Яйце для здоров’я
Варене яйце або приготована нашвидкуруч яєчня — невід'ємна частина сучасного сніданку. Наші предки в усі віки цінували цей поживний продукт. Яйця здавна вважалися винятково корисним і незамінним продуктом. І майже кожному з нас з дитинства відома казка про курочку Рябу та золоте яйце, цінність якого прирівнюється до цінності золота
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/522083/iaitse.jpg)
Курячі яйця
Склад
Яйце містить в собі безліч поживних речовин і складається з повноцінного набору легко засвоюваних білків. Воно є джерелом корисної фолієвої кислоти, біотину і холіну. Селен у складі цього продукту має потужні антиоксидантні властивості, які сприяють сповільненню процесу старіння організму. Вживаючи лише одне яйце в день, ми отримуємо до 15% добової норми білка, а амінокислоти, що містяться у ньому, активно працюють над побудовою нових тканин організму людини.
В яйці міститься велика кількість вітамінів, мінералів і мікроелементів, вкрай необхідних для нормальної життєдіяльності. Яйця багаті на вітаміни А, Е, D, В12, В3, а також магній, калій, фосфор і кальцій.
Лецитин, що міститься в жовтку, багатий холіном. Ця речовина сприяє перенесенню кров’ю холестерину та розпаду жирів, а також входить до складу клітинних мембран і нервових волокон. Холін може бути корисний для виведення накопичених печінкою жирів, а також для лікування деяких видів нервових захворювань. А ще жовток має унікальну властивість — зумовлює скорочення жовчного міхура. Це покращує травлення і засвоєння жирів.
Яйця — також джерело таких необхідних для організму речовин як-от ніацин (необхідний для живлення мозку і утворення статевих гормонів), вітамін К (забезпечує згортання крові), мінерали (у тому числі кальцій і залізо).
Існують розбіжності щодо того, в якому ж вигляді корисніше їсти яйця. Одні кажуть, що майже всі корисні вітаміни і мінерали зберігаються в сирому вигляді, а внаслідок варіння і смаження руйнуються або стають неповноцінними. Інші наполягають, що цей продукт без термообробки вкрай погано засвоюється організмом. Отже, для збалансованого збереження всіх корисних властивостей яєць бажано застосовувати до них мінімальну термічну обробку, але за важливої умови, що яйце обов’язково свіже.
Нескінченні суперечки про користь і шкоду яєць викликає наявність в цьому продукті холестерину. Це чи не єдиний і головний аргумент противників вживання яєць. Надлишок холестерину в організмі може призвести до закупорки судин, інфаркту та інсульту. Однак всім відомо, що холестерин в обмеженій кількості необхідний для серцево-судинної системи. Допустима добова норма холестерину — 300 мг на день. Одне яйце цю норму не перекриває. Тому, якщо у вас рівень холестерину в нормі, сміливо можете з'їдати по одному яйцю в день, а от якщо рівень холестерину високий, не рекомендується їсти більш ніж 2−3 яйця на тиждень.
Унікальність курячого яйця полягає в тому, що яєчний холестерин міститься тільки в жовтку і він не так шкідливий, оскільки врівноважується лецитином, який, крім утилізації жирів і того самого шкідливого холестерину, живить нервові клітини.
Харчова цінність яєць
Поживна цінність яйця приблизно дорівнює поживності червоної або чорної ікри. Також одне яйце за поживністю еквівалентне склянці молока або невеликому шматочку яловичини. А баланс вітамінів, жирів, мікроелементів і білка робить його дуже цінним дієтичним продуктом. Яйце є самостійним і повноцінним продуктом харчування, відсоток засвоєння якого — майже 97−98%. Слід зазначити, що для оптимального засвоєння яйця готувати його бажано некруто.
Корисні властивості
Яйце — це, перш за все, натуральне джерело білка і поживних речовин, що робить його практично незамінним продуктом харчування для кожного з нас.
