Передплата 2024 «Добра кухня»

Що можна їсти після отруєння

Дотримуючись щадної дієти в перші дні після отруєння, ви допоможете своєму організму швидше відновитися. Що потрібно їсти, а що краще виключити?

На жаль, від ймовірності отримати харчове отруєння не застрахований ніхто. Отруїтися можна неякісни­ми продуктами чи погано приготовленою їжею, в яку потрапили віруси, бактерії і па­разити; продуктами, що містять токсичні речовини або пестициди.

Харчове отруєння може супроводжува­тися болями в животі, нудотою, підвищен­ням температури, блювотою, діареєю. Піс­ля отруєння потрібні сили на очищення та відновлення, які організм отримує завдяки харчуванню. Проте зараз він не здатний повноцінно сприймати і перетравлювати звичну їжу. Тому після отруєння знадобить­ся дієта, яка не буде перевантажувати, а сприятиме якнайшвидшому одужанню. Дієта допоможе швидко відновити водно-сольовий баланс і розрахована на те, що механічний, термічний і хімічний впливи на слизову оболонку шлунка і кишечника є максимально щадними.

Як харчуватися у перші дні після отруєння

У день після отруєння кількість їжі, що з’їдається, має бути мінімальною. Бажано утриматися від їжі першого дня піс­ля отруєння. У цей період потрібно багато пити, щоб уникнути зневоднення. Це може бути звичайна переварена вода, відвар шипшини, зелений чай, мінеральна вода, неміцний чай з ложкою цукру, рисовий від­вар. Можна з’їсти трохи домашніх сухари­ків. До вечора має стати набагато легше. Можна випити нежирний курячий бульон або перекусити рідкою кашею, звареною на воді (рисова, гречана, манна). У неве­ликих кількостях дозволяється картопляне пюре без масла і молока. Рис має абсорбу­вальні властивості, тобто вбирає надлиш­кові гази, токсини з кишечнику. Тому під час і в перші дні отруєння рекомендується їсти слабо посолену рисову кашу. Якщо турбує діарея, можна пити відвари з в’яжучими властивостями (відвар шипшини, чорниці, чорної смородини, звіробою).

У перші дні після отруєння їжа повинна переважно мати консистенцію пюре або каші. На другий день можна їсти невелику кількість курячого м’яса, парові котлети, легкі пісні страви, які не будуть переван­тажувати роботу травної системи. Дієти рекомендовано дотримуватися три дні. Їжа – тільки варена. Рекомендується їсти рідкі каші, нежирне відварне м’ясо в подрібне­ному вигляді, негусті бульйони, яблучне пюре, компоти із сухофруктів. Їсти невели­ким порціями (близько 6 разів на день), в цілому зменшити обсяг вживання їжі.

Через три дні можна розширити раціон харчування, але робити це потрібно посту­пово. Перейти на звичайний раціон можна, коли людина відчує, що її шлунок більше не подразнений. Особливо уважним потрібно бути до свого харчування протягом двох тижнів після отруєння, оскільки процес по­вного відновлення досить тривалий. Уни­кайте дуже гарячої або дуже холодної їжі – їжа повинна бути помірно теплою.

Які продукти гальмують одужання

Деякі продукти не бажано вживати в перші дні після отруєння, щоб не перевантажити травну систему. До них належать продукти, які викликають підвищене газоутворення, їжа і напої з агресивним середовищем. Це – суха і дуже волокниста їжа (свіжі овочі та фрукти в цілому вигляді, смажені страви, копченості, ковбасні вироби, ячна і перлова каші, консерви, солодощі, шоколад, фрук­ти, сирі овочі, незбиране молоко, бобові, продукти з дріжджового тіста). Виключіть жирну, солону і гостру їжу. Рекомендується утриматися від вживання молочних і кисло­молочних продуктів. Варто утриматися й від вживання деяких напоїв: міцного чорно­го чаю, кави, какао, соків, газованої води, алкогольних напоїв. Через кілька днів після того, як самопочуття значно покращиться, потрібно подбати про відновлення кишко­вої мікрофлори. У цьому допоможуть каші, фрукти, кисломолочні продукти з біфідо­бактеріями (кефір, натуральні йогурти, кис­ле молоко).

Як уникнути харчового отруєння

Щоб муки, пережиті на тлі отруєння, більше не повторилися, потрібно завжди пам’ятати про принципи безпечного харчування.

Дотримуйтеся безпечного приго­тування і вживання їжі

Ретельно мийте руки, викидайте залишки їжі в сміття, об­робляйте посуд гарячою водою з мийними засобами. Зберігати продукти потрібно в закритих ємностях. Не допускайте тварин у місця приготування їжі.

Зберігайте сирі продукти окремо від оброблених

У сирому м’ясі та рибі можуть міститися патогенні бактерії, які можуть «переселитися» на інші, вже готові продукти.

Потенційно небезпечні продукти потріб­но піддавати ретельній термічній обробці. Більшість небезпечних мікроорганізмів ги­нуть за високої температури.

Зберігайте продукти за низької тем­ператури

У продуктах і стравах, залише­них у теплому місці, патогенні мікроорганіз­ми розмножуються з високою швидкістю.

Вода і продукти повинні бути якісними

Продукти з вичерпаним терміном придат­ності, як і підгнилі, слід терміново викинути.

Читайте також: Лікувальний суп – правильно зварений

Юрій Червінський

Схожі новини