Передплата 2024 ВЗ

Через 36 років до Дрогобича свою урологію «повернули»

Дрогобицька міська лікарня завжди славилась своїм урологічним відділенням, де працював кваліфікований медперсонал, проводились складні хірургічні втручання

Один із діагностичних кабінетів відділення.
Один із діагностичних кабінетів відділення.

Сюди на лікування частенько скеровувались і хворі із сусідніх з містом Котермаком Самбірського та Стрийського районів. Відділення гарну славу мала. Але після змін, які відбулися у медичному обслуговуванні жителів Дрогобицького району у 90-х роках минулого століття, підрозділ для лікування пацієнтів на урологічні захворювання закрили. Усіх, хто потребував вузько кваліфікаційної медичної допомоги, з регіону Дрогобич-Трускавець-Борислав-Стебник упродовж останніх десятиріч скеровували до Трускавця, де на базі тамтешньої лікарні, запрацювало укрупнене відділення. У чомусь «реформа» урології на Дрогобиччині себе виправдала, у чомусь — ні. Відповідь на запитання «як далі бути?» дала медична реформа в Україні, із початком реалізації якої і здобуттям Дрогобицької міської лікарні кластерного статусу постало питання про «повернення» до міста Котермака урологічного відділення. Так було прийнято рішення про відновлення на базі головного лікувального закладу регіону, яким є сьогоднішнє КНП «Дрогобицька міська лікарня № 1», колишнього підрозділу.

Там, де воно успішно функціонувало

Колектив нового відділення готовий заступити на свою першу зміну. На передньому плані - Ольга Петришин.
Колектив нового відділення готовий заступити на свою першу зміну. На передньому плані - Ольга Петришин.

… І ось настав день, коли урологічне відділення знову запрацювало там, де воно успішно функціонувало з 1933 по 1986 рр. Сталося це 10 квітня ц.р. Після 36-річної перерви відновило свою роботу у стінах КНП «Дрогобицька міська лікарня № 1». Шкода, що люди, які колись працювали у відділенні та так гідно виконували свою місію, на власні очі не побачили щойно відкритого лікарняного підрозділу. Були б, мабуть, задоволені: тут є все, про що колись вони могли хіба мріяти: і сучасне, «космічне» для попереднього покоління медиків обладнання, і світлі, просторі палати, і, звісно ж, операційна. Обряд освячення приміщення здійснили отці Іван та Остап.

Щоб відродитись, 18 млн грн знадобились

Вітальне слово Тараса Кучми. Перша справа - Христина Замула.
Вітальне слово Тараса Кучми. Перша справа - Христина Замула.

У відкритті відділення, крім міського голови Дрогобича Тараса Кучми, взяли участь заступниця начальника Львівської обласної військової адміністрації Христина Замула та очільниця департаменту охорони здоров’я ЛОВА Наталія Літвінська, а також керівник Дрогобицької районної військової адміністрації Степан Кулиняк та начальник відділу охорони здоров’я виконавчих органів Дрогобицької міськради Володимир Чуба. На придбання медобладнання для відділення, як наголосив у своєму виступі Тарас Кучма, витрачено 12 млн грн. У ще 6 млн грн обійшлись ремонтні роботи. Багато. Не в кожній об'єднаній територіальній громаді знайдуться кошти для проведення настільки масштабного ремонту. У Дрогобичі також не звикли «розкидатися «бюджетними коштами. Але у випадках, коли про охорону здоров’я йдеться, тут не скупляться. Як розповіла нам завідувачка нового відділення Ольга Петришин, відсьогодні зданий в експлуатацію лікарняний підрозділ як за рівнем оснащеності, так і за кваліфікацією медичних кадрів, що тут працюють, від «а» до «я» відповідає сучасним вимогам. Тут готові надавати якісні послуги у лікуванні усіх «профільних» для відділення хвороб, у тому числі і в дробленні каменів у нирках та сечовивідних шляхах. У випадку необхідності проведення надскладних хірургічних втручань на допомогу лікарям з Дрогобича приїжджатимуть вузькопрофільні спеціалісти з Львівської лікарні Святого Пантелеймона.