Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Через атеросклероз можна втратити ногу…

Така біда трапилася з жителем Київщини. Через кілька років судину, уражену недугою, знову заблокувала жирова бляшка. Чим цього разу це закінчилося для чоловіка?

Фото Лікарні Святого Мартина
Фото Лікарні Святого Мартина

Атеросклероз виникає, коли в організмі порушується жировий обмін. На внутрішні стінки судин починають «налипати» жирові бляшки, які з часом зменшують їхню прохідність та стають джерелом запалення. Якщо утвориться тромб, який закоркує важливу судину, це може вилитися в інфаркт міокарда чи інсульт. У тих внутрішніх органах, які будуть позбавлені нормального кровопостачання, можуть виникнути незворотні зміни. Ще одними небезпечними ускладненнями атеросклерозу є трофічні виразки та гангрена.

Кілька років така біда тра­пилася з паном Іваном (на фото).

Лікарям довелося ампутувати йому ногу. І от не­щодавно чоловік зіштовхнувся з тією ж проблемою. На жаль, атеросклероз — невиліковне за­хворювання. І навіть якщо вес­ти здоровий спосіб життя, це не гарантує, що чергова ате­росклеротична бляшка не за­блокує чергової судини, що й трапилося з цим пацієнтом. Відчувши характерний біль у нозі, він зібрав речі й із Київ­ської області вирушив на діа­гностику та лікування до Мука­чева. Вже на місці з’ясувалося, що в пана Івана затромбував­ся судинний протез в ураженій кінцівці. Та ж судина закоркува­лася нижче коліна.

Судинні хірурги Лікарні Свя­того Мартина провели чоловіку тромбектомію (прочистили су­дину), застосувавши гібридний метод оперативного втручан­ня, який передбачає і розрізи скальпелем, і крихітні проколи. Іншими словами, спочатку хі­рургічним шляхом зробили до­ступ до затромбованого проте­за, а потім через цей невеликий розріз дісталися до іншого міс­ця ураження, що розташовува­лося набагато нижче, та роз­дули затромбовану ділянку балоном. Хірургічне втручання виконали кандидат медичних наук, завідувач відділення судинної хірургії Євген Гар­дубей і судинний хірург Ішт­ван Маркуш (на фото). Після цієї операції житель Київщини вже не скаржиться на біль і не ризикує втратити ногу.

Як повідомляють у медза­кладі, тут провели вже 10 таких гібридних втручань. Такі опера­ції дозволяють зменшити трав­матичність, тривалість наркозу та ліквідувати відразу два дже­рела уражень судин на різних рівнях.