Передплата 2024 «Добрий господар»

Чекаємо на три мільйони туристів

Заступник начальника управління туризму Львівської міськради Галина Гриник – про користь туристичних виставок та особливості літнього сезону.

У місті Лева очікують цього року три мільйони гостей (торік завітало 2,7 мільйона). Понад 70% - українці, решта — гості з-за кордону: поляки, німці, французи, білоруси, китайці, турки, іспанці... Чимало туристів приїде у літній сезон (у Львові він не вважається високим, бо це не курорт). Людей притягнуть традиційні заходи, які не потребують реклами, — вихідні з нагоди Дня Конституції, фестиваль “Ніч у Львові”, урочистості з нагоди Дня Незалежності України...

“З 2007 року працюємо з організаторами подій у Львові над тим, щоб з туризму усунути поняття сезонності, - розповіла “ВЗ” заступник начальника управління туризму Львівської міськради Галина Гриник. - Організовували акції “Вихідні за півціни”, “Удвічі більше Львова”. Наші гіди зайняті, готелі заповнені в усі сезони. Чимало туристів з Європи приїжджають до Львова кілька разів у рік. Їдуть не лише на фестивалі. Європейцям подобається атмосфера у Львові”.

— Які очікування щодо туристів на літній період?

— Аби залучити більше гостей, організовуємо фестивалі, акції, ділові заходи (конференц-туризм). Стартував фестиваль єврейської музики LvivKlezFest-2017, який триватиме до червня. Поціновувачі ретро-автівкок приїдуть на фестиваль Leopolis Grand Prix. Багато старих автівок на вулицях — це вишукано. Туристи люблять на таке дивитися, фотографуватися. 1 липня у Львові (у смт Брюховичі) вперше відбудеться Свято упряжного коня, яке популяризує породу коней, що годяться для роботи з каретами. Гості свята матимуть змогу побачити різні види карет (фаетон, вікторію, віз, ландо) та взяти участь у каретній екскурсії.

14-16 липня — активний відпустковий сезон. У цей період у нас відбудуться “Ніч у Львові”, фестиваль “Моцарт”, “Етновир”. Практика показує, що за тиждень-два перед фестивалями в готелях Львова ще є вільні місця. За день-два - усі номери заброньовані.

— Чи змінилася географія туриста?

— Змінилася, і це добре видно зі статистики центрів туристичної інформації. Наприклад, минулими вихідними до Львова приїхало багато гостей з Харкова, бо ми напередодні були там з туристичною виставкою. Є періоди, коли у Львові багато киян (День Незалежності, День Львова, Різдво та Великдень).

Львів відвідують люди різного віку й фінансового достатку. Переважно подорожують самостійно. З іноземців до Львова найбільше їдуть гості з Польщі. Слава Богу, що до нас повертається польський турист (під час Революції гідності був суттєвий спад. - Авт.).

— На яких туристичних виставках цьогоріч побували чиновники вашого управління?

— Недавно повернулися з Чернівців, де відбувався Буковинський туристичний ярмарок. Там були відвідувачі і з Кам’янця-Подільського, і навіть з Одеси. Було також чимало іноземців, які навчаються у Чернівцях. Побачили, що жителі Чернівців цікавляться турами до Львова. У Києві представили львівський регіон, оздоровниці області. Відвідали також Харківський та Одеський туристичні форуми. Одесити цікавляться галицькою кухнею. Їм цікаві тури до Львова, щоб заодно можна було поїхати у Карпати. 2 червня 2017 року знову їдемо у Харків на форум. Наша мета — щоб туроператори популяризували не лише центральну частину міста, а й околиці міста Лева.

— Якими словами особисто запрошуєте українців з інших регіонів відвідати Львів?

— Мої слова такі: “Ласкаво просимо до Львова, бо у нас прекрасна архітектура, смачна галицька кухня! Але найважливіше — це гостинність львів’ян”. Пояснюю, що львів’яни толерантні до гостей. Дехто з відвіду­вачів виставки запитує, чи не утискають у Львові російськомовних гостей? або чи можна у нас розмовляти російською? Жителі східних та центральних регіонів, які вже тут були, позитивно відгукуються про львів’ян.

Фото з приватного архіву Галини Гриник

Схожі новини