Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Відкриття ресторану швидкого харчування «Львівські круасани» в історичному павільйоні Стрийського парку перенесено на весну 2024 року

Про ресторанний бізнес-проєкт, який переріс у соціальну місію, збереження польських написів на фасаді будівлі журналістка «ВЗ» поспілкувалася із засновником та гендиректором «Львівських круасанів» Андрієм Галицьким

Фото Юлії Підлужної 
Фото Юлії Підлужної 

У Стрийському парку триває реконструкція історичного павільйону часів польської виставки крайової, де уже навесні 2024 року запрацює 34-й у Львові популярний ресторан швидкого харчування «Львівські круасани». Ресторан планували відкрити до кінця цього року. Та під час ремонтних робіт фасаду будівельники знайшли історичні написи польською мовою, які традиційно варто було детально вивчити і ухвалити рішення про їх збереження. Через написи рестораторам довелося коригувати проєкт. Після успішного погодження проєкту у відповідних органах, ремонтні роботи продовжаться, а будівля ресторану отримає оновлений фасад.

Ремонт павільйону площею 29 метрів квадратних стартував у серпні цього року. Орендна плата — 101 тисяча гривень в місяць, з них 90% суми отримує Стрийський парк, решту — фонд держмайна. Експерти кажуть, це одна з найдорожчих оренд ресторанного приміщення у Львові: за квадратний метр — понад три тисячі гривень. Вищою ціна за оренду ресторану є хіба що на площі Ринок у Львові.

Хоча новий заклад із знаними десертами та закусками відкриють лише навесні наступного року, але власники «Львівських круасанів» уже сплачують до бюджету усю суму оренди. Право оренди виборювали на онлайн-аукціоні (загалом за цей об'єкт змагалося ще п’ять підприємців). «Львівські круасани» були поза конкуренцією через те, що на старті онлайн-торгів запропонували найвищу стартову вартість за оренду — 60 тисяч гривень, а це дало бізнесменам право останнього кроку на аукціоні та найвищі шанси на перемогу. Львівська мерія одразу пропонувала учасникам торгів павільйон для міні-ресторану. Згідно з умовами договору, «Львівські круасани», як переможець конкурсу, працюватимуть в парковому павільйоні п’ять років (з правом продовжити термін оренди).

«Нас зацікавив занедбаний павільйон у Стрийському парку з комерційного аспекту, — розповів для „ВЗ“ засновник на генеральний директор „Львівських круасанів“ Андрій Галицький. — Такий формат ресторану у Стрийському парку потрібен. Мешканці Львова дуже люблять відпочивати та прогулюватися Стрийським парком, я мешкаю поруч з парком. На вихідні та у будні дні там завжди багато людей. З позиції бізнесу це доволі привабливе місце для нового ресторану. Оскільки пропозицій купівлі нерухомості в цьому парку немає, єдиний шлях — відкрити заклад шляхом участі в аукціоні з оренди приміщення від Львівської міської ради. Павільйон цікавий і має багату історію. Це те, що залишилося від крайової виставки 1894 року. Це була масштабна подія. Розуміємо, що ресторан швидкого харчування „Львівські круасани“ в парку — це сезонна історія. Насамперед для мене це був комерційний проєкт. Та в процесі проєктування та реставрації будівлі зрозумів, що це буде також соціальний проєкт. Бо інвестиції, які туди спрямовує наша компанія, ніби „летять в космос“…».

Андрій Галицький зізнався «ВЗ», що за попередніми підрахунками у проєкт міні-ресторану «Львівських круасанів» у Стрийському парку уже вкладено понад 5 мільйонів гривень. «Фінальної суми ще не має, - каже мій співрозмовник. — Це реставрація! Залучили до робіт класних і дорогих реставраторів. Зараз проводять шурфування фасаду, очищення радянських штукатурок. Знайшли написи польською, тому коригуємо проєктно-кошторисну документацію. Подали її на експертизу. Ремонтні роботи почали влітку і планували відкрити заклад у грудні цього року. Зрозуміли, що це не реально. Відкриття буде навесні 2024 року. Бо окрім реставраційних робіт нам ще треба облаштувати біля павільйону благоустрій. Також там не було жодних мереж — ні світла, ні води, ні каналізації».

Польські написи на фасаді павільйону Андрій Галицький обіцяє зберегти. Художник малює логотип ресторану, потім перевірять, як він гармоніює з польськими написами. «Вивіска мала бути неонова, — продовжує розмову ресторатор. — Коли знайшли написи, довелося міняти вивіску. Оскільки ми міняли проєкт, то паспорт об'єкту теж довелося коригувати. Як тільки проєкт пройде експертизу, визначиться остаточний підрядник робіт, встановимо паспорт, коли він буде готовий з усіма корекціями».

Запитую про меню нового ресторану швидкого харчування. Оскільки площа закладу доволі компактна, видача замовлень — через віконечко. «У нашому ресторані Стрийського парку буде зменшене меню, — каже Андрій Галицький. - Там будуть сендвічі, солодкі круасани, морозиво, кавові та холодні напої. Столики — на літньому майданчику. Плануємо там облаштувати красиву зону для дітей».

Схожі новини