Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Торкнувся стебла — обпік шкіру

Є рослина, контакт із якою може закінчитися смертю. В Україні цей небезпечний бур’ян росте всюди…

Фото з Фейсбук-сторінки Ольги БОГОМОЛЕЦЬ
Фото з Фейсбук-сторінки Ольги БОГОМОЛЕЦЬ

Відома дерматологиня, професорка Ольга Богомолець оприлюднила на своїй Фейсбук-сторінці фото пацієнта з опіками. Людина зробила припущення, що «згоріла» на сонці, але ураження шкіри були настільки сильними, що все ж вирішила записатися на онлайн-консультацію в клініку. І добре зробила, бо винною виявилася не любов до засмаги — усі симптоми вказували на гострий опік борщівником Сосновського.

Ця отруйна рослина — «ро­дом» із Кавказу. За радянських часів її намагалися культивувати як кормову культуру. Невдало, звісно, бо молоко корів, які цим бадиллям харчувалися, ставало гірким на смак.

Оскільки бур’ян добре пере­носить холодні зими, розсіва­ється у діаметрі 5−6 метрів до­вкола, а його насінини можуть проростати з ґрунту впродовж наступних кількох років, після того, як туди потраплять, бор­щівник з блискавичною швид­кістю «окуповує» все нові та нові території. Сьогодні в Україні цю небезпечну рослину мож­на зустріти практично всюди: вздовж трас, на узліссях, заки­нутих пустирях тощо. Характер­ні її ознаки — висота (борщівник може виростати до 3−4 метрів), велике листя і суцвіття, що на­гадує кріп.

Як пояснює Ольга Богомо­лець, борщівник виділяє фітосполуки, які під дією ультра­фіолету знешкоджують захист шкіри, у десятки разів підвищую­чи її чутливість до сонячних про­менів.

Достатньо доторкнутися до цього бур’яну та кілька хвилин потримати уражену частину тіла на сонці, й опіки гарантовані - I, II чи навіть III ступеня. З’являються вони не відразу, а поступово.

Якщо площа опіку невелика, полікуватися (під контролем фа­хівця, звісно) можна і в домашніх умовах. Якщо уражена значна частина поверхні тіла, то необ­хідно лягати в стаціонар: без на­лежної медичної допомоги паці­єнт ризикує померти.

Загоєння великих опіків (та­ких, як на фото) може зайня­ти кілька місяців. Ольга Бого­молець пригадує, як лікувала 4-річну дитину, яка пробігла че­рез чагарники борщівника. Ма­леча одужала, але лікувати її довелося впродовж трьох мі­сяців.

Дерматологиня застерігає: липень та серпень — найнебез­печніші місяці, адже це — період цвітіння бур’яну, коли він може завдати найбільшої шкоди.

У разі, якщо вам не вдалося уникнути контакту з отруйною рослиною:

  • промийте уражені ділянки проточною водою протягом кіль­кох хвилин;
  • обробіть пантенолом;
  • простежте, щоб на них не потрапляли сонячні промені.

Уникайте сонця щонайменше дві доби поспіль;

  • не роздряпуйте шкіру;
  • якщо з’явилися пухирі, не чіпайте їх. Рідина в пухирі сте­рильна, що сприяє швидшому загоєнню рани;
  • якщо сік бур’яну потрапив в очі, негайно зверніться до лі­каря. Він пропише протизапаль­ні ін'єкційні препарати. Прокон­сультуватися з фахівцем варто і в разі появи опіків.

Від борщівника можуть по­страждати й тварини, тому їх та­кож не варто підпускати до цьо­го велетня. Якщо такий завівся неподалік вашої оселі, рекомен­дується його знищити, викопав­ши з корінням. Якщо зволікати, швидко розростеться, та так, що його буде дуже важко позбути­ся. Але робити це слід обереж­но, у несонячні дні, а краще у су­тінки, захистивши, відповідно, тіло, очі й дихальні шляхи.