Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Хвороба від водяних бризок, або Чи загрожує Україні легіонельоз?

Польщу лихоманить спалах легіонельозу. За станом на середину вересня у прикордонному Жешуві відомо про майже 160 випадків захворювання, з яких 22 — летальні, повідомляє Polske Radio

Масове захворювання сталося у важливому при­кордонному пункті, через який в Україну доставляють вій­ськову техніку та гуманітарну допо­могу. Зважаючи на транзитну роль міста, місцева влада припускає диверсію з боку Росії. Агенція вну­трішньої безпеки Польщі розслі­дує, чи може спалах легіонельозу бути результатом зумисного втру­чання у систему водопостачання.

«Хвороба легіонерів», або легіо­нельоз — гостре інфекційне захво­рювання, для якого характерне ура­ження дихальної системи. Згідно з даними ВООЗ, найпоширенішою формою передачі є вдихання лю­диною інфікованих водяних бризок. 25% пацієнтів заражаються в готелі чи транспорті - там, де працюють кондиціонери. У системі охоло­дження кондиціонера накопичуєть­ся конденсат, який під сонячними променями нагрівається до високої температури, створюючи сприят­ливі умови для життєдіяльності ле­гіонели. Якщо бактерія потрапила у систему водопостачання, ці кра­пельки можуть бути всюди — у воді з-під крана чи у душовій кабіні, в унітазі, у СПА, басейнах, джакузі та навіть у фонтанах.

— Симптоми захворювання починаються гостро, з появи ви­раженої слабкості, інтенсивного головного болю, втрати апетиту, іноді діареї, — говорить лікарка-інфекціоністка Уляна Кравчук. — Підступність легіонельозу полягає в тому, що його важко відрізнити від інших респіраторних захворю­вань. Саме тому часто пацієнти звертаються до медичних закла­дів вже на пізньому етапі, коли є ускладнення, найчастіше — пнев­монія. Через добу від початку поя­ви перших симптомів відбувається різке підвищення температури тіла до 39−40 градусів, задишка і силь­ний сухий виснажливий кашель. Деякі пацієнти скаржаться на кро­вохаркання, болі у м’язах і сугло­бах. У рідкісних випадках можливі дезорієнтація в просторі, марен­ня, галюцинації. За статистикою, від пневмонії, спричиненої легіо­нельозом, помирає до 15% інфі­кованих. Зазвичай це люди віком понад 50 років, які мають супутні захворювання. Факторами ризи­ку є діабет, захворювання легенів, нирок, серця, усі види раку та стан після трансплатації органів, імуну­логічні захворювання, а також ал­коголізм та куріння. Вакцини проти цієї інфекції ще не розроблено.

Чи загрожує хвороба україн­цям, зокрема жителям Львівщи­ни, зважаючи на територіальну близькість до Польщі, міграційні потоки?

За словами генеральної ди­ректорки Львівського облас­ного центру контролю та про­філактики хвороб МОЗ Наталії Іванченко, спалах легіонельозу нам не загрожує, оскільки хво­роба не передається від людини до людини. «Якщо людина, яка приїхала з Польщі, має високу температуру, болі у м’язах, озна­ки пневмонії чи діарею, — медики рекомендуватимуть обстежитися на наявність легіонельозу, — зазна­чила епідеміологиня. — Керівники установ повинні регулярно пере­віряти кондиціонери та проводи­ти їх очищення згідно з нормами експлуатації. Власники басейнів, СПА-салонів, саун зобов’язані за­безпечити проточність води та переконатися, чи є в середови­щі інфекція легіонели, зробивши певні лабораторні дослідження». Тести на виявлення Legionella pneumophila є у Львівському об­ласному центрі контролю та про­філактики хвороб.

До теми

Перший масовий спалах легіо­нельозу стався 1976 року у США. В одному з готелів проводили конгрес Американського легіону (звідси і назва хвороби). Раптово з високою температурою злягли понад 220 учасників, 34 з яких померли. З’ясувалося, що причи­ною спалаху стала бактерія, висо­ка концентрація якої була у венти­ляційній системі готелю.

Схожі новини