«Ковідне» подорожчання: «борщовий набір» – удвічі, телятина – 200 гривень за кіло
На продуктових ринках відчутно зросли у ціні овочі, м’ясо, яйця
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/451631/bazar.jpg)
Після свят на продуктових ринках – сезонне затишшя. Брак грошей через щедрі святкові застілля дається взнаки. Людей на базарах обмаль. На ситуацію вплинула і чергова хвиля коронавірусу: багато людей хворіють. Крім того, дедалі більше замовляють продукти у форматі онлайн.
Але через брак покупців ціни, на жаль, не падають. На початку лютого подорожчали усі ходові продукти – м’ясо, яйця, олія... Та найбільше подорожчали овочі “борщового набору” – на 50%. За словами члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, зростання цін на продукти харчування має кілька причин, серед них – ковідна пандемія та погіршення погодних умов, що спричиняє перебої з доставкою. Експерт вважає, найбільше цьогоріч подорожчають яйця. У 2022-му ціна “державного” яйця може підскочити до 5 грн за штуку. Наразі фермерські яйця можна придбати по 3-3,20 грн, а домашнє – 5 грн.
На зростання цін на продукти також вплинуло підвищення плати за оренду приміщень, рівня заробітної плати, транспортних витрат. В Інституті аграрної політики кажуть, ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у весняний період 2022 року. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що великій частині українських споживачів з низьким рівнем доходів свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступні.
“Цьогоріч українцям варто готуватися до зростання цін на продукти на 20%, – додав економічний експерт Олег Устенко. – Причина у високих інфляційних ризиках на світових ринках”.
Журналістка “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок
...Людей на ринку мало, зате продуктів вдосталь. Продавці закликають купити товар, покупці торгуються, але майже ніхто не йде їм назустріч. Кажуть, не ті часи. “Борщові овочі подорожчали удвічі, – каже для “ВЗ” продавчиня ринку Ганна. – До нового року все коштувало до десяти гривень, тепер – майже двадцятка. Кілограм цибулі – 18-20 грн, картопля – 7 (найдешевший овоч «борщового набору». – Авт.), капуста – 20-22, буряк – 20, морква – 18. Вчора продавала овочі на три гривні дорожче, але майже ніхто не купував. Мусила трохи зменшити ціну”.
Вирішила придбати у цієї продавчині в’язку коренів пастернаку. Заплатила 30 гривень. До нового року такий товар коштував до 15 гривень. Згадала, що мені потрібно поповнити запаси синьої цибулі. За кілограм правлять 25 гривень. У супермаркетах таку цибулю продають трохи дешевше – 20 гривень за кілограм.
“Немає торгу, покупців мало, – нарікає продавчиня Ганна. – Люди не мають грошей. Та і ціни відлякують. Наприклад, місяць тому буряк коштував 10 гривень, тепер 20. Запаси цього овоча вичерпуються. Влітку був неврожай”.
Ціни на тепличні овочі наразі тримають стабільну планку. Огірки – 50 грн, помідори – 55-65, перець – 80. Авокадо – 35-48 гривень за штуку.
Цитрусові не подорожчали – всі у діапазоні 40-60 гривень за кілограм. У попиті – мандарини “Климентинка” – 55 гривень за кіло, хурма – 60 грн.
Найбільше розчарували ціни на свіже сало – 130 гривень за кілограм, шпондер – 75 грн.
“Пані, купіть шинку з домашньої свинки – 85 гривень за кілограм, – рекламує товар продавчиня. – Шпондер продаю дешевше – 70 гривень”.
Теляча шинка (задня частина) – 190-200 гривень за кілограм. “Передня” шинка – 150 грн. “Філейка” – 400 гривень за кіло.
“Пані, та це недорого, бо до свят телятина коштувала 220 грн”, – сказала продавчиня.
Читайте також: “Ще сьогодні ”майки” по 50 копійок, а завтра — по дві гривні”