Гранат підвищить гемоглобін та покращить роботу серця
Гранат — смачний і надзвичайно корисний. З давніх часів його називали королем фруктів. Гіппократ рекомендував його для лікування шкірних захворювань та опіків, а Авіценна згадував про його цілющі властивості багато разів, особливо наголошуючи на тому, що всім видам граната притаманні бактерицидні та в’яжучі властивості
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/502676/hranat.jpg)
Корисна завдяки вітамінам і мінералам не лише м’якоть, а й кісточки, шкірка плодів, квітки, кора та листя рослини: з них роблять різні лікарські препарати, настоянки і відвари для лікування недокрів'я, діареї, стоматиту, кон’юнктивіту, опіків та інших захворювань.
Хімічний склад
Cік і м’якоть зрілих плодів граната містять органічні кислоти (в основному лимонну, у невеликих кількостях — винну, яблучну, бурштинову, борну і щавлеву). Терпкість його смаку обумовлена наявністю дубильних речовин, а солодкість — високим (до 20 відсотків) вмістом моносахаридів (фруктози, глюкози і сахарози). Крім того, гранатовий сік містить калій, магній, фосфор, кальцій, натрій, залізо, а також алюміній, кремній, хром, нікель і мідь. І, звичайно, вітаміни: С, В6, В12 і Е.
Корисні та лікувальні властивості
Натуральний гранатовий сік, порівняно з іншими, містить найбільшу кількість антиоксидантів. Завдяки їм цей сік допомагає організму боротися з вільними радикалами — високоактивними молекулами, що атакують клітини організм
М’якоть граната і гранатовий сік:
- підвищує рівень гемоглобіну у крові;
- використовують у лікуванні діареї. Шкірка і плоди граната, завдяки наявності танінів, мають в’яжучі властивості;
- покращує роботу серцево-судинної системи. Регулярне вживання гранатів сприяє зниженню артеріального тиску і покращує кровотворення;
- корисні за діабету, оскільки знижують рівень цукру у крові;
- завдяки наявності антиоксидантів вони корисні для людей, що працюють у радіоактивних зонах;
- підвищують апетит.
Настоянки і відвари з кори граната:
- мають протиглисну дію;
- знімають запалення;
- їх застосовують для лікування захворювань горла і порожнини рота.
Порошок зі шкірки граната успішно лікує опіки і позбавляє вугрової висипки.
Висушені перетинки з плодів граната, додані до чаю, діють як заспокійливе і покращують якість сну.
А за останніми даними вчених, склянка гранатового соку на день запобігає виникненню раку простати, допомагає за імпотенції і пригальмовує руйнування хрящової тканини хворих на артрит.
Обережно!
Концентрований гранатовий сік руйнує зубну емаль.
До складу шкірки граната входять алкалоїди — органічні речовини, які у великих кількостях діють на організм людини як сильна отрута. Тому будьте обережні, використовуючи порошки і відвари з кори граната, оскільки передозування загрожує запамороченням, погіршенням зору, підвищенням артеріального тиску і судомами.
Гранатовий сік категорично протипоказаний хворим на виразкову хворобу шлунка і гастрит з підвищеною кислотністю шлункового соку. Пити його можна тільки розбавленим водою, тому що в ньому дуже багато кислот, які викликають подразнення шлунка.
Сік не рекомендують пити дітям до одного року.
Крім того, він має закріплювальну властивість, отож протипоказаний і тим, хто має проблеми з травною системою (закрепи), геморой і тріщини в ділянці заднього проходу.
Підготувала Галина Вербицька.