Передплата 2024 ВЗ

Віруси, бактерії, глисти й грибки — як естафетна паличка

Чому важливо регулярно мити руки та як правильно це робити

Руки потрібно мити під проточною водою не менш ніж 20 секунд, а якщо вони дуже брудні – не менш ніж 40. Фото Munson Healthcare
Руки потрібно мити під проточною водою не менш ніж 20 секунд, а якщо вони дуже брудні – не менш ніж 40. Фото Munson Healthcare

Більшість хвороботворних мікроорганізмів передається не з кров’ю і навіть не крапельно-повітряним шляхом, а заноситься в організм з брудними руками.

Епідеміологи Львівського облас­ного центру контролю й профілак­тики захворювань пояснюють, що йдеться, зокрема, про збудників:

  • ентеробіозу (гострики). Це одна з найпоширеніших паразитарних ін­фекцій у світі, що проявляється роз­ладами органів шлунково-кишкового тракту;
  • гепатиту, А (жовтяниці, або хво­роби Боткіна). Це інфекційне захворю­вання, яке вражає печінку. Механізм пе­редачі вірусу — фекально-оральний, коли збудник, що міститься у калі, переходить до здорової людини, коли та контактує з хворою людиною або предметами побу­ту, яких вона торкалася, й забуває після цього помити руки;
  • лямбліозу, який також нале­жить до захворювань, безпосередньо пов’язаних з поганою гігієною рук. Ви­кликають його найпростіші - лямблії, які паразитують у травній системі людини. Недуга проявляється слабкістю, відчут­тям розбитості, нудотою, блювотою, бо­лем у животі, діареєю, здуттям живота, висипанням на шкірі, збільшенням пе­чінки й селезінки;
  • дизентерії — інфекції, що характе­ризується ураженням товстого кишків­ника. Дизентерія, так само як гепатит, А чи глистяні інвазії, передається фекаль­но-оральним шляхом (харчовим або вод­ним). Серед симптомів, які дозволяють запідозрити цю хворобу: рідкі випорож­нення, біль у животі, тенезми (болісні по­зиви до дефекації), слабкість, нудота та блювота;
  • сальмонельозу, стоматиту й ве­личезного переліку інших інфекційних захворювань, які є наслідком недостат­ньої гігієни рук.

Як додають епідеміологи Рівненської обласної клінічної лікарні імені Юрія Се­менюка, миючи руки, ми тим самим зни­жуємо й ризик зараження грипом, ГРВІ та COVID-19.

Коли людина починає чхати або каш­ляти, то часто прикриває рот долонею. Цією ж долонею хапається за двер­ну клямку або поручень у громадському транспорті. Потім до цих предметів тор­каються інші. Мільйони бактерій залиша­ються на руках тисячі людей. За день ми мимоволі торкаємося обличчя десятки, а то й сотні разів. Відповідно, істотно зрос­тає ризик занести інфекцію через слизо­ві оболонки рота, носа та очей. Цей ри­зик знижується, якщо людина не просто миє руки, а робить це правильно.

1. Змочіть руки водою, вичавіть на мило порцію рідкого мила або намильте їх бруском.

Антибактеріальне мило використову­вати не варто. Його ефективність — така ж, як у звичайного, натомість регулярне застосування такого засобу гігієни може сприяти появі стійких до антибіотиків бактерій.

2. Спіньте мило, потерши долоні одну об одну. Піна повинна покрити всю по­верхню кисті й зап’ястя.

3. Потріть тильний бік кожної долоні та між пальцями.

4. Потріть між пальцями, склавши до­лоні разом.

5. Складіть руки в замок, потріть паль­ці.

6. Охопіть великий палець лівої руки правою долонею й потріть його обер­тальним рухом. Поміняйте руки.

7. Потріть кінчики пальців іншою доло­нею, після чого змийте мило.

8. Ретельно витріть руки рушником, бажано одноразовим. Бацили чіпляють­ся набагато активніше саме до вологої, а не сухої шкіри.

9. Якщо використовуєте паперовий рушник, закрийте кран з його допомо­гою.

Рекомендації ВООЗ

Руки слід мити впродовж 20−40 се­кунд. Якщо вони дуже брудні або ви, на­приклад, доглядаєте хворого, процеду­ра повинна тривати від 40 до 60 секунд. Якщо ви, наприклад, працюєте в лікар­ні, де є більший ризик підхопити якусь інфекцію, вам не слід носити прикраси на руках та мати довгі, зокрема наклад­ні нігті.

Важливо не забувати регулярно мити кран, змішувач й іншу домашню сантех­ніку із застосуванням дезінфекційних за­собів.

Коли потрібно мити руки

  • перед приготуванням і прийомом їжі;
  • після відвідин туалету;
  • перед початком та в кінці робочого дня;
  • після повернення з вулиці;
  • коли візуально видно бруд на руках;
  • перед тим, як одягнути й після того, як зняли засоби індивідуального захисту: медичну маску, рукавички, респіратор;
  • перед тим, як зняти та одягнути кон­тактні лінзи;
  • перед і після обробки ран;
  • перед прийомом ліків;
  • після контакту з предметами й по­верхнями;
  • після контакту з домашніми твари­нами та догляду за ними;
  • після контакту з будь-якими біоло­гічними рідинами (кров'ю, потом, сли­ною тощо).

Що робити, якщо руки брудні, а мила немає

  1. Помийте руки водою. Це не над­то ефективно, але принаймні краще, ніж не мити їх зовсім. Вода повинна бути те­плою, від +25°С до +40°С. Холодна вода гірше справляється з патогенами, а га­ряча — висушує шкіру.
  2. Очистіть руки з допомогою вологих серветок (можна з бактерицидним ефек­том).
  3. Скористайтеся антисептичним ге­лем для рук.

Як правильно обробити руки антисептиком

  • 30 секунд — мінімальний час для об­робки;
  • 70% - вміст спирту в антисептику;
  • 3 мл — рекомендована порція для однієї процедури гігієнічної обробки рук.

Не варто одночасно застосовувати й мило, і антисептик.