час якраз створено Сихівську райадміністрацію. Там працювала до 2006 року, потім пішла у Галицький район. Згодом повернулася на Сихів. Сихів — особливий тим, що там чимало ініціативних людей. Є, зокрема, осередки громадських організацій, які активні і докладають зусиль, щоб покращити район.

Більшість містян вважають його спальним районом. Та коли йшла туди працювати, мала мету — аби Сихів так не називали. Хотіла, щоб він був європейським! З чого почали? Слухали ініціативних мешканців, запрошували проектантів... Поступово змінювали Сихів разом з людьми. Вони хотіли покращити бульвар біля церкви Івана Павла II - обговорили проект. Маємо хорошу співпрацю з духовенством, яке теж долучалося до змін Сихова.  Проект оновлення парку Івана Павла II розрахований на п’ять років, ціна — 60 мільйонів гривень. Торік облаштували доріжки, зробили освітлення. У 2017 році на цей парк передбачено двомільйонний кошторис. Плануємо зробити ще одну доріжку, яка вестиме до церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Кожен охочий зможе поставити в цьому парку іменну лавочку. Це має бути унікальний парк не лише у Львові, а й в Україні. Ми покращили чимало дворів на Сихові — хідники, дитячі майданчики. 80% дахів відремонтовано.  Взамін пропонували мешканцям створювати Об’єднання співвласників багатоквартирних будинків. Саме у Сихівському районі найбільше у місті ОСББ. Якщо раніше люди приходили до мене з проблемою протікання даху, то тепер йдуть з пропозиціями: “Давайте зробимо новий сквер!”, “Зробимо новий дитячий майданчик!”.

— Як відпочиваєте після робочих буднів?

— Складно відпочити, коли приходиш з роботи о 21-й годині. І то в кращому разі! Беру додому пошту, бо не встигаю на роботі. Влітку відпочиваю з сім’єю у Карпатах, Закарпатті, Східниці, Трускавці. Не їду на море та за кордон. Оскільки у мене напружена робота, люблю відпочивати там, де є дерева, річка і спокій.

А тим часом...

Директором департаменту з питань поводження з твердими побутовими відходами Львівської міської ради обрано Івана Рудницького, депутата Львівської міської ради. У 2001-2002 роках пан Рудницький працював головою Сихівської районної адміністрації, а також головою ради самоорганізації населення Сихова. Працює позаштатним радником міського голови Львова. У підпорядкуванні новоствореного департаменту буде ЛКП «Збиранка» та ЛКП «Львівспецкомунтранс».

Фото з архіву “ВЗ”   

Схожі новини