Передплата 2024 «Добрий господар»

І за радянської влади безпартійний професор зберіг австрійське виховання та гонор

Учень розповідає про видатного онколога Анатолія Гнатишака у переддень його 100-річчя від дня народження.

Є лікарі, яким варто піти з професії. Пацієнти їх дратують, вчитися не хочуть, на думці — лише гроші. Є “лікарі від Бога”, які врятували сотні, а то й тисячі життів. А є лікарі, які змінюють хід історії. Професор Анатолій Гнатишак був одним із таких. У 1966 році заснував на базі Львівського медуніверситету (тоді ще — інституту) першу у СРСР кафедру онкології для студентів. Інтуїція не підвела чоловіка. По собі залишив когорту обдарованих учнів. Серед них — видатний український онколог професор Борис Білинський (на фото), який очолював кафедру впродовж 18 років. Про свого вчителя, якому 20 лютого мало би виповнитися 100 років, розповідати може годинами...

Походив професор з родини священиків з Лемківщини, із Криниці. У його батьків служила наймичкою мама відомого художника-примітивіста Никифора Дворняка. Анатолій Іванович зберіг багато його замальовок. 

На Лемківщині був сильним русинський рух. Багато русофілів було й серед священиків. Здавалося б, професор Гнатишак мав би також обстоювати єдність з російським народом і Росією, але ця ідея його не захопила. В українські рухи також не входив. Сам еволюціонував до свідомого українця. Лекції читав українською. 

“У 1944 році доля закинула його у Саксонію, тож у декого з’явилося припущення, що співпрацював з нацистським режимом. Але так можуть говорити лише ті, що не є корінними галичанами, — каже професор Білинський. — Німці на Східній Україні і німці на Західній поводилися по-різному. Чинили страшні речі проти євреїв. До галичан застосовували репресії, тільки якщо ті виступали проти німецької влади, входили до лав УПА, ОУН. 

Після закінчення медінституту Анатолій Гнатишак працював у залізничній лікарні. Коли передислокувався фронт, увесь колектив відправили працювати до Німеччини. Не міг не підкоритися цьому розпорядженню. Єдине, що міг зробити, — поповнити лави УПА чи партизанського загону Ковпака. Не був до цього готовий. Хотів працювати, тому й поїхав разом зі своєю лікарнею. Навіть органи радянські то розуміли — не застосовували до нього репресій (що цікаво, професор Гнатишак не був членом КПРС. — Авт.). Такі були часи. Мою маму також переселили. Не зв’язали — видали картку і мусила їхати. Багато людей не вернулося в Україну. Поїхали у Канаду чи США”.

“Анатолій Іванович любив повторювати: “Маю австрійське виховання”. Народився у 1917 році. А Австрійська імперія розвалилася 1918-го. Виховувався за Польщі. Однак австрійський вплив на Львівщину зберігався тривалий час. Навіть до сьогодні (хоча би в архітектурі), — каже професор Білинський. — Столик біля ліжка, називають тумбочкою. А у нас, в Галичині, кажуть накаслик (з нім. Nacht Kasten — нічна скриня). Диван називають бамбетлем (з нім. Baum Bettel — дерев’яне ліжко). Був свідком, як на базарі пані до продавця звертається: “Переважте мені той товар!”. А він: “Жіночко, українською мовою кажу, же не маю дівіхтів!” (з нім. Gewicht — гиря, вантаж). Колись в Австрії мене почастували їхніми національними стравами. Таке саме готувала моя бабця”. 

Анатолій Іванович хотів бути загальним хірургом. Якби не зустрівся з Гаврилом Ковтуновичем, не став би онкологом. Той також був хірургом, працював на кафедрі загальної хірургії. Був учнем Миколи Петрова зі Санкт-Петербурга — відомого онколога, який заклав основи онкології у Східній Європі і не тільки. Для петербурзької школи було характерним наукове “вільнодумство”, наскільки це було можливо у тих умовах. Професор Ковтунович став “містком” між петербурзькою і львівською школами онкології. “Заразив” Анатолія Івановича своїми ідеями і надихнув створити першу у СРСР кафедру онкології для студентів. 

Професор Анатолій Гнатишак.
Професор Анатолій Гнатишак.

