Їжа для здорових очей

В яких продуктах найбільше потріб­них для очей елементів?

Колаж з відкритих джерел
Колаж з відкритих джерел

Завдяки своєму надтонкому налаштуванню очі є одним із найдивовижніших органів людського організму. Всі очні м’язи перебувають у безперервному русі, але для виконання всіх цих функцій очі потребують лише трохи кисню, декілька вітамінів і мікроелементів, які є в їжі.

Для того щоб забезпечити очі всім необхідним, потрібно знати три речі:

  1. Які саме вітаміни та мікроелементи потрібні для очей;
  2. В яких продуктах міститься найбільше цих елементів;
  3. Які хвороби очей можуть виникати за відсутності нормального збалансованого харчування

Вітамін А. Він необхідний для форму­вання родопсину, світлочутливого пігмен­ту, що знаходиться в клітинах сітчастої оболонки ока, а також для зволоження кон’юнктиви (слизової оболонки ока) і під­тримки її в хорошому стані.

Каротиноїди — це натуральні барвники, що містяться у продуктах рослинного по­ходження. Вони діють як антиоксиданти і допомагають запобігти дегенерації жовтої плями сітківки.

Вітаміни С і Е — це антиоксиданти, що містяться у фруктах, овочах, горіхах і паро­стках зернових. Їх нестача призводить до катаракти і втрати зору.

В яких продуктах найбільше потріб­них для очей елементів?

  1. Морква, гарбуз. Покращують го­строту зору завдяки великій кількості ка­ротину.
  2. Чорниці. Ці ягоди містять вітамін, А та інші речовини, корисні для здоров’я очей.
  3. Шпинат, капуста. Завдяки наявності антиоксиданту лютеїну шпинат запобігає катаракті та іншим захворюванням очей.
  4. Кукурудза, броколі. Ці овочі містять велику кількість антиоксидантів, корисних при катаракті.
  5. Абрикос, манго. Ці сонячні фрукти ба­гаті калієм і вітаміном А.
  6. Шипшина, цитрусові. Вони мають за­гальнозміцнювальну дію, містять багато ві­таміну С.
  7. Пророслі зерна пшениці, горіхи і на­сіння. Ці продукти багаті вітамінами Е і В.
  8. Оселедець. Містить велику кількість вітаміну D та поліненасичених жирних кис­лот.
  9. Цибуля, часник. Містять сірку, яка по­зитивно впливає на гостроту зору, пере­шкоджає тромбоутворенню.
  10. Буряк. Багатий вітаміном С і калієм.

Зниження гостроти зору

Зниження гостроти зору може мати ба­гато причин: катаракта, пошкодження мозку або пухлини. Але найчастіша причина — втом­люваність і постійне перенапруження очей.

Дефіцит антиоксидантів через брак у ра­ціоні фруктів, овочів, горіхів і насіння може призвести до пошкоджень сітчастої обо­лонки ока і спровокувати зниження гостро­ти зору.

Збільшіть споживання моркви, гарбуза, абрикосів, шпинату, чорниці, горіхів.

Куряча сліпота

Куряча сліпота — це різке погіршення зору при низькій освітленості або повна нездатність бачити у темряві. Вона є од­ним із перших симптомів дефіциту вітаміну А. Окрім моркви, гарбуза, чорниць, манго, абрикоса, що містять вітамін А, слід частіше вживати в їжу базилік та іншу зелень. Анти­оксиданти, що містяться в овочах, сприя­ють покращенню гостроти зору.

Кон’юнктивіт

Кон’юнктивіт може бути зумовлений різ­ними причинами, від бактеріальних інфек­цій чи навіть пошкодження від диму.

Дієта з нестачею вітамінів, А і В призво­дить до сухості кон’юнктиви, провокує і по­силює кон’юнктивіт.

Збільшіть споживання вітаміну, А та ві­тамінів групи В, які містяться в моркві, гар­бузі, абрикосах, манго, пророслих зернах пшениці, горіхах.

Глаукома

Глаукома виникає через підвищення внутрішньоочного тиску. Це призводить до атрофії сітківки та зорового нерва, що за­грожує серйозними наслідками для зору.

Хоча закритокутова глаукома, найбільш поширена форма цього захворювання, ви­никає через анатомічні деформації ока, тип дієти може також вплинути на внутрішньо­очний тиск, покращуючи або погіршуючи перебіг глаукоми.

Споживайте більше цитрусових, буряка, цибулі і часнику, пийте шипшинові чаї.

Зменшіть вживання кави та трансжир­них кислот.

Катаракта

Катаракта — це помутніння прозорого кришталика ока. Кілька років тому вважа­лося, що це неминучий наслідок старін­ня організму і запобігти катаракті ніяк не можна.

Але є сильна залежність між дієтою і формуванням катаракти. Достатнє вжи­вання продуктів, що містять вітамін А, анти­оксиданти — вітаміни С і Е, можуть запобігти формуванню катаракти у зрілому віці.

Що вживати? Шпинат, капусту, апельси­ни, лимони, шипшину.

Схожі новини