Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У липні українцям підвищать пенсії

Від 1 липня розпочався процес перерахунку пенсій - у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму

Як розповіла “ВЗ” заступниця начальника Головного управління Пенсійного фонду України у Львівській області Руслана Іванкова, відповідно до закону про держбюджет України, підвищується прожитковий мінімум для непрацездатних осіб — на 93 гривні (з 1934 грн до 2027 грн).

Як наслідок, мінімальна пенсія за віком непрацюючих пенсіонерів зросте на 93 грн (з 1934 грн до 2027 грн); мінімальна пенсія шахтарів зросте на 279 грн (від 5802 грн до 6081 грн); мінімальна пенсія сім’ям військовослужбовців у разі втрати годувальника зросте на 186 грн (з 3868 грн до 4054 грн).

Також зростуть мінімальні пенсійні виплати особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій (відповідно до груп інвалідності). Підвищать пенсії ветеранам війни та членам сімей загиблих/померлих ветеранів війни (відповідно до груп інвалідностей) та членам їхніх сімей. А також жертвам нацистських переслідувань з числа осіб із інвалідністю (відповідно до групи інвалідності) та членам сімей померлих жертв нацистських переслідувань.

Збільшиться пенсія за особливі заслуги перед Україною:

  • для осіб, нагороджених трьома та більше орденами, чотирма і більше медалями "За відвагу", почесними званнями "Народний", а також для матерів, які виховали п’ятьох та більше дітей;
  • для ветеранів війни, нагороджених за бойові дії, спортсменів, космонавтів, народних депутатів, членів уряду;
  • для осіб, відзначених почесними званнями "Заслужений", державними преміями, грамотами, нагороджених орденами, депутатів обласних та районних рад.

Максимальний розмір пенсії збільшиться на 930 грн (з 19340 грн до 20270 грн); надбавка почесним донорам зросте на 11,50 грн (з 239,30 грн до 250,80 грн).

Розмір підвищеної пенсії кожному визначатимуть індивідуально, за матеріалами пенсійних справ. Пенсії перерахують автоматично, звертатися до Пенсійного фонду не потрібно.

Схожі новини