Пастернак вилікує кашель та додасть сил
Пастернак — не дуже поширена овочева культура, але давно відома людині. За схожу форму і смакові якості пастернак часто називають білою морквою
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/500749/pasternak.jpg)
Пастернак — рослина з родини селерових, близький родич моркви. Зелень пастернаку нагадує зелень петрушки або селери і теж має терпкий смак. Корінь пастернаку набуває найкращого смаку і найвищої харчової цінності, якщо залишається в землі до морозів.
Давньогрецький лікар Діоскорид одним з перших почав використовувати пастернак з лікувальною метою — як сечогінний засіб. У середні віки діапазон застосування цієї рослини істотно розширився — його використовували як афродизіак, для підвищення апетиту, а також як протикашльовий і болезаспокійливий засіб.
Хімічний склад
Пастернак багатий на ефірні олії, аскорбінову кислоту, вуглеводи, мінеральні солі, вітаміни групи В, нікотинову кислоту і каротин. Ефірна олія здатна посилювати статевий потяг. Серед коренеплодів за вмістом вуглеводів, які легко засвоюються, пастернак лідирує. Він багатий на калій, що сприяє виведенню з організму рідини. Коренеплід покращує травлення, сприяє кращому кровообігу і сприятливо позначається на нервовій системі.
Листя пастернаку також насичене ефірними оліями. Коріння ж за вмістом нешкідливої і солодкої фруктози і сахарози втричі перевищує моркву. В пастернаку міститься значно більше мінеральних речовин і вітамінів, ніж у петрушці, а також речовини, здатні знімати спазми. Якщо свіжий корінь пастернаку натерти і правильно використовувати, можна позбутися нападів ниркових і печінкових кольок.
Корисні властивості
Корисні властивості пастернаку обумовлені хімічним складом кореня та інших частин рослини. Завдяки наявності деяких речовин він здавна використовувався в народній медицині і домашній косметології.
Настій і відвар коренеплодів пастернаку п’ють для того, щоб пом’якшити кашель і посидити виділення мокротиння, а також від водянки і як болезаспокійливий засіб за шлункових і печінкових кольок.
Водний настій пастернаку з додаванням цукру використовують для нормалізації апетиту і як тонізуючий засіб у відновний період після важких захворювань.
В офіційній медицині пастернак знаходить застосування завдяки своїм профілактичним і лікувально-дієтичним властивостям. Він збуджує апетит, стимулює діяльність залоз внутрішньої секреції і покращує роботу травної системи, нормалізує обмін речовин, зміцнює стінки капілярних судин, а також має тонізуючу, сечогінну, бактерицидну, болезаспокійливу і відхаркувальну дії. Пастернак використовують у дієтичному харчуванні у випадках жовчнокам’яної і сечокам’яної хвороб, подагри, у період відновлення після важких захворювань, проти розладів нервової системи, туберкульозу, пневмонії, бронхіту, а також для профілактики і лікування серцево-судинних захворювань.
Відвар листя, коріння або насіння пастернаку використовують для лікування облисіння.
У фармацевтичній промисловості з насіння пастернаку виготовляють лікарські препарати для лікування шкірних захворювань (у тому числі вітиліго).
Використання пастернаку у косметології
Пастернак використовувався в косметології ще з античних часів. Завдяки високому вмісту мінеральних елементів і вітаміну С, маски з пастернаку мали поживний і відбілювальний ефект, запобігали появі зморщок.
Сьогодні з косметичною метою можна застосовувати ефірну олію пастернаку, яка має такі властивості:
- зігріває, що використовується для усунення целюліту;
- стимулює вирівнювання зморщок;
- знімає запалення, сприяє загоєнню прищів.
Листя рослини застосовують у дерматології. Так, екстрактом пастернаку лікують рідкісні шкірні захворювання — вітиліго та гніздову плішивість.
Обережно!
Пастернак і страви з нього не рекомендують вживати маленьким дітям і літнім людям. Також пастернак не рекомендується людям, що хворіють на фотодерматози.
Підготувала Галина Вербицька.