Передплата 2024 ВЗ

«Сонячний» елемент

Кому варто приймати взимку добавки з вітаміном D?

Узимку, коли світловий день короткий і через холод ми воліємо не потикати носа на вулицю, рівень цього вітаміну природно знижується. Фото New England Dairy
Узимку, коли світловий день короткий і через холод ми воліємо не потикати носа на вулицю, рівень цього вітаміну природно знижується. Фото New England Dairy

Певний час у моді залишалися дві дієтичні добавки — омега-3 і залізо. Але з початком пандемії COVID-19 за популярністю їх випередив вітамін D. Вважається, він здатен запобігти коронавірусній інфекції та полегшити перебіг цього захворювання. Але, крім захисту від COVID-19 та його ускладнень, він приносить багато іншої користі для здоров’я. Детальніше про це розповіли експерти Центру громадського здоров’я України.

Більша частина вітаміну D синтезується в організ­мі під дією сонячного світ­ла. Зрозуміло, що взимку, коли світловий день короткий і через холод ми воліємо не потикати носа на вулицю, рівень цього ві­таміну знижується. А оскільки «сонячний» елемент відповідає за багато важливих функцій, за його дефіциту можуть виникати проблеми зі здоров’ям.

Вітамін D допомагає засвоюватися кальцію і фосфатам, які надходять в організм з їжею. Це — мінерали, які забезпечують міц­ність кісток, зубів та м’язів. У тан­демі з кальцієм ця речовина за­побігає розвитку остеопорозу — захворювання, яке робить наші кістки тоншими й слабшими та, відповідно, підвищує ризик пе­реломів. У дітей нестача вітамі­ну D може призвести до рахіту, а у дорослих — до остеомаляції (розм'якшення кісткової тканини).

Цей вітамін забезпечує рух нашим м’язам та вдалу «кому­нікацію» між мозком і тілом (пе­редачу нервових імпульсів). По­требує «сонячного» вітаміну й наша імунна система. Без нього не зможе успішно боротися з ві­русами та бактеріями.

Здоровій людині, щоб отри­мати денну норму вітаміну D, достатньо регулярно бувати на сонці та вживати харчі, збага­чені цим вітаміном. Тож навіть якщо надворі - холодно, вітря­но і похмуро, коротка прогулян­ка на 15−20 хвилин позитивно вплине на загальне самопочут­тя, а в перспективі - й на стан здоров’я.

В яких продуктах шукати вітамін D?

  • жирній рибі: скумбрії, тун­ці, форелі, лососі;
  • молочних продуктах: вершковому маслі, твердому і домашньому сирі, йогурті, мо­лочній сироватці та незбирано­му молоці;
  • яловичій печінці;
  • яєчних жовтках.

Для кого цього може вия­витися недостатньо:

  • немовлят;
  • людей старшого віку (особливо, якщо вони не вихо­дять з дому);
  • із зайвою вагою і хворих на ожиріння;
  • які незбалансовано хар­чуються (наприклад, вега-нів);
  • мають захворювання ор­ганів травлення.

Новонародженим і дорос­лим, які потрапляють до групи ризику, необхідно проконсуль­туватися з педіатром/сімейним лікарем і визначити рівень цьо­го вітаміну в організмі. Для цьо­го потрібно буде здати аналіз крові. У разі дефіциту «вітаміну сонця» лікар призначить харчо­ву добавку та підбере відповід­ну дозу.

У ЦГЗ наголошують: важливо не займатися самолікуванням і не приймати вітамін D у кап­сулах тільки тому, що почалася зима. Високі дози цього неза­мінного вітаміну можуть завда­ти шкоди здоров’ю.

Схожі новини