Святкове меню — лише з корисних продуктів!
Зимовим святам особливо радіють діти — мерехтливі вогники ялинки, подарунки, солодощі. Батькам важливо знати, як організувати святкове меню різноманітним та безпечним для дітей. І запам’ятати головне: усі страви для дітей повинні бути свіжоприготовленими, зі свіжих та корисних продуктів, без барвників та ароматизаторів!
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/525644/sviatkove-meniu.jpg)
Педіатриня Марія Варейчук застерігає від небезпек у святковому меню для малечі.
Отже, щоб свята для вас та ваших малюків минули без звертання до лікарів, запам’ятайте таке.
ЗАБОРОНЕНО
Дітям від 1 до 3 років: смажені страви та страви в паніровці, наваристі м’ясні та рибні бульйони (в них багато концентрованих речовин), гриби, копченості, мариновані продукти з оцтом і прянощами, сосиски і ковбаси (окрім призначених для дитячого харчування), морепродукти, не до кінця приготовані риба, яйця (наприклад, яйце-пашот), тільки повністю термічно готові! Це ж стосується й м’яса — лише добре проварене!
Не варто давати пити свіже молоко «з-під корівки», непастеризоване та продукти із такого молока. Особливо, сири із пліснявою.
Кутю із медом, як і інші продукти з медом, не можна до 1 року категорично! Не забувайте, що мед є дуже сильним алергеном.
Дітям до 7−10 років не можна давати гриби в будь-якому вигляді, жирні сорти м’яса, качки, гуски та їхні яйця, консерви, соки і напої з концентратів, майонез, м’ясне та рибне заливне, бутерброди із просто просоленою червоною рибою і не варто давати салат «шубу», навіть просто солоний оселедець. Хто святкує із суші - жодних сирих морепродуктів всередині! Юшку із лісовими грибами також не слід давати малечі! Категорично заборонена й домашня консервація.
Заборонені продукти, що містять ароматизатори та барвники штучного походження (чипси, жуйка, газована вода, напої з підсолоджувачами та смаковими добавками — не варто вживати навіть дорослим). Ідеальний варіант напоїв для дитини — морси, компоти.
За даними ВООЗ, добова потреба у цукрі для дитини — 20−30 грамів, або дві, максимум три цукерки на день як десерт, за умови, що дитина не хвора на цукровий діабет, харчову алергію.
Для дитячих десертів підійдуть мармелад (без цукрового обсипання), пастила, фруктовий салат, заправлений йогуртом.
Морозиво, яке люблять всі діти, краще запропонувати молочне, без смакових добавок і барвників, прикрасити його можна самостійно фруктами, а для дітей старшого віку — горішками.
Малюки люблять свята не тільки за подарунки, а й за саму атмосферу, за казковий настрій. Тож замість того, щоб цілий день провести біля плити, приділіть цей час спілкуванню з дітьми.
Олеся Коваль.