Передплата 2025 «Добре здоров’я»

Яйце для здоров’я

Варене яйце або приготована нашвидкуруч яєчня — невід'ємна частина сучасного сніданку. Наші предки в усі віки цінували цей поживний продукт. Яйця здавна вважалися винятково корисним і незамінним продуктом. І майже кожному з нас з дитинства відома казка про курочку Рябу та золоте яйце, цінність якого прирівнюється до цінності золота

Фото pexels
Фото pexels

Курячі яйця

Склад

Яйце містить в собі безліч по­живних речовин і складається з повноцінного набору легко засво­юваних білків. Воно є джерелом корисної фолієвої кислоти, біо­тину і холіну. Селен у складі цього продукту має потужні антиокси­дантні властивості, які сприяють сповільненню процесу старіння організму. Вживаючи лише одне яйце в день, ми отримуємо до 15% добової норми білка, а амі­нокислоти, що містяться у ньому, активно працюють над побудовою нових тканин організму людини.

В яйці міститься велика кіль­кість вітамінів, мінералів і мікро­елементів, вкрай необхідних для нормальної життєдіяльності. Яйця багаті на вітаміни А, Е, D, В12, В3, а також магній, калій, фосфор і кальцій.

Лецитин, що міститься в жовт­ку, багатий холіном. Ця речовина сприяє перенесенню кров’ю хо­лестерину та розпаду жирів, а та­кож входить до складу клітинних мембран і нервових волокон. Хо­лін може бути корисний для виве­дення накопичених печінкою жи­рів, а також для лікування деяких видів нервових захворювань. А ще жовток має унікальну властивість — зумовлює скорочення жовчного міхура. Це покращує травлення і засвоєння жирів.

Яйця — також джерело таких необхідних для організму речовин як-от ніацин (необхідний для жив­лення мозку і утворення статевих гормонів), вітамін К (забезпечує згортання крові), мінерали (у тому числі кальцій і залізо).

Існують розбіжності щодо того, в якому ж вигляді корисніше їсти яйця. Одні кажуть, що май­же всі корисні вітаміни і мінерали зберігаються в сирому вигляді, а внаслідок варіння і смаження руйнуються або стають неповно­цінними. Інші наполягають, що цей продукт без термообробки вкрай погано засвоюється орга­нізмом. Отже, для збалансова­ного збереження всіх корисних властивостей яєць бажано за­стосовувати до них мінімальну термічну обробку, але за важливої умови, що яйце обов’язково сві­же.

Нескінченні суперечки про ко­ристь і шкоду яєць викликає на­явність в цьому продукті холесте­рину. Це чи не єдиний і головний аргумент противників вживання яєць. Надлишок холестерину в організмі може призвести до за­купорки судин, інфаркту та ін­сульту. Однак всім відомо, що хо­лестерин в обмеженій кількості необхідний для серцево-судинної системи. Допустима добова нор­ма холестерину — 300 мг на день. Одне яйце цю норму не перекри­ває. Тому, якщо у вас рівень хо­лестерину в нормі, сміливо може­те з'їдати по одному яйцю в день, а от якщо рівень холестерину ви­сокий, не рекомендується їсти більш ніж 2−3 яйця на тиждень.

Унікальність курячого яйця по­лягає в тому, що яєчний холесте­рин міститься тільки в жовтку і він не так шкідливий, оскільки врів­новажується лецитином, який, крім утилізації жирів і того самого шкідливого холестерину, живить нервові клітини.

Харчова цінність яєць

Поживна цінність яйця при­близно дорівнює поживності чер­воної або чорної ікри. Також одне яйце за поживністю еквівалентне склянці молока або невеликому шматочку яловичини. А баланс вітамінів, жирів, мікроелементів і білка робить його дуже цінним дієтичним продуктом. Яйце є са­мостійним і повноцінним продук­том харчування, відсоток засво­єння якого — майже 97−98%. Слід зазначити, що для оптимального засвоєння яйця готувати його ба­жано некруто.

Корисні властивості

Яйце — це, перш за все, нату­ральне джерело білка і поживних речовин, що робить його практич­но незамінним продуктом харчу­вання для кожного з нас.

