Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Настрою немає, волосся випадає і схуднути ніяк не вдається…

Так організм може сигналізувати про гіпотиреоз. Що це за хвороба і як її лікувати

Якщо вчасно розпочати правильне лікування, через 4-6 тижнів ознаки ендокринних порушень зникнуть. Фото Gendermed.org
Якщо вчасно розпочати правильне лікування, через 4-6 тижнів ознаки ендокринних порушень зникнуть. Фото Gendermed.org

Гіпотиреоз — найпоширеніша патологія щитоподібної залози, яка вражає приблизно 5% дорослих жінок та приблизно 1% чоловіків. Хоча захворюваність на гіпотиреоз зростає з віком, особливо після 60 років, хворобу виявляють і в молоді, й у дітей. Більше про цю недугу розповідає лікарка-ендокринолог Віталія Бурлуцька.

Чому виникає гіпотиреоз

Як пояснює фахівчиня, основна функція щитоподібної залози — це виробляти гормо­ни, які забезпечують нормальну життєдіяльність організму: три­йодтироксин (Т3), тироксин (Т4) та кальцитонін. Гіпотиреоз роз­вивається, коли функція органу недостатня, й він виробляє мен­ше гормонів, ніж це необхідно.

Це може трапитися з різних причин:

  • за дефіциту йоду у питній воді чи їжі;
  • після перенесених вірус­них захворювань, які ушкоджу­ють залозу;
  • на тлі аденоми щитоподіб­ної залози, аномалій розвитку цього органу;
  • за прийому тиреостатич­них, антиалергічних і протиепі­лептичних препаратів, транкві­лізаторів та антидепресантів;
  • після видалення щитовидки;
  • при аутоімунному тиреоїдиті, коли гіпотиреоз розви­вається внаслідок дії власної імунної системи на клітини щи­топодібної залози;
  • за наявності пухлини в гіпо­фізі;
  • порушень функцій гіпота­ламуса;
  • після перенесеної череп­но-мозкової травми, операцій на мозку тощо.

Як проявляється

  • Людина різко набирає вагу, що є результатом уповільнення обміну речовин, а не змін у хар­чуванні. Порушення метаболізму впливає на всі органи й системи.
  • Обличчя й кінцівки набря­кають, шкіра стає сухою.
  • Пацієнт може скаржити­ся на часте здуття живота, за­крепи, нудоту, відчуття важкості після прийому їжі.
  • Може випадати волосся і ламатися нігті.
  • Загалом хворий відчуває слабкість, апатію, перепади на­строю, плаксивість, сонливість. Може скаржитися на безсоння. Швидко втомлюється.
  • Пульс уповільнюється, але також може бути аритмія, за­дишка при фізичних наванта­женнях, біль за грудиною.
  • У жінок можуть бути по­рушення менструального ци­клу або безпліддя. Менструацій може зовсім не бути або, навпа­ки, вони можуть стати рясними та частими. У чоловіків гіпоти­реоз проявляється зниженням ерекції.

За наявності цих симптомів слід терміново звернутися до ендокринолога, адже хвороба може значно погіршити якість життя. Проте деякі пацієнти не відчувають жодних змін. Захво­рювання у них має безсимптом­ний перебіг. Прояви будуть за­лежати від ступеня гіпотиреозу.

Як діагностувати

Діагностика гіпотиреозу пе­редбачає дослідження крові на гормони щитоподібної зало­зи. Лікар дивиться на показни­ки ТТГ (тиреотропний гормон), Т3 й Т4, а в окремих випадках — додатково аналізує аутоімунний фактор. Також людина здає за­гальний аналіз крові, ліпідогра­му та електроліти крові (калій, натрій, кальцій). Це потрібно для того, щоб визначити причи­ну захворювання.

З інструментальних дослі­джень «золотим стандартом» ді­агностики гіпотиреозу залиша­ється УЗД щитоподібної залози. З допомогою цього досліджен­ня можна визначити розмір за­лози й зміни, які в ній відбува­ються. Іноді ендокринолог може призначати рентгенографію або КТ грудної клітки.

Щоб безплатно проконсуль­туватися в ендокринолога та пройти всі необхідні обстежен­ня, необхідно отримати елек­тронне направлення від сімей­ного лікаря чи вузького фахівця.

Як лікувати

Головне правило в лікуванні гі­потиреозу — призначення гормо­нальної терапії. Чим раніше роз­почати лікування, тим меншим буде ризик розвитку усклад­нень. Діагноз «гіпотиреоз» — це показання до пожиттєвої заміс­ної гормональної терапії.

Препаратом вибору є ле­вотироксин. Іноді додатково може призначатися симпто­матичне лікування, щоб підлі­кувати серцево-судинну сис­тему, шкірні захворювання й відновити електролітний ба­ланс, і препарати йоду, але по­чинати його приймати мож­на тільки після консультації зі спеціалістом та у рамках при­значеної дози, оскільки надли­шок йоду може значно погли­бити проблему.

Доведеться звернути ува­гу й на дієту — максимально обмежити вживання кофеїну, крохмалистих та зернових вуг­леводів, глютену, овочів з роди­ни хрестоцвітих, насіння льону і соєвих продуктів.

Купуючи напівфабрикати в магазині, потрібно звертати увагу на їхній склад, адже ви­робники можуть додавати сою як замінник м’яса. Необхідно також вживати більше білків, ко­рисних жирних кислот, вітамінів і мікроелементів.

Схожі новини