Професор Гнатишак любив побесідувати зі студентами, розпитати про плани на майбутнє. Міг поставити надто добрі оцінки. Міг насварити: “Нічого не читаєте, нічого не знаєте!” Але не було такого, щоб критикував лише одного студента. Часом давав складні завдання. Коли колеги йому на це вказували, відповідав: “Хочу показати молодим, що у медицині так просто нічого не буває. Може, хтось з них вирішить піти з професії”. 

Наші прабабці народжували 6-10 дітей. З них половина вмирала. Ті, що виживали, мали міцне здоров’я. Тепер жінки народжують одно-двоє дітей. Половину вагітностей доводиться рятувати. Хворі діти стають дорослими, одружуються з такими ж, як вони. Потомство з точки зору генетики стає все гіршим і гіршим. Через те і росте захворюваність на рак…

Коли у 1966 році була заснована кафедра, роботи у її працівників було менше, ніж тепер. Пацієн­ти — переважно старшого і похилого віку. Професор Білинський показує перший підручник з онкології українською мовою, який написав сам. У 1970-х рр. молоді на рак рідко хворіли. “Є три основні причини виникнення раку, — пояснює. — Це — вплив хімічних речовин (викиди фабрик і заводів внаслідок спалювання бензину, вугілля, вихлопні гази). На другому місці — віруси (наприклад, рак шийки матки викликає вірус папіломи людини). На третьому — радіація (дається взнаки Чорнобиль). Негативні процеси в організмі запускаються на тлі генетичної схильності. Якщо у жінки в родині були випадки раку грудної залози (хворіла тітка, мама чи бабуся), потрапляє у групу ризику. Генофонд людства стає гіршим. Наші прабабці народжували 6-10 дітей. З них половина вмирала. Ті, що виживали, мали міцне здоров’я. Тепер жінки народжують одно-двоє дітей. Половину вагітностей доводиться рятувати. Хворі діти стають дорослими, одружуються з такими ж, як вони. Потомство з точки зору генетики стає все гіршим і гіршим. Через те і росте захворюваність на рак — не лише в Україні, а й у цілому світі”. 

“Товаришували з професором понад 40 років, — каже Борис Білинський. — Водив його по Карпатах (я був інструктором з альпінізму), спали у наметах. Коли мене призначили проректором медінституту, був проти. Казав, що адміністративні коридори не ведуть у велику науку. Але якщо людина має адміністративну владу, може більшого добитися на своїй посаді. Моєї кафедри тоді ніхто не перевіряв. Працівники мали більше відряджень. Великі хірурги Олександр Вишневський і Борис Петровський свого часу були міністрами, завдяки чому змогли заснувати інститути хірургії”. 

 Борис Білинський оперує разом зі своїм вчителем, професором Гнатишаком.
Борис Білинський оперує разом зі своїм вчителем, професором Гнатишаком.

Попри те, що з головою поринув у науку, знайшов час, аби влаштувати особисте життя. Його жінка Стефанія — рентгенолог. У пари народилося двоє дітей — Рома і Орест. Орест не став лікарем. Рома вивчилася на рентгенолога, захистила кандидатську, завідувала кафедрою рентгенології у Львівському медуніверситеті. Виїхала до США. Одружилася з хірургом, має сина й доньку. Син працює у нас у відділенні проктології”.

Професор ціле життя присвятив своїй кафедрі. Та коли почало підводити здоров’я, перейшов на роботу у поліклініку в обласну клінічну лікарню. Пояснював це тим, що йому буде легше добиратися на роботу. Почувався трохи ображеним. Коли людина перебуває на високій посаді, їй важко відійти від справ.

У професора діагностували рак шлунка. Не хотів оперуватися. На дні народження (коли святкували 85 років) його оточили молоді жінки-лікарі. Любив жінок. Зрештою, хто їх не любить? — усміхається мій співрозмовник. — Він зрозумів, що ще комусь потрібний. Але оперуватися вирішив не у нас, а в обласній клінічній лікарні. Казав, хоче полегшити життя своїй дружині, щоб їй не треба було далеко їздити. Прооперували його невдало — шви розійшлися, і він помер. Провідував його за два дні до смерті. Коли сказав у кінці розмови, що все буде добре, він лише махнув рукою. У ньому завжди поєднувався науковий оптимізм і особистий песимізм. Любив людей і водночас був мізантропом. Часто повторював, що жодна релігія у світі, жодна ідеологія не змогли створити нової людини. Людина й далі залишається зіпсутою, поганою, егоїстичною”…

Фото автора та з приватного архіву Б. Білинського

Схожі новини