Передплата 2025 «Добра кухня»

Святкове меню — лише з корисних продуктів!

Зимовим святам особливо радіють діти — мерехтливі вогники ялинки, подарунки, солодощі. Батькам важливо знати, як організувати святкове меню різноманітним та безпечним для дітей. І запам’ятати головне: усі страви для дітей повинні бути свіжоприготовленими, зі свіжих та корисних продуктів, без барвників та ароматизаторів!

Педіатриня Марія Варейчук застерігає від небезпек у святковому меню для малечі.

Отже, щоб свята для вас та ваших малюків минули без звертання до лікарів, запам’ятайте таке.

ЗАБОРОНЕНО

Дітям від 1 до 3 років: смаже­ні страви та страви в паніровці, наваристі м’ясні та рибні буль­йони (в них багато концентрова­них речовин), гриби, копченості, мариновані продукти з оцтом і прянощами, сосиски і ковбаси (окрім призначених для дитячого харчування), морепродукти, не до кінця приготовані риба, яйця (наприклад, яйце-пашот), тільки повністю термічно готові! Це ж стосується й м’яса — лише добре проварене!

Не варто давати пити свіже молоко «з-під корівки», непасте­ризоване та продукти із такого молока. Особливо, сири із пліс­нявою.

Кутю із медом, як і інші продук­ти з медом, не можна до 1 року ка­тегорично! Не забувайте, що мед є дуже сильним алергеном.

Дітям до 7−10 років не можна давати гриби в будь-якому вигля­ді, жирні сорти м’яса, качки, гуски та їхні яйця, консерви, соки і напої з концентратів, майонез, м’ясне та рибне заливне, бутерброди із про­сто просоленою червоною рибою і не варто давати салат «шубу», на­віть просто солоний оселедець. Хто святкує із суші - жодних сирих морепродуктів всередині! Юшку із лісовими грибами також не слід давати малечі! Категорично забо­ронена й домашня консервація.

Заборонені продукти, що міс­тять ароматизатори та барвни­ки штучного походження (чипси, жуйка, газована вода, напої з під­солоджувачами та смаковими до­бавками — не варто вживати навіть дорослим). Ідеальний варіант на­поїв для дитини — морси, компоти.

За даними ВООЗ, добова по­треба у цукрі для дитини — 20−30 грамів, або дві, максимум три цу­керки на день як десерт, за умови, що дитина не хвора на цукровий діабет, харчову алергію.

Для дитячих десертів підійдуть мармелад (без цукрового обси­пання), пастила, фруктовий салат, заправлений йогуртом.

Морозиво, яке люблять всі діти, краще запропонувати мо­лочне, без смакових добавок і барвників, прикрасити його мож­на самостійно фруктами, а для ді­тей старшого віку — горішками.

Малюки люблять свята не тільки за подарунки, а й за саму атмосферу, за казковий настрій. Тож замість того, щоб цілий день провести біля плити, приділіть цей час спілкуванню з дітьми.

Олеся Коваль.