Передплата 2024 ВЗ

Ці шість продуктів продовжать вам життя на десять років

Тривалість життя можна збільшити. Для цього слід змінити раціон харчування

Допоки люди не навчаться передба­чати майбутнє, тривалість життя залиша­тиметься таємницею. Хоча ви не можете зі 100-відсотковою впевненістю спрогно­зувати, скільки проживете. Дані наукових досліджень свідчать, що тривалість життя можна збільшити. Для цього слід змінити раціон харчування.

Фахівець з питань здорового харчування Меган Россі розповіла про переваги регу­лярного вживання шести «суперпродуктів».

За словами доктора Россі, ці шість «су­перпродуктів» такі:

  • бобові;
  • фрукти;
  • горіхи;
  • цілі злаки;
  • овочі;
  • трави та спеції.

Дослідження показали, що регулярне вживання лише 20 грамів горіхів у серед­ньому продовжує життя на два роки.

Згідно з результатами дослідження, ви можете збільшити тривалість свого життя ще на три роки, перейшовши на цілі злаки.

Россі також радить планувати харчуван­ня так, щоб кожного тижня з'їдати по 30 різних продуктів рослинного походження. Це зробити просто — додати в раціон різні бобові.

Як ці продукти допомагають продовжи­ти тривалість життя? Річ у тім, що ці про­дукти «живлять корисні бактерії, які живуть у кишечнику».

Россі пояснила, що ці бактерії допома­гають регулювати гормональне тло і зміц­нювати імунітет.

Вчені вивчили дані багатьох досліджень щодо дієти, тривалості життя, а також дані дослідження «Глобальний тягар захворю­вань» (Global Burden of Disease), які дають можливість визначати стан здоров’я насе­лення в різних країнах.

Проаналізувавши результати дослі­джень, вчені визначили, як тривалість життя залежить від кількості фруктів, овочів, цілих злаків, очищеного зерна, горіхів, бобових, риби, яєць, молочних продуктів, червоного м’яса, переробленого м’яса і солодких на­поїв, які додавали до раціону.

Тож автори дослідження змогли роз­робити оптимальну дієту довголіття, яку вони порівняли з типовим західним раціо­ном, який зазвичай включає мало фруктів і овочів, однак містить багато оброблених продуктів, молочних продуктів з високим вмістом жиру, продуктів з високим вмістом цукру, червоного м’яса і напівфабрикатів.

Дослідження показали, що оптимальна дієта має містити більше бобових (квасоля, горох і сочевиця), цілих злаків (овес, ячмінь і коричневий рис) та горіхи, а також менше червоного і переробленого м’яса.

Вчені також з’ясували, що дотримання оптимальної дієти років з 20 збільшує три­валість життя на понад 10 років для жінок та чоловіків, що живуть у Сполучених Штатах, Китаї та Європі. А ще з’ясували, що пере­хід із західної дієти на оптимальний раціон харчування у віці 60 років збільшує трива­лість життя на вісім років.

Зважаючи на те, що змінити повніс­тю свій раціон не завжди вдається, вчені з’ясували, що відбудеться, якщо перейти із західної дієти на дієту, середню між опти­мальною і стандартною західною. Вони помітили, що навіть така дієта, яку вони назвали «реалістичною», може збільшити тривалість життя майже на шість років для жінок і на понад сім для чоловіків, якщо пе­рейти на неї у віці 20 років.

Варто зазначити, що зменшення вжи­вання кількості яєць і білого м’яса ви­явилось менш переконливим порівняно зі збільшенням вживання цілих злаків, риби та горіхів.

Фізична активність також невід'ємна час­тина довголіття. Експерти пояснюють: щоб залишатися здоровим, дорослі люди пови­нні намагатися щоденно займатися спор­том і стежити, щоб фізичне навантаження тривало не менш ніж 150 хв на тиждень.

Схожі новини