Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

І жінка захворіла на кліщовий енцефаліт

Нещодавно на Волині у 30-річної жительки Ковельського району (Ратнівська ТГ) підтвердили захворювання на кліщовий вірусний енцефаліт (КВЕ)

Як розповіли у Во­линському обласному центрі контролю та про­філактики хвороб, захворю­вання спричинив укус кліща в лісо-степовій зоні побли­зу селища Ратного. Перші симптоми захворювання (а це — підвищення температу­ри тіла, головний біль) у жінки з’явилися наприкінці квітня. Наразі вона перебуває на ста­ціонарному лікуванні.

Епідеміологи зазначають, що вказаний населений пункт, де, ймовірно, мало місце ін­фікування, є ензоотичним (тобто прив’язаним до певної місцевості. — Авт.) щодо клі­щового вірусного енцефаліту з 2018 року. Останній випадок захворювання у Ратному був зареєстрований у листопаді 2020-го.

За словами фахівців, при­родні умови Волині сприят­ливі для формування при­родно-осередкових інфекцій, зокрема тих, що передають­ся через укуси кліщів. Із 1995 року існує активно діючий природний осередок КВЕ в Ковельському районі (терито­рія колишнього Ратнівського району), де реєструється до 90% всіх випадків хвороби в області. Із початку 2000-х по­одинокі її випадки реєструють на території Камінь-Кашир­ського, Ковельського та Луць­кого районів.

Загалом у Волинській об­ласті є понад 40 ензоотичних територій щодо кліщового ві­русного енцефаліту. За остан­ні 10 років на Волині на нього занедужали 22 людини.

Також епідеміологи з Во­лині розповіли про те, що таке кліщовий енцефаліт і дали низку порад, як запобігти хво­робі та як видалити кліща.

— Отож, що таке кліщо­вий енцефаліт?

— Кліщовий енцефаліт — це вірусна інфекція центральної нервової системи людини, що може призвести до трива­лих неврологічних симптомів і навіть смерті. Захворювання передається через укуси ік­содових кліщів. Іноді вірус по­трапляє до організму людини внаслідок вживання сирого молока або сиру від зараже­них кіз.

— Які ознаки хвороби?

— У більшості заражених ві­русом кліщового енцефаліту перебіг інфекції безсимптом­ний. Її прояви з’являються, переважно, на 7−14 день після укусу кліща. У хворих часто виникає інфекція головного мозку (енцефаліт) або м’яких оболонок головного/спинно­го мозку (менінгіт). До пер­винних симптомів кліщового енцефаліту належать слаб­кість, лихоманка, головний біль та блювота.

— Як запобігти хворобі?

— Радимо під час прогу­лянок в лісі/парку триматися середини стежки, щоб не тор­катися рослин. Допоможуть відлякувати кліщів засоби від комах (репеленти). Ними можна обробити не лише від­криті ділянки шкіри, а й одяг і спорядження. Потрібно одя­гати щільно прилегле до тіла світле однотонне вбрання з довгими рукавами, щоб було легше помітити кліщів. Cлід покривати чимось і голову.

Повернувшись до примі­щення, важливо перевіряти себе, дітей та домашніх тва­рин на наявність кліщів. За­раження малоймовірне, якщо кліщ був прикріплений до шкі­ри людини менш ніж 24 годи­ни. Якщо довше ніж 72 години — ризик зараження підвищу­ється в рази. Вдома потрібно одразу змінити одяг, білизну, ретельно їх оглянути, випрати та випрасувати. Не можна за­лишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

— Як видалити кліща?

— Якщо кліщ все ж присмок­тався, необхідно видалити його якомога швидше. Краще звернутися по кваліфіковану медичну допомогу. Щоб ви­далити кліща самостійно, слід обережно взяти його марле­вою серветкою, пінцетом чи петлею з нитки, яку закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, та, обертаючи про­ти годинникової стрілки (без витягування та грубої сили), видалити. Місце його при­смоктування змастити 3%-м розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився в ранці, його ви­даляють стерильною голкою. Люди з небезпечних на на­явність кліщового енцефаліту територій після укусу мають звернутися до лікувально-профілактичних закладів за місцем проживання для лікар­ського контролю.

Однак найбільш дієвим способом запобігання кліщо­вому енцефаліту є щеплення. Вакцинація від цього захво­рювання не входить до пере­ліку обов’язкової імунізації в Україні, а здійснюється за епідпоказаннями.

Схожі новини