Передплата 2024 «Добра кухня»

«Ковідне» подорожчання: «борщовий набір» – удвічі, телятина – 200 гривень за кіло

На продуктових ринках відчутно зросли у ціні овочі, м’ясо, яйця

Після свят на продуктових ринках – сезонне затишшя. Брак грошей через щедрі святкові застілля дається взнаки. Людей на базарах обмаль. На ситуацію вплинула і чергова хвиля коронавірусу: багато людей хворіють. Крім того, дедалі більше замовляють продукти у форматі онлайн.

Але через брак покупців ціни, на жаль, не падають. На початку лютого подорожчали усі ходові продукти – м’ясо, яйця, олія... Та найбільше подорожчали овочі “борщового набору” – на 50%. За словами члена Економічного дис­кусійного клубу Олега Пендзина, зростання цін на продукти харчу­вання має кілька причин, серед них – ковідна пандемія та погір­шення погодних умов, що спри­чиняє перебої з доставкою. Екс­перт вважає, найбільше цьогоріч подорожчають яйця. У 2022-му ціна “державного” яйця може під­скочити до 5 грн за штуку. Наразі фермерські яйця можна придбати по 3-3,20 грн, а домашнє – 5 грн.

На зростання цін на продукти також вплинуло підвищення пла­ти за оренду приміщень, рівня за­робітної плати, транспортних ви­трат. В Інституті аграрної політики кажуть, ціни на тепличні овочі в Україні можуть різко зрости у вес­няний період 2022 року. Ціновий стрибок передбачається настіль­ки відчутним, що великій частині українських споживачів з низьким рівнем доходів свіжі помідори, огірки та перець у цей період бу­дуть практично недоступні.

“Цьогоріч українцям варто готуватися до зростання цін на продукти на 20%, – додав еко­номічний експерт Олег Устенко. – Причина у високих інфляційних ризиках на світових ринках”.

Журналістка “ВЗ” вирушила на Привокзальний ринок

...Людей на ринку мало, зате продуктів вдосталь. Продавці за­кликають купити товар, покупці торгуються, але майже ніхто не йде їм назустріч. Кажуть, не ті часи. “Борщові овочі подорож­чали удвічі, – каже для “ВЗ” про­давчиня ринку Ганна. – До ново­го року все коштувало до десяти гривень, тепер – майже двадцят­ка. Кілограм цибулі – 18-20 грн, картопля – 7 (найдешевший овоч «борщового набору». – Авт.), ка­пуста – 20-22, буряк – 20, морква – 18. Вчора продавала овочі на три гривні дорожче, але майже ніхто не купував. Мусила трохи зменшити ціну”.

Вирішила придбати у цієї продавчині в’язку коренів пас­тернаку. Заплатила 30 гривень. До нового року такий товар ко­штував до 15 гривень. Згадала, що мені потрібно поповнити за­паси синьої цибулі. За кілограм правлять 25 гривень. У супер­маркетах таку цибулю продають трохи дешевше – 20 гривень за кілограм.

“Немає торгу, покупців мало, – нарікає продавчиня Ганна. – Люди не мають грошей. Та і ціни відля­кують. Наприклад, місяць тому буряк коштував 10 гривень, тепер 20. Запаси цього овоча вичерпу­ються. Влітку був неврожай”.

Ціни на тепличні овочі наразі тримають стабільну планку. Огір­ки – 50 грн, помідори – 55-65, пе­рець – 80. Авокадо – 35-48 гри­вень за штуку.

Цитрусові не подорожчали – всі у діапазоні 40-60 гривень за кілограм. У попиті – мандарини “Климентинка” – 55 гривень за кіло, хурма – 60 грн.

Найбільше розчарували ціни на свіже сало – 130 гривень за кі­лограм, шпондер – 75 грн.

“Пані, купіть шинку з домаш­ньої свинки – 85 гривень за кіло­грам, – рекламує товар продавчи­ня. – Шпондер продаю дешевше – 70 гривень”.

Теляча шинка (задня частина) – 190-200 гривень за кілограм. “Передня” шинка – 150 грн. “Фі­лейка” – 400 гривень за кіло.

“Пані, та це недорого, бо до свят телятина коштувала 220 грн”, – сказала продавчиня.

Читайте також: “Ще сьогодні ”майки” по 50 копійок, а завтра — по дві гривні”

Схожі новини