Вітамін Е, що міститься у скла­ді яйця, має протипухлинну дію, зміцнює судини і серце. Вітамін D у поєднанні з фосфором корис­ний для зубів і кісткової тканини. Яєчний жовток у надлишку містить унікальну речовину — сильний ан­тиоксидант лютеїн. Вживання яєць — це чудова профілактика проблем із зором, катаракти зокрема.

Яйця мають низьку калорій­ність, а завдяки лецитину і холіну сприяють виведенню жирів і хо­лестерину з організму, що є важ­ливим для людей, які мають зайву вагу.

Поживні речовини і амінокис­лоти, в оптимальних пропорціях, підтримують важливі функції жит­тєдіяльності організму. Ще одна незамінна користь яєць полягає в їхній енергетичній цінності, якої потребує наш організм за значних фізичних навантажень.

Шкода яєць

Необхідно знати, що, вжи­ваючи яйця в сирому вигляді, можна завдати серйозної шкоди здоров’ю і заразитися сальмо­нельозом. Незважаючи на те, що виробники прагнуть мінімізувати ризик розповсюдження інфекції і проводять регулярну вакцинацію несучок, все ж ця ймовірність не виключена повністю. Стежте за тим, щоб час термічної обробки продукту був достатній для зни­щення інфекції.

Тримайте продукт у спеціаль­но призначених лотках, ніколи не їжте яйця, шкаралупа яких має тріщину. І звичайно, не забувайте мити руки з милом — адже мікро­би з яєчної шкаралупи можуть за­триматися на вашій шкірі. Корис­но перед тим, як розбивати яйця, промити їх водою з милом і оцтом.

Смажити яйця або готувати їх із майонезом не рекомендується тим, хто має проблеми з печінкою.

Тим, у кого є камінці в жов­чному міхурі, так само небажано вживати яйця. Якщо у жовчному є каміння, процес скорочення мі­хура під впливом яєчного жовтка супроводжується болем, а іноді може перейти і в напади.

В яйцях відсутні вуглеводи і ві­тамін С, тому, незважаючи на їхню користь, не можна обмежувати харчування тільки яйцями.

Яйця часто викликають алер­гію. Вони протипоказані всім, хто потерпає від неї.

Перепелині яйця

У наш час перепелині яйця дуже популярні серед прихиль­ників здорового харчування. Хоча відносно недавно вони вважалися екзотичним продуктом. Зараз же їх можна купити без проблем у будь-якому супермаркеті. Пере­пелині яйця не тільки корисні, а й дуже смачні.

Склад перепелиних яєць

Перепелині яйця містять такі вітаміни: А, групи В (особливо ба­гато холіну), мінерали — калій, за­лізо, магній, кальцій, сірку, хлор, фосфор, натрій, кобальт, мідь, хром і марганець.

У 100 г міститься 170 ккал. У цих яйцях переважають жири, а не білки, але значна їх частина — це ненасичені жирні кислоти. Саме тому перепелині яйця корисні у випадках значних фізичних наван­тажень і як компоненти дієт.

Корисні властивості

Перепелині яйця — унікальний за своєю поживною цінністю про­дукт, що містить концентрат необ­хідних людині речовин. Їх регуляр­не вживання сприяє поліпшенню пам’яті і підвищенню імунітету, нормалізації роботи нервової системи, а також є засобом про­філактики ракових захворювань. Вживання перепелиних яєць сти­мулює розумовий розвиток, а також дозволяє знизити частоту і ступінь важкості гострих респіра­торних захворювань у дітей. За­вдяки високому вмісту фосфору і кальцію їх рекомендують вживати вагітним і літнім людям для покра­щення стану зубів і волосся.

Перепелині яйця не містять «поганого» холестерину, а мають у своєму складі неабияку частку лецитину і нікотинової кислоти, які покращують мікроциркуляцію крові, беруть активну участь в об­мінних процесах і здатні поліпши­ти стан серцево-судинної систе­ми в цілому.

Регулярне вживання пере­пелиних яєць має позитивний ефект за хвороб нервової систе­ми, гіпертонії, анемії, бронхіаль­ної астми, цукрового діабету, хо­лециститу і порушень діяльності шлунково-кишкового тракту.

Підготувала Галина Вербицька.