Передплата 2024 «Добра кухня»

Олександра Кужель: «Гонтареву треба судити!»

В Україні фактично дефолт, бізнес ледь животіє, а ситуація з Пенсійним фондом настільки критична, що жодне підняття стажу чи “вислуги років”, за яке проголосувала Верховна Рада, не гарантує пенсій тим, хто сьогодні працює.

Про це у розмові з “ВЗ” розповіла народний депутат, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва Олександра Кужель.

—Коли виникає пожежа, перше, що ти робиш, — гасиш її. А потім думаєш, як ліквідувати наслідки. Така ж ситуація в Україні. В економіці пожежа, — каже Олександра Кужель. — Державний та гарантований державою борг у 2013 році становив 40%, у 2014-му — 72%, а на початок 2015-го — уже 91% до ВВП. Це дефолт. Але ми не можемо це сказати, бо тоді не прийде інвестор. Якщо б у такій ситуації опинилась фірма, то єдиний вихід — казати, що ти банкрут. Дефолт — це оздоровлення.

— У масштабах країни це можливо зробити?

— Кажуть, що не можна. В такому разі років 15 не матимемо зовнішніх запозичень. Хоча можна було б працювати з окремими інвесторами. Зрештою, у населення 68 мільярдів доларів на руках. А ми робимо собі харакірі, аби отримати 4 мільярди від МВФ, розуміючи, що вони підуть на погашення боргів. Позичаємо і віддаємо, позичаємо і віддаємо — нічого не змінюється. Що в такому випадку робить країна? Розробляє програми, як найбіднішим дати термінову допомогу. Те, що уряд пропонує у законопроектах, цього не вирішує. Ті рішення, які приймають щодо Пенсійного фонду, несуть негативну емоційну частину, але жодної копійки не змінюють в частині наповнення ПФ.

— Які саме рішення?

— Увесь список найважчих професій, які мали можливість виходити раніше на пенсію, — вчителі, балерини, льотчики, шахтарі — хочуть перевести на пенсію на загальних підставах. Це ще можна протягнути, розуміючи, що такого нема у жодній країні. Найнеприємніше, що з робочих професій, якщо людина має пенсію і працює, пенсію зменшують на 15%. Ми ставили умову: якщо хочете, щоб пішло звільнення робочих місць, аби люди, яких скорочують, могли влаштуватись на роботу, то зняття тих 15% має відбуватись, якщо пенсія плюс заробіток не перевищує три мінімальні зарплати. Є 1200 грн. пенсії, і ще 1200 людина заробляє, то що з неї знімати? Якщо уряд передбачає в бюджеті 100 мільярдів емісії через ОВДП, якнайменше половину цієї емісії треба віддати через індексацію найбідніших верств населення. Ще частину віддати через дешеве кредитування — хоча б будівництву і людям на недороге житло під 1-2%, щоб було якесь оживлення економіки. Якщо ми все поурізали, якщо людина як отримувала 1200 гривень, так і отримує, якщо людина не купила хліба чи ковбаси, економіка нічого не отримала. Ефекту “гроші роблять гроші” нема.

— Чому влада цього не розуміє? Це ж очевидні речі...

— До мене підійшли міністр соцполітики Павло Розенко та міністр економіки Айварас Абромавічус і кажуть: “Ми на кожному засіданні про це говоримо. Нас не чують”. В економіці є таке поняття — точка банкрутства. Скажімо, сьогодні ви продаєте товар, який купили за 10 доларів. Якщо взяти сьогоднішній курс, то ви б мали його продати за 300 гривень, але за таку ціну у вас його не купують. Ви розумієте, що можете продати його за 150 грн. Точка банкрутства — коли гроші, які отримали, не дають можливості купити знову цей товар. Увесь бізнес зараз у цій точці. Айварас каже, що в такій ситуації його дружина. Вона здала долари — їх купив Нацбанк по 27, закупила добрива, у яких уже закладений долар про 31. За один день втратила 4 мільйони гривень. Ще й додали 10% збору на імпорт. Ми ставили наголос, що норма про додатковий імпортний збір буде діяти за умови, що це погодять з СОТ та ЄС — так було проголосовано. На цей час жодної домовленості щодо впровадження 10% збору у них нема. Уряд не має права його впроваджувати. Це шулерство... Якщо уряд не представить погодження Єврокомісії на цей податок, то повинен зняти цю норму. Не можна його вводити без погодження з ЄС.

