Передплата 2024 «Добра кухня»

Навіть в умовах воєнного стану Ощадбанк тримає фінансовий фронт!

Не зважаючи на військові дії, Ощад продовжує працювати, щоб убезпечити кошти своїх клієнтів та надає банківські послуги в режимі 24/7

«Сміливість» - саме це слово-символ під час воєнного стану обрав своїм гаслом і Ощадбанк — український державний банк з найбільшою кількістю відділень. Не зважаючи на воєнний стан в країні, Ощад продовжує працювати, щоб убезпечити кошти своїх клієнтів та надає банківські послуги в режимі 24/7. Банкомати за можливості підкріплюються готівкою, а відділення банку працюють там, де дозволяє військова ситуація. Нині по всій України функціонує 82% мережі Ощадбанку - це 1176 установ. До послуг клієнтів Ощадбанку також 2441 інформаційно-платіжний термінал та 2394 банкомати. “Працюємо в умовах воєнного стану – тримаємо фінансовий фронт!” — говорять про себе працівники Ощаду.

Рецепт стабільності банку під час війни

Ще з ХІХ ст., від появи своїх перших ощадних кас, Ощадбанк залишається лідером довіри серед українців. Навіть зараз, під час воєнного стану, портфель залишків коштів фізичних осіб на рахунках в Ощаді збільшився на 15,2 млрд грн. Під час війни розміщення коштів у державному банку є свідченням довіри до держави й віри в перемогу України над ворогом.

Як саме Ощадбанк зберігає довіру клієнтів у воєнний час? Парадокс, але з початком повномасштабної агресії рф проти України клієнти банків не поміняли ставлення до української банківської системи і довіряють їй. Це можна пояснити саме на прикладі Ощаду. Голова правління Ощадбанку Сергій Наумов констатує, що причиною цьому є стабільна робота банківської системи: «Люди бачать, що поза територією активних воєнних дій двері відділень Ощадбанку відчинені для клієнтів, банкомати поповнюються готівкою, картки працюють, функціонують мобільні банківські додатки. Віддана праця тисяч ощадбанківців часом межує з героїзмом. І результатом довіри до банку є те, що залишки коштів фізосіб на рахунках Ощаду протягом війни зросли».

Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку
Сергій Наумов, голова правління Ощадбанку

Багато ощадівців під час війни проявили високі професійні якості та сміливість. Так, ощадівські інкасатори навіть у небезпечних регіонах героїчно доставляли готівку і до власних відділень та банкоматів, і до інших банків. Саме тому вдалося не допустити поширення паніки серед українців в перші дні війни.

Пріоритет – відновлення роботи у містах, постраждалих від агресії

Українська армія постійно відвойовує у ворога свої території. А Ощадбанк на звільнених територіях відновлює роботу відділень. Звісно, на раніше окупованих територіях є пошкоджені банківські установи. Зараз там працюють над оцінкою завданих збитків, щоби потім звернутися до міжнародних судів за компенсацією від країни-агресора. Зруйновані відділення відновлюють.

Як це було в 2014 році, коли Ощад останнім з банків покидав Крим, так і в 2022 році наші відділення максимально забезпечували надання банківських послуг українцям там, де дозволяла безпекова ситуація.

Зокрема, у Чернігові Ощад був єдиним банком, який працював під час тяжких боїв і гідно тримав фінансовий фронт. Попри все відважні ощадівці – працівники одного відділення у місті та двадцяти в області надавали клієнтам банківське обслуговування. Щоб забезпечити обслуговування клієнтів, наші колеги використовували дизель-генератор за відсутності світла та GSM-термінали за відсутності зв’язку. Для доставки готівки вишукували будь-які шляхи - наземні й водні.

З часу припинення на Чернігівщині бойових дій Ощадбанк відновив роботу ще 25 відділень. Наразі мешканців міста та області обслуговують 46 відділень, з них 17 у Чернігові. За кількістю працюючих установ на Чернігівщині лідирує саме Ощад.

Банк продовжує відновлювати роботу на деокупованій Київщині. На початку травня відкрито відділення в Бучі, Ірпені, Іванкові, Бородянці, Немішаєвому та Клавдієво-Тарасовому. На всіх звільнених територіях також триває відновлення банкоматної мережі.

На сьогодні працює 82% мережі Ощадбанку - це 1176 установ, які продовжують обслуговувати українців там, де дозволяє безпекова ситуація.

До послуг клієнтів Ощадбанку також 2441 інформаційно-платіжний термінал та 2394 банкомати.

