Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Продукти, що допомагають за артриту

Багато свіжих овочів і фруктів, обмеження білка і кальцію, мінімум вуглеводів — основа дієти за артриту

Артрит — це запальне за­хворювання суглоба (або декількох суглобів). Серед основних причин хвороби — різні інфекції, травми, хвороби нерво­вої системи, алергія, порушення обміну речовин, нестача вітамінів. Захворювання трапляється досить часто, причому далеко не завжди хворіють люди похилого віку (хоча вони, звичайно, частіше). Лікуван­ня артриту — це комплекс заходів, що включає прийом лікарських препаратів, грязелікування, гіру­дотерапію, фізіотерапію і, на жаль, нерідко доходить до хірургічного втручання. Адже захворювання можна було б уникнути або хоча б значно відтягнути його, якщо вчас­но, тобто з молодості, задуматися про його профілактику.

І це, насамперед, правильна дієта. Але починати ніколи не піз­но. Тим людям, у яких артрит вже діагностовано, рекомендують до­тримуватися певної дієти — в су­купності з основним лікуванням це дозволить істотно послабити біль у суглобах і сповільнити прогресу­вання цього захворювання.

Є у артриту свої «улюбленці», а точніше, «улюблениці» — це огрядні жінки, що переступили 50-річний рубіж. Як правило, більшість та­ких дам страждає від якогось за­хворювання суглобів — це і артрит, і артроз, і подагра тощо. Важливо розуміти, що подальше прогресу­вання цих хвороб може призвести до інвалідності і, звичайно, дуже зіпсувати якість життя, а тому саме зараз важливо в комплексі з інши­ми лікувальними заходами заду­матися про зниження ваги. Це не тільки допомагає поліпшити стан суглобів, а й сприяє загальному оздоровленню організму. Вегета­ріанці значно рідше страждають від хвороб суглобів, ніж завзяті м’ясоїди. До того ж дієти, в осно­ві яких свіжі овочі і фрукти, що міс­тять рослинну клітковину, сприя­ють швидкому схудненню.

Так, людям, що хворіють на ар­трит, рекомендована капуста всіх видів. У ній міститься сульфора­фан — речовина, яка запобігає руй­нуванню хрящової тканини. У цьо­му сенсі корисні всі сорти капусти, але особливо броколі. Капуста також містить рекордну кількість вітамінів, мікро- і макроелементів, а тому не тільки допомагає уникну­ти болю в суглобах, а й підсилює стійкість організму до багатьох захворювань. І, до речі, постій­не вживання капусти ефективно допомагає впоратися з пробле­мою запорів, якщо така є. Влітку обов’язково треба їсти вишні. В цих ягодах міститься багато анти­оксидантів (антоціанів), які завдяки своїм протизапальним властивос­тям виступають як знеболюваль­ний засіб. Артрит, артроз і навіть подагра здатні відступити перед вишнями.

Колаген необхідний для побу­дови кісткової і хрящової ткани­ни, м’язів і зв’язок. «Знайти» його можна в желе або холодці, на основі кісткового бульйону.

Хондропротектори — ще одна речовина, яка сприяє відновленню хрящової тканини і покращує ви­роблення суглобної рідини. Фар­макопея пропонує різні препарати для лікування артрозів, в основі яких глюкозамін і хондроітинсуль­фат, які відносять до групи хондро­протекторів. Міститься ця речови­на і в харчовому желатині, тому не забувайте частіше готувати такий смачний і низькокалорійний де­серт, як фруктове желе. До білків потрібно ставитися обережно, на­приклад, червоне м’ясо рекомен­дується виключити повністю, але це зовсім не означає, що потрібно перейти на безбілкову дієту. Білки потрібні для побудови нових тка­нин і для відновлення хрящової тканини, що покриває суглобові поверхні кісток. Корисний білок з нежирного білого м’яса і риби, а рослинний з гречаної каші і бо­бових (горох, квасоля, сочевиця). До речі, білок краще засвоюється, якщо м’ясо приготовлено на парі, тушковане або відварне. Сприя­ють відновленню суглобів і молочні продукти, особливо корисна «кис­ломолочка» — кефір, ряжанка, сир.

Однією з причин хвороб сугло­бів є порушення обмінних проце­сів, тому хворим на артрит необ­хідні жири. Але! Це мають бути жири рослинного походження, допускається також невелика кіль­кість вершкового масла.

Необхідні організму вітаміни групи В — вони відіграють важливу роль у правильному обміні речо­вин. А за нестачі цих вітамінів крім артриту можуть з’явитися багато інших захворювань, причиною яких є порушений обмін речовин.

Вітамін D — ще один важливий вітамін, нестача якого призво­дить до надлишкового відкладен­ня кальцію в суглобовому хрящі, до зниження його еластичності. Результат — хрящ поступово руй­нується. Заповнити нестачу цього вітаміну допоможе риб’ячий жир — він потрібний не тільки дітям, а й дорослим.

Багато пийте! Вода — основа будь-якої дієти за лікування артри­ту. Зневоднення вкрай шкідливе для наших суглобів, причому, зне­воднення в суглобах відбувається набагато раніше, ніж людина почи­нає відчувати спрагу. Але й зловжи­вати рідиною не можна — надлишок рідини призводить до набряків, а це порушує кровопостачання і живлення суглобів. Тому пийте до­статню кількість рідини, але стежте за тим, щоб не було набряків.

Валентина Миколів.

Схожі новини