Передплата 2024 ВЗ

«Ціни на святкові продукти стабілізуються з 20 січня»

Яка ситуація з цінами на продуктових ринках, дізнавалася журналістка «ВЗ»

Фото автора
Фото автора

У період Новорічних та Різдвяних свят ціни на популярні святкові продукти традиційно зростають щонайменше на 15%. Цього року на кошторис вплинули інфляція, подорожчання пального та енергоносіїв. Відтак святковий стіл подорожчав на понад 40%. Журналістка «ВЗ» вирушила на ринок «Новий», щоб дізнатися, яка ситуація з цінами на продукти після першого циклу Різдвяних свят.

…У перші дні після свят людей на рин­ку мало. Яток, відчинених і готових до тор­гу, теж удвічі менше, ніж зазвичай. Покуп­ці беруть переважно «легкі» продукти, які вживають після свят для детоксу, — набори польської чи італійської зелені, броколі та цвітну капусту, фрукти… Приємно вразила ціна болгарського перцю — 110 гривень за кілограм. У супермаркетах — 124 гривні. Те­пличні помідори та огірки — 65−70 гривень за кіло. Тепличні овочі з-за кордону перед святами подорожчали на 10−20%, городні овочі - на 25%.

«Все подорожчало, бо є попит. Ціни на святкові продукти стабілізуються з 20 січ­ня, тобто після завершення Різдвяних свят, — наголосила продавчиня Вікторія. — Не дорожчали хіба що яйця. Навпаки поде­шевшали на 30−50 копійок. Зараз найдо­рожче яйце коштує на ринку 6,8 грн, до свят — 7 гривень за штуку».

Овочі борщового набору коштують 30−40 гривень за кілограм. Найдешевшою є кар­топля. Її можна купити за 5−6 гривень за кіло. Найдорожча цибуля — 38 гривень за кілограм, а синя — 40.

У попиті - домашня вимочена пшениця для куті. Господині готують її за спеціаль­ною технологією, дерев’яним обладнанням знімають луску та вимочують, аби її швид­ко можна було зварити для куті. Півлітро­ва банка пшениці - 30 гривень, 25-грамова склянка — 25. Торік пшениця коштувала 25 гривень за півлітра. Сезон пшениці трива­тиме до 18 січня — другого Святого вечора на Водохреще. Багато галицьких господинь готують кутю і на старий-Новий рік, який відзначають 14 січня. Мак — 30−35 гривень за стограмову склянку.

На ринку господині продають також пам­пухи. За один пампух просять 25 гривень.

У м’ясному секторі покупців мало, м’ясні товари теж подорожчали. Якщо до свят за свинячу шинку просили 150 гривень за кіло­грам, тепер — 170. Теляче м’ясо коштує 180−250 гривень за кілограм. Філейна телятина сягає 300 гривень. Ковбаси до святкового столу коштують від 230 гривень. Запечений шпондер — 230 гривень за кіло, копчений — 250. Вуджена шинка — 300−320 гривень.

Схожі новини