Вітамін Е, що міститься у складі яйця, має протипухлинну дію, зміцнює судини і серце. Вітамін D у поєднанні з фосфором корисний для зубів і кісткової тканини. Яєчний жовток у надлишку містить унікальну речовину — сильний антиоксидант лютеїн. Вживання яєць — це чудова профілактика проблем із зором, катаракти зокрема.
Яйця мають низьку калорійність, а завдяки лецитину і холіну сприяють виведенню жирів і холестерину з організму, що є важливим для людей, які мають зайву вагу.
Поживні речовини і амінокислоти, в оптимальних пропорціях, підтримують важливі функції життєдіяльності організму. Ще одна незамінна користь яєць полягає в їхній енергетичній цінності, якої потребує наш організм за значних фізичних навантажень.
Шкода яєць
Необхідно знати, що, вживаючи яйця в сирому вигляді, можна завдати серйозної шкоди здоров’ю і заразитися сальмонельозом. Незважаючи на те, що виробники прагнуть мінімізувати ризик розповсюдження інфекції і проводять регулярну вакцинацію несучок, все ж ця ймовірність не виключена повністю. Стежте за тим, щоб час термічної обробки продукту був достатній для знищення інфекції.
Тримайте продукт у спеціально призначених лотках, ніколи не їжте яйця, шкаралупа яких має тріщину. І звичайно, не забувайте мити руки з милом — адже мікроби з яєчної шкаралупи можуть затриматися на вашій шкірі. Корисно перед тим, як розбивати яйця, промити їх водою з милом і оцтом.
Смажити яйця або готувати їх із майонезом не рекомендується тим, хто має проблеми з печінкою.
Тим, у кого є камінці в жовчному міхурі, так само небажано вживати яйця. Якщо у жовчному є каміння, процес скорочення міхура під впливом яєчного жовтка супроводжується болем, а іноді може перейти і в напади.
В яйцях відсутні вуглеводи і вітамін С, тому, незважаючи на їхню користь, не можна обмежувати харчування тільки яйцями.
Яйця часто викликають алергію. Вони протипоказані всім, хто потерпає від неї.
Перепелині яйця
У наш час перепелині яйця дуже популярні серед прихильників здорового харчування. Хоча відносно недавно вони вважалися екзотичним продуктом. Зараз же їх можна купити без проблем у будь-якому супермаркеті. Перепелині яйця не тільки корисні, а й дуже смачні.
Склад перепелиних яєць
Перепелині яйця містять такі вітаміни: А, групи В (особливо багато холіну), мінерали — калій, залізо, магній, кальцій, сірку, хлор, фосфор, натрій, кобальт, мідь, хром і марганець.
У 100 г міститься 170 ккал. У цих яйцях переважають жири, а не білки, але значна їх частина — це ненасичені жирні кислоти. Саме тому перепелині яйця корисні у випадках значних фізичних навантажень і як компоненти дієт.
Корисні властивості
Перепелині яйця — унікальний за своєю поживною цінністю продукт, що містить концентрат необхідних людині речовин. Їх регулярне вживання сприяє поліпшенню пам’яті і підвищенню імунітету, нормалізації роботи нервової системи, а також є засобом профілактики ракових захворювань. Вживання перепелиних яєць стимулює розумовий розвиток, а також дозволяє знизити частоту і ступінь важкості гострих респіраторних захворювань у дітей. Завдяки високому вмісту фосфору і кальцію їх рекомендують вживати вагітним і літнім людям для покращення стану зубів і волосся.
Перепелині яйця не містять «поганого» холестерину, а мають у своєму складі неабияку частку лецитину і нікотинової кислоти, які покращують мікроциркуляцію крові, беруть активну участь в обмінних процесах і здатні поліпшити стан серцево-судинної системи в цілому.
Регулярне вживання перепелиних яєць має позитивний ефект за хвороб нервової системи, гіпертонії, анемії, бронхіальної астми, цукрового діабету, холециститу і порушень діяльності шлунково-кишкового тракту.
Підготувала Галина Вербицька.