Продукти, що допомагають за артриту
Багато свіжих овочів і фруктів, обмеження білка і кальцію, мінімум вуглеводів — основа дієти за артриту
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/502673/produkty.jpg)
Артрит — це запальне захворювання суглоба (або декількох суглобів). Серед основних причин хвороби — різні інфекції, травми, хвороби нервової системи, алергія, порушення обміну речовин, нестача вітамінів. Захворювання трапляється досить часто, причому далеко не завжди хворіють люди похилого віку (хоча вони, звичайно, частіше). Лікування артриту — це комплекс заходів, що включає прийом лікарських препаратів, грязелікування, гірудотерапію, фізіотерапію і, на жаль, нерідко доходить до хірургічного втручання. Адже захворювання можна було б уникнути або хоча б значно відтягнути його, якщо вчасно, тобто з молодості, задуматися про його профілактику.
І це, насамперед, правильна дієта. Але починати ніколи не пізно. Тим людям, у яких артрит вже діагностовано, рекомендують дотримуватися певної дієти — в сукупності з основним лікуванням це дозволить істотно послабити біль у суглобах і сповільнити прогресування цього захворювання.
Є у артриту свої «улюбленці», а точніше, «улюблениці» — це огрядні жінки, що переступили 50-річний рубіж. Як правило, більшість таких дам страждає від якогось захворювання суглобів — це і артрит, і артроз, і подагра тощо. Важливо розуміти, що подальше прогресування цих хвороб може призвести до інвалідності і, звичайно, дуже зіпсувати якість життя, а тому саме зараз важливо в комплексі з іншими лікувальними заходами задуматися про зниження ваги. Це не тільки допомагає поліпшити стан суглобів, а й сприяє загальному оздоровленню організму. Вегетаріанці значно рідше страждають від хвороб суглобів, ніж завзяті м’ясоїди. До того ж дієти, в основі яких свіжі овочі і фрукти, що містять рослинну клітковину, сприяють швидкому схудненню.
Так, людям, що хворіють на артрит, рекомендована капуста всіх видів. У ній міститься сульфорафан — речовина, яка запобігає руйнуванню хрящової тканини. У цьому сенсі корисні всі сорти капусти, але особливо броколі. Капуста також містить рекордну кількість вітамінів, мікро- і макроелементів, а тому не тільки допомагає уникнути болю в суглобах, а й підсилює стійкість організму до багатьох захворювань. І, до речі, постійне вживання капусти ефективно допомагає впоратися з проблемою запорів, якщо така є. Влітку обов’язково треба їсти вишні. В цих ягодах міститься багато антиоксидантів (антоціанів), які завдяки своїм протизапальним властивостям виступають як знеболювальний засіб. Артрит, артроз і навіть подагра здатні відступити перед вишнями.
Колаген необхідний для побудови кісткової і хрящової тканини, м’язів і зв’язок. «Знайти» його можна в желе або холодці, на основі кісткового бульйону.
Хондропротектори — ще одна речовина, яка сприяє відновленню хрящової тканини і покращує вироблення суглобної рідини. Фармакопея пропонує різні препарати для лікування артрозів, в основі яких глюкозамін і хондроітинсульфат, які відносять до групи хондропротекторів. Міститься ця речовина і в харчовому желатині, тому не забувайте частіше готувати такий смачний і низькокалорійний десерт, як фруктове желе. До білків потрібно ставитися обережно, наприклад, червоне м’ясо рекомендується виключити повністю, але це зовсім не означає, що потрібно перейти на безбілкову дієту. Білки потрібні для побудови нових тканин і для відновлення хрящової тканини, що покриває суглобові поверхні кісток. Корисний білок з нежирного білого м’яса і риби, а рослинний з гречаної каші і бобових (горох, квасоля, сочевиця). До речі, білок краще засвоюється, якщо м’ясо приготовлено на парі, тушковане або відварне. Сприяють відновленню суглобів і молочні продукти, особливо корисна «кисломолочка» — кефір, ряжанка, сир.
Однією з причин хвороб суглобів є порушення обмінних процесів, тому хворим на артрит необхідні жири. Але! Це мають бути жири рослинного походження, допускається також невелика кількість вершкового масла.
Необхідні організму вітаміни групи В — вони відіграють важливу роль у правильному обміні речовин. А за нестачі цих вітамінів крім артриту можуть з’явитися багато інших захворювань, причиною яких є порушений обмін речовин.
Вітамін D — ще один важливий вітамін, нестача якого призводить до надлишкового відкладення кальцію в суглобовому хрящі, до зниження його еластичності. Результат — хрящ поступово руйнується. Заповнити нестачу цього вітаміну допоможе риб’ячий жир — він потрібний не тільки дітям, а й дорослим.
Багато пийте! Вода — основа будь-якої дієти за лікування артриту. Зневоднення вкрай шкідливе для наших суглобів, причому, зневоднення в суглобах відбувається набагато раніше, ніж людина починає відчувати спрагу. Але й зловживати рідиною не можна — надлишок рідини призводить до набряків, а це порушує кровопостачання і живлення суглобів. Тому пийте достатню кількість рідини, але стежте за тим, щоб не було набряків.
Валентина Миколів.