Постійно функціонують онлайн-сервіси (картки, онлайн-платежі, мобільні додатки), якими клієнти Ощаду можуть користуватися і в Україні, і за кордоном. Кількість банківських трансакцій в Ощадбанку за час війни навіть зросла. У деяких локаціях зростає кількість клієнтів – особливо там, де відділення Ощаду не припиняли роботу під час бойових дій, чим вчергове довели стабільність банку.

Депозити й надійність

Ощадбанк гарантує збереження та примноження заощаджень своїх клієнтів. Нещодавно банк вступив до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, членами якого є сьогодні всі банки України. Це не несе принципових змін для клієнтів з точки зору надійності банку, забезпечення збереження розміщених у ньому коштів та їх своєчасного повернення. На період воєнного стану та ще три місяці після його скасування внески громадян в усі українські банки, включаючи Ощад, на 100 відсотків гарантовані державою. Держава й після завершення цього терміну буде зобов'язана підтримувати регулятивний капітал та платоспроможність. Це прямо передбачено статтями 35 та 58 Закону України «Про банки та банківську діяльність».

Депозити громадян в Ощадбанку, як і в інших банках України, після завершення періоду повної гарантії будуть гарантуватись Фондом гарантування вкладів у сумі до 600 тис. грн. Суму максимальної компенсації нещодавно збільшено втричі.

Готівка під час війни може бути великою небезпекою. Водночас кошти на банківських рахунках надійно захищені. Коштами на банківських картках можна користуватися за кордоном, причому гривневими картками можна платити валютою у магазинах інших країн. Курс конвертації гривні у валюту при цьому буде вигіднішим, ніж курс обміну готівкової гривні. Вигода зберігання коштів саме на депозитах у тому, що крім безпеки клієнт отримує ще й дохід від розміщення тимчасово вільних коштів.

Бізнес також продовжує активно використовувати банківські послуги Ощаду. «Цьому сприяє те, що еквайрингова мережа й термінал у смартфоні ОщадPay стабільно працюють, банківські платежі в нашій фінансовій установі здійснюються без затримок», – відзначає заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.

Антон Тютюн, заступник голови правління Ощадбанку
Антон Тютюн, заступник голови правління Ощадбанку

Один з пріоритетів у діяльності Ощаду під час війни – допомога клієнтам. Для роздрібних клієнтів та представників мікро-, малого та середнього бізнесу Ощадбанк запровадив кредитні канікули, пролонгував картки, знизив або взагалі обнулив тарифи.

Допомога ЗСУ

Ще один напрям роботи Ощаду – наповнення бюджету та допомога Збройним Силам України. До державної скарбниці сплачено авансом дивіденди та податок на прибуток. На аукціонах Мінфіну банк придбав військових Облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) на суму 10 млрд грн. Незабаром плануються додаткові інвестиції в такі цінні папери. Як і всі патріотичні бізнеси, Ощад підтримує армію: на допомогу ЗСУ перераховано 100 млн грн. Де тільки є можливість без шкоди для критичної діяльності, регіональні підрозділи Ощадбанку надають на допомогу армії панцеровні інкасаторські автомобілі (передано 128 авто) та бронежилети (передано 567 штук).

Ощад допомагає і клієнтам підтримувати ЗСУ. Платежі на рахунок допомоги українському війську, відкритий в НБУ, здійснюються в Ощадбанку без комісій. У додатках «Ощад 24/7» та «Мобільний Ощад» відкрито сервіс для благодійних внесків на потреби української армії. З початку війни Ощадбанк відкрив понад 210 рахунків благодійним організаціям. За цей час фізичні та юридичні особи перерахували на підтримку ЗСУ та на благодійність 5 млрд грн.

Що таке військові облігації?

Ощадбанк продовжує продаж військових облігацій. Купуючи військові облігації, клієнти не лише отримують дохід у вигляді відсотків, а й забезпечують потреби ЗСУ. Адже облігації є цільовими й кошти від їх розміщення спрямовуються виключно на фінансування армії та інші потреби країни в умовах воєнного стану.

Ощадбанк є первинним дилером на ринку державних цінних паперів України, має можливість придбати військові облігації на аукціонах Мінфіну. Клієнти Ощадбанку вже інвестували у військові ОВДП майже 140 млн грн. В умовах воєнного стану купівля військових облігацій через Ощадбанк здійснюється за спрощеною процедурою. Для цього діючим клієнтам Ощаду не треба звертатись до відділення, достатньо зв’язатись з менеджером. Ощад скасував більшість комісій за операціями з військовими облігаціями на період воєнного стану. Відтак клієнти можуть інвестувати з мінімальними витратами.

ЛІЦЕНЗІЯ НБУ НОМЕР 148 ВІД 05.10.2011 Р.