Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Спеція, що збільшує тривалість життя

Збільшити тривалість життя, одночасно знизивши ризик виникнення раку кишечнику можна, якщо почати регулярно вживати імбир. Про це заявили представники Національної служби охорони здоров’я Великобританії (NHS)

Фото pexels
Фото pexels

Універсальним ключем до того, щоб жити довше, може стати здорове, збалансоване харчування, що включає не менше п’яти порцій фруктів і овочів щодня, а також регулярні фізичні вправи. Але додатково бри­танські медики з NHS констатують: «Внесення невели­ких змін у раціон також допомагає збільшити тривалість життя. Ви могли б досягти цього, регулярно вживаючи імбир». Включення імбиру в раціон харчування є одним з кращих способів запобігти ранній смерті, пов’язаній із колоректальним раком. Імбир — доступна спеція, яка ефективно поліпшує здоров’я кишечнику завдяки своїй здатності інгібувати запалення товстої кишки, що спри­яє формуванню поліпів і пухлин.

Спеція також допомагає уникнути інших проблем з ки­шечником. Так, імбир стимулює вироблення жовчі, знімає дискомфорт у шлунку і допомагає від нудоти, сприяє регу­лярній безпроблемній дефекації, покращуючи транзит че­рез травний тракт. До того ж він допомагає розбити і роз­сіяти кишковий газ, захищаючи від здуття живота, болів.

Ще однією перевагою імбиру, важливою для якості життя, є його сильна протизапальна дія, особливо у ви­падках артриту. Прийом спеції зменшує біль, відчутно зни­жує ризик інвалідності у людей з остеоартритом.

Додавання в раціон харчування більше гострої їжі за­безпечує певний захист від ранньої смерті. Вчені вста­новили: у любителів гострої, пряної їжі ймовірність пе­редчасної смерті на 14 відсотків нижча.

Руслан Сергієнко.