— Для чого вони це роб­лять?

— Багато людей кажуть — це вимоги МВФ. Не вірте. МВФ ніколи нікому не пише, що робити. МВФ пише, які треба отримати результати. Я питаю: чому кожен, хто очолював збитковий “Нафтогаз”, живе у замках? Привела до прем’єра людину, яка показала, що з тарифів крадуть 40%. Покажіть мені зміни, які б свідчили, після підняття тарифів оці 40% з ціни на газ перестануть красти? МВФ не може за нас провести очищення від корупції, зламати схеми. Не може МВФ зробити інвентаризацію пенсіонерів — а є багато липових. За січень 10,6 мільйона людей сплатили ЄСВ, а пенсіонерів — 12 мільйонів. Тобто людей, які сплачують до ПФ менше, ніж тих, кого вони утримують. Це банкрутство. Треба проводити реструктуризацію, пенсіонерів перевести на бюджет, а працівникам чесно сказати — вас переводять на другий рівень пенсійного забезпечення, де ви особисто формуєте власний рахунок, який можете потім давати у спадщину. Олександр Пасхавер сказав: перше, що треба зробити, — це дерегуляція. Прем’єр мав вийти і сказати — заробляйте всі, як можете. Якщо нема роботи — ніяких податків, бо пенсії все одно не отримаєте. Печіть пироги, шийте плаття, робіть, що можете, — виживайте.

— Але ж влада цього ніколи не зробить...

— Не вони зроблять, то хтось інший. Одеський “Сьомий кілометр” написав, “ми йдемо з ринку, бо нам для продовження договорів треба занести 1000 доларів в адміністрацію, а ми не маємо можливості зараз занести 40 000 гривень”. Єдиний позитив в рості долара — нема чим платити хабарів. Сьогодні такий момент, що якщо ти зараз не переглянеш все, що торкається внутрішньої ситуа­ції хоч маленької фірми, потім не кажи, що винна тільки криза. Криза — це можливість оптимізації, оновлення. Я сказала пані Яресько: ви любите порівнювати з американцями, то я вам нагадаю, що в Америці 37% дохідної частини бюджету сплачують найбагатші, а у нас — 4%. А найбідніші у нашій країні сплачують 50%. Найбідніші у нас мають 3% пільг, а найбагатші — 28%. Це дані академіка Лібанової. З бідних нема чого брати. Якщо у вас 4% податків сплачують найбагатші — повертайтесь до європейських норм. В Європі податок з дивідендів — 25%, у нашій країні — 5%. Пані Яресько грудьми лягає і не дає підняти його. Бо я сплачую податки, як усі підприємці, і ви теж, а вона живе лише з дивідендів. І пан Яценюк, і пан Порошенко — тільки з дивідендів. Якщо вистачає совісті брати 15% з пенсії, чому не можна брати 25% з дивідендів? Якщо податок на землю та нерухомість сплачує навіть найбідніша людина, чому монополіст не сплачує? Чому звільнені від податку на землю енергетика, залізна дорога? Мисливські угіддя не сплачують жодного податку на землю. Це що, найбідніші верстви населення? А водойми, які взяли в обслуговування, — теж не сплачують практично нічого. Все це б’є по місцевих бюджетах. Ще у грудні запропонували підняти ренту на транспортування аміаку, нафти і газу — там стоїть 5 гривень. Злякавшись, що Кужель підняла питання, поставили 0,61 цента. А ми порахували, якнайменше має стояти 1,8 долара. Різниця в доходах три мільярди! Питає­мо, пане прем’єре, а чому у нас ціни на лотереї, якими володіють практично усі росіяни, не збільшуються уже років десять? Тут можна 1,5 мільярда знайти легко. А де у дохідній частині бюджету 10 мільярдів, які ви через місяць отримаєте від продажу ліцензій на 3G? Забули про 10 мільярдів...

