Передплата 2024 «Добрий господар»

«Здав копійки на ЗСУ. Думаю, на „HIMARS“ мало би вистачити …»

Нацбанк просить усіх охочих здавати дрібні монети та залізні гривні. Виручені кошти підуть на допомогу Збройним силам України

На початку серпня Національний банк України започаткував акцію «Смілива гривня». Кожен охочий може принести до «Ощадбанку», або у «ПУМБ» (у будь-яке відділення цих банків) монети номіналом 10 та 50 копійок, а також залізні - 1, 2, 5, 10 гривень. Банки перерахують ці кошти на спеціальний рахунок НБУ. А далі банкіри відправлять гроші на допомогу ЗСУ. «Маленькими діями — до великої перемоги!» — упевнені банкіри.

Така ініціатива уже зацікавила людей. Щоправда, є ті, хто хотів би здати по 5 та 25 копійок. Але банки такі монети, зі слів дописувача у соцмережах, не хочуть приймати. Ігор Назаров написав у Фейсбуці: «Чому не захотіли прийняти 5 та 25 коп? Це ж наша валюта, яку Нацбанк сам вивів з обігу. То міг би дозволити і ці монети здавати, щоб люди могли віддати їх на ЗСУ. У мене, наприклад, 20 кг монет номіналом 25 коп! Я б віддав».

Банкіри пояснюють, що монети, які перестали бути засобом платежу (монети номіналом 1, 2, 5, 25 копійок), потрібно спочатку обміняти у відділеннях уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк, ПУМБ — список відділень, які приймають такі монети, уточнюй у банку) та потім переказати на ЗСУ!

Львів'янин Василь Хомин розповів свою історію, як він віддавав монети у банк:

— Здав копійки на ЗСУ. Думаю, на ««HIMARS» мало би вистачити… Мав вдома пів банки монет номіналом по 10 копійок. Назбиралось з 2014-го. А тут прочитав кілька днів тому, що НБУ оголосила збір монет на допомогу ЗСУ. Там порахували: якби українці здали всі копійки, які тримають по скарбничках, то їх би вистачило на придбання 25 реактивних систем HIMARS! Вирішив долучитись.

Коли порахував ту свою гору копійок, виявилось, що там всього тридцять чотири гривні. Ну, все одно гроші! Поніс в «Ощадбанк». Касирка мала сумні очі, і виглядала втомленою. Мені стало її трохи шкода, коли почала перераховувати ті мої копійки, висипавши їх з пакета на стіл… Двома пальцями вона почала відбирати по дві монетки із загальної купи і скидати собі на долоню. Спочатку повільно, а потім все швидше і швидше. Періодично касирка зсипала монетки з долоні у спеціальний паперовий конверт. Загалом використала три конверти.

— Здають люди копійки на армію? — запитую касирку після того, як вона закінчила рахувати.

— Так, — показує мені прозорий пакет з такими ж конвертами, в які зсипала мої копійки. Їх досить багато. — Це ось тільки за сьогоднішній ранок.

Я встигаю помітити, що на клаптику паперу, вкладеному у пакет, від руки написано: 768,60. Ось так: копійка до копієчки — посилюється обороноздатність України! — резюмує пан Василь.

Схожі новини