Передплата 2024 ВЗ

На які ліки потрібен буде е-рецепт та як його отримати?

Із 1 квітня в Україні повноцінно запрацює система прозорого й підзвітного продажу лікарських засобів

Фото Gencat
Фото Gencat

Торік в Україні почали поступово впроваджувати електронний рецепт на ліки. Перший етап стартував у серпні, тоді запустили е-рецепт на антибіотики. У листопаді розпочався другий — за електронним рецептом почали відпускати наркотичні (психотропні) препарати. А вже менш як за місяць за е-рецептом доведеться купувати/отримувати всі рецептурні лікарські засоби — аптекам дали час під'єднатися до Національної електронної системи охорони здоров’я до 31 березня.

На думку експертів Міністерства охорони здоров’я України, запро­вадження електронного рецепта дозволить зменшити кількість нераціо­нальних призначень, коли лікарі випису­ють медичні препарати, без яких цілком можна було б обійтися, і випадків само­лікування, коли пацієнти приймають лі­карські засоби за порадою знайомих чи «проконсультувавшись» із Google.

Які медикаменти відпускатимуть лише за е-рецептом?

«Доступні ліки»

У МОЗ нагадують: всі препарати у рамках цієї державної програми пацієн­ти можуть отримати безплатно або з не­значною доплатою.

Програма поширюється на лікування:

  • серцево-судинних захворювань;
  • бронхіальної астми;
  • цукрового діабету 1-го й 2-го типу;
  • нецукрового діабету;
  • розладів психіки та поведінки;
  • епілепсії тощо.

Щоб отримати ліки проти цих хвороб, необхідно звернутися до лікуючого або сімейного лікаря, який і випише рецепт.

Антибіотики

Прийом антибактеріальних препа­ратів без відповідних показань може не лише зашкодити людині, яка приймає ці лікарські засоби, а й сприяти розвитку антимікробної резистентності, коли бак­терії мутують та стають стійкими до ліку­вання. Мати декларацію зі сімейним лі­карем не обов’язково — виписати рецепт на ці медикаменти може лікар будь-якої спеціальності.

Медичні препарати суворої звіт­ності

Ідеться про наркотичні або, як їх ще називають, психотропні лікарські засоби.

Отримати електронний рецепт на ці препарати можна у лікаря, який відпові­дає за лікування пацієнта. Це може бути як сімейний лікар, так і вузькопрофіль­ний фахівець — хірург, онколог чи невро­лог. У разі тривалого лікування немає потреби записуватися на прийом до лі­каря — повторний рецепт на ці ліки мож­на отримати дистанційно.

Усі рецептурні лікарські засоби

Перелік рецептурних медикаментів не змінюється. На всі ті ліки, які й рані­ше підлягали відпуску за рецептом ліка­ря, потрібен буде е-рецепт:

  • протисудомні засоби;
  • гормональні препарати, зокрема протизаплідні;
  • медикаменти для лікування артері­альної гіпертензії, інших серцево-судин­них захворювань;
  • деякі знеболювальні, заспокійливі та протикашлеві засоби.

Щоб отримати електронний рецепт, необхідно звернутися до сімейного лі­каря. Як наголошують у МОЗ, виписа­ти е-рецепт може лікар будь-якої спе­ціальності державної, комунальної чи приватної клініки або ж ФОП. Для цього пацієнту не обов’язково мати підписану декларацію.

Фахівець випише електронний доку­мент через свій комп’ютер. На мобіль­ний телефон пацієнта надійде повідо­млення з кодом-підтвердженням, з яким необхідно звернутися до будь-якої апте­ки й надати фармацевту номер рецепта. Аптекар запропонує на вибір кілька на­йменувань, і після того, як пацієнт обе­ре, які ліки йому найбільше підходять (з огляду на ціну чи виробника), потріб­но буде озвучити код-підтвердження зі смс. Це зручно та не вимагає прив’язки ні до конкретної аптеки (наприклад, за місцем проживання), ні до дати випис­ки рецепта, хоча у МОЗ звертають ува­гу, що термін дії цього документа, примі­ром, на антибіотики, становить 30 днів. Якщо до цього часу людина не погасить рецепт, до лікаря їй доведеться зверну­тися повторно.

Схожі новини