«Сонячний» елемент
Кому варто приймати взимку добавки з вітаміном D?
Певний час у моді залишалися дві дієтичні добавки — омега-3 і залізо. Але з початком пандемії COVID-19 за популярністю їх випередив вітамін D. Вважається, він здатен запобігти коронавірусній інфекції та полегшити перебіг цього захворювання. Але, крім захисту від COVID-19 та його ускладнень, він приносить багато іншої користі для здоров’я. Детальніше про це розповіли експерти Центру громадського здоров’я України.
Більша частина вітаміну D синтезується в організмі під дією сонячного світла. Зрозуміло, що взимку, коли світловий день короткий і через холод ми воліємо не потикати носа на вулицю, рівень цього вітаміну знижується. А оскільки «сонячний» елемент відповідає за багато важливих функцій, за його дефіциту можуть виникати проблеми зі здоров’ям.
Вітамін D допомагає засвоюватися кальцію і фосфатам, які надходять в організм з їжею. Це — мінерали, які забезпечують міцність кісток, зубів та м’язів. У тандемі з кальцієм ця речовина запобігає розвитку остеопорозу — захворювання, яке робить наші кістки тоншими й слабшими та, відповідно, підвищує ризик переломів. У дітей нестача вітаміну D може призвести до рахіту, а у дорослих — до остеомаляції (розм'якшення кісткової тканини).
Цей вітамін забезпечує рух нашим м’язам та вдалу «комунікацію» між мозком і тілом (передачу нервових імпульсів). Потребує «сонячного» вітаміну й наша імунна система. Без нього не зможе успішно боротися з вірусами та бактеріями.
Здоровій людині, щоб отримати денну норму вітаміну D, достатньо регулярно бувати на сонці та вживати харчі, збагачені цим вітаміном. Тож навіть якщо надворі - холодно, вітряно і похмуро, коротка прогулянка на 15−20 хвилин позитивно вплине на загальне самопочуття, а в перспективі - й на стан здоров’я.
В яких продуктах шукати вітамін D?
- жирній рибі: скумбрії, тунці, форелі, лососі;
- молочних продуктах: вершковому маслі, твердому і домашньому сирі, йогурті, молочній сироватці та незбираному молоці;
- яловичій печінці;
- яєчних жовтках.
Для кого цього може виявитися недостатньо:
- немовлят;
- людей старшого віку (особливо, якщо вони не виходять з дому);
- із зайвою вагою і хворих на ожиріння;
- які незбалансовано харчуються (наприклад, вега-нів);
- мають захворювання органів травлення.
Новонародженим і дорослим, які потрапляють до групи ризику, необхідно проконсультуватися з педіатром/сімейним лікарем і визначити рівень цього вітаміну в організмі. Для цього потрібно буде здати аналіз крові. У разі дефіциту «вітаміну сонця» лікар призначить харчову добавку та підбере відповідну дозу.
У ЦГЗ наголошують: важливо не займатися самолікуванням і не приймати вітамін D у капсулах тільки тому, що почалася зима. Високі дози цього незамінного вітаміну можуть завдати шкоди здоров’ю.