— Найболючіше питання — курс долара...

— У мене є два головні супротивники. Армія ворога переді мною і банкіри позаду мене. З цих двох той, хто позаду, — мій найстрашніший ворог”. Це сказав ще Авраам Лінкольн. Нічого не змінюється. Я за пані Гонтареву не голосувала. Вона залишила найнеприємніші враження. Її треба судити за злочини перед Украї­ною. Завдання НБУ — контролювати стабільність національної валюти та виконувати законодавство щодо функціонування банків. За минулий рік збанкрутували 34 банки, за цей рік уже сьомий. І кожен раз при банкрутстві банку вона давала вивести усі активи. Шістнадцятьом банкам, які уже йшли на банкрутство, дала 13 мільярдів рефінансування. Зараз “Дельта-банк” йде на банкрутство. 50 мільярдів лягає боргом на Україну. З них

28 мільярдів — вклади банків,

10 мільярдів — рефінансування, решта — рахунки юридичних осіб. Рефінансування банки переводять у долари і, найголовніше, виводять свої активи з країни. 109 мільярдів неповернутого рефінансування у 2014 році! Це злочин. Коли подивились, хто продає найбільше державних ОВДП і заробляє на операціях, — всі колишні фірми пані Гонтаревої. Кому платять за виведення активів? Які відкати при рефінансуванні?

— Що можна зробити з валютою, аби хоча б стабілізувати її на одному рівні?

— Насамперед, змінити голову НБУ. Поки не буде довіри, з доларом не можна зробити нічого. Поки є Гонтарева — нема довіри. Треба поставити людину, до якої є довіра і у банків, і у громади.

— Окрім Гонтаревої, до кризи доклався і уряд «професіоналів». Треба ставити питання і про відповідальність уряду.

— Відповідно до законодавства, НБУ — незалежний. Цей уряд знає англійську мову, але багато людей там не розуміють української і українських реалій. Вони не виконали жодного пункту коаліційної угоди. Ми місяць писали коаліційну угоду — виписували кожен пункт, працювали цілодобово, сварились. Це програма розвитку, але вони її не виконують...

— Що в цих умовах можна зробити, аби полегшити життя бізнесу?

— Потрібна довіра — і до НБУ, і до уряду. Друге — політична воля президента і прем’єра на пряму дерегуляцію. Я другий раз подала законопроект, який це дозволяє. Якщо у вас нема роботи, ви йдете у Фонд зайнятості. Вам там дають довідку, що не можуть знайти для вас роботу. Тоді маєте право написати заяву і подати її в податкову: “З цього моменту на три роки вважайте мене самозайнятою особою”. Хоч пиріжки печи, хоч таксуй, але три роки маєш право не сплачувати податків. Пенсійний внесок — на власний розсуд. Якщо ти сплачуєш, тобі рахується стаж, якщо ні — не рахують. Через три роки, будь ласка, зареєструйся підприємцем.

Зрештою, рідні мої, треба відповідати за свій вибір. Ви обрали цю владу. Ви повірили, що можна за місяць закінчити війну. Не можна безконечно не відповідати за власний вибір. Бачила, як у Черкасах вибирали Поплавського. Була відомість, у яку записували паспортні дані. І люди в черзі стояли, аби отримати 300 гривень. 60 тисяч отримали по 300 гривень, проголосували 34 тисячі. Він переміг. Для мене питання, як можна в одному народі мати такі різні складові. Народ зробив революцію, і не одну, народ вмирає, захищаючи незалежність, стає на коліна перед тими, хто загинув... І частина цього народу за гроші голосує. Потім питаємо, чого така влада? Нам треба вчитись оцінювати політика не за симпатіями, не за обіцянками, а за результатами його дій...

Відео можна побачити тут

Фото Олени ГУТИК.