Передплата 2024 «Добра кухня»

Чому обирають перепелині яйця

У перепелиних яйцях міститься 27 необхідних для організму мікроелементів

Так склалося останніми роками, що перепелині яйця у багатьох сім’ях стали серйозним конкурентом курячим, хоч одне куряче яйце замінює п’ять перепелиних. І не випадково, адже вони багаті на провітамін А (каротин), вітаміни В1, В2. Зокрема В1 відомий у народі як вітамін енергії. Він сприяє росту, покращує роботу органів травлення, нервової системи, м’язів та серця, допомагає за морської хвороби (хитавиці), оперізуючого лишаю.

Вітамін В2 (рибофлавін) теж сприяє росту і зберігає здоровою шкіру, волосся, нігті, допомагає вилікувати виразки ротової порожнини, поліпшує обмін білків, жирів, вуглеводів в організмі та покращує зір, зменшує втомлюваність очей.

Окрім того, в перепелиних яйцях міститься 27 необхідних для організму мікроелементів (зокрема калій, кальцій, залізо, кобальт, магній). Оскільки тем­пература тіла у перепілок висока (плюс 42°), жодних шкідливих речовин у яйцях цих пташок немає. А отже, ні алергії, ні сальмонельозу від уживання перепелиних яєць (на відміну від курячих) у дітей і дорослих не буде.

Їх можна вживати сирими, варити або смажити, а також готувати з них ліки. Деякі люди варені пере­пелині яйця вживають навіть разом зі шкаралупкою, адже в ній – 90% карбонату кальцію, необхідного для кісткової тканини, росту волосся, догляду за шкірою, нігтями, зубами. Шкаралупка також підсилює функцію травних органів.

Валентина Миколів.

Схожі новини