Передплата 2024 «Добрий господар»

Дивовижні речі, що відбуваються з нами під час сну

У процесі відпочинку ми практично відрізані від зовнішнього світу, але наш мозок не перестає працювати.

У фазі швидкого сну мозок відключає нейрони, які від­повідають за рух. Фото з сайту pexels
У фазі швидкого сну мозок відключає нейрони, які від­повідають за рух. Фото з сайту pexels

1. Переживаємо кілька циклів сну

Спочатку організм проходить першу стадію повільного сну. Ми почи­наємо спати, але все ще частково усві­домлюємо навколишню дійсність. Піс­ля другої та третьої стадій починається фаза швидкого сну. Під час неї нам сняться сни. Повний цикл становить 90−120 хвилин і повторюється 4−5 ра­зів за ніч.

2. Із мозку виводяться відхо­ди

За даними досліджень, під час сну активізується система виведення відходів. Через мозок швидше про­ганяється спинномозкова рідина. Так видаляються токсичні речовини. На­приклад, молекулярне сміття, яке на­копичується за день і може призвести до хвороби Альцгеймера та деменції.

3. У пам’яті відкладається нова формація

Під час сну мозок пере­міщає інформацію з короткочасної пам’яті у довгострокову. Тому сон та­кий важливий для навчання. Він бук­вально допомагає закріпити отриману інформацію для подальшого викорис­тання. Тож якщо вас чекає складання іспиту, то краще виспатися, ніж зубри­ти цілу ніч.

4. На якийсь час втрачаємо здатність рухатися

У фазі швидкого сну мозок відключає нейрони, які від­повідають за рух. Такий тимчасовий параліч потрібен для нашої безпеки. Завдяки ньому ми не рухаємося, не штовхаємось і взагалі не відтворюємо свої дії зі сновидінь. Цей стан зазвичай триває близько 20 хвилин.

5. Мозок поповнює запаси енер­гії

Організму в цілому та мозку зо­крема потрібна достатня кількість сну, щоб правильно функціонувати. Це по­яснює, чому ми переїдаємо, коли не висипляємось. За нестачі сну виро­бляється більше гормону голоду гре­ліну. У такому стані нас тягне на кало­рійні продукти та прості вуглеводи на кшталт пончиків чи хліба.

6. Автоматизуються рухові нави­чки

У фазі швидкого сну мозок кон­солідує відомості про отримані рухові навички. Як тільки інформація про дію потрапляє у скроневу частку, більше не потрібно про неї думати. Ви будете виконувати його автоматично. Тому, якщо хочете краще водити, танцювати чи грати в теніс, довше спіть.

7. Приймаємо важливі рішення

Якщо розриваєтеся між двома варіан­тами — поспіть. За даними досліджень, під час сну наш мозок опрацьовує складні проблеми. Коли прокинетеся, ухвалити рішення буде легше.

8. Віддаляємося від реальності

У фазах глибокого сну мозок відклю­чається від навколишнього світу. Цим пояснюються такі явища, як розмови та ходьба уві сні. За даними Американ­ського національного фонду з проблем сну, ймовірність аномальної поведінки зростає, коли ми довго не висипає­мось. Тож намагайтеся спати 7−8 го­дин.

9. У нас зростає творчий потен­ціал

Вчені з Каліфорнійського універ­ситету у Берклі виявили, що під час сну мозок вловлює віддалені асоціації між даними. Вдень ми їх просто не поміча­ємо. Після сну учасники експерименту на 33% частіше знаходили креативні рішення.

Руслан Сергієнко.

Схожі новини