Не більше п’яти пачок в одні руки!
В Україні бракує цукру? Ціни на солодкий продукт злетіли
/wz.lviv.ua/images/articles/_cover/438909/f-cukor5.jpg)
Українські цукровики скаржаться, що несприятливі цього року, зокрема навесні, погодні умови негативно вплинули на урожай цукрових буряків. Дощі та сніги затягнулися практично на цілий квітень… Як наслідок, в Україні виник дефіцит цукру. Ціни на солодкий продукт — 26−33 гривні за кілограм!
Продавчиня у невеличкому магазині розповідає, що у них у продажу цукру не було вже кілька днів. «Сьогодні шеф привіз цукор, — каже продавчиня. — Ціна — 28,50 за кіло. До кінця дня майже весь мішок продала». Запитую, чому так дорого?
/wz.lviv.ua/images/articles/2021/07/f_cukor2.jpg)
«А це ще не дорого. Одна жіночка розповідала, що в магазині на Привокзальній бачила цукор по 30 гривень за кілограм!».
В одному із львівських супермаркетів цукру на прилавку достатньо. (Не бракує також мішків з цукром, складених у залі). Ціна — 25 гривень 90 копійок за кілограм. Але що це? На одному з цінників напис: «Дана позиція відпускається у кількості не більше 5 одиниць в одному чеку». Схоже, певний дефіцит цукру в Україні все-таки намітився… Вам це нічого не нагадує? За «совдепії» вершкового масла в одні руки давали не більше ніж 200 грамів…
Тим часом ажіотаж довкола цукру потроху зростає. Знайомий з Надвірної на Івано-Франківщині розповів, що на гуртівні «по блату» купив цукор по 28 гривень за кілограм. Уже невдовзі гуртовики планують підвищити ціну до 31 гривні… А в одній з крамниць Львова цукор розлетівся як гарячі пиріжки за ціною… 33 гривні за кіло!
Експертка з аграрно-промислового комплексу каже таке: «Як можна обґрунтувати ціну на цукор поганою погодою навесні, якщо нинішня ціна формувалася за попереднього врожаю? Так, цього року були несприятливі погодні умови. Однак період цукроваріння — вересень-жовтень. Тому, припускаю, цукровики, коли говорять про погані погодні умови, маніпулюють. Висока ціна на цукор, яка нині склалася на ринку, є радше наслідком зростання цін на пальне й енергоносії».
А можливо, великі торговельні мережі, які мають значний вплив на формування цін, вирішили розпродати свої залишки цукру? Розрахунок приблизно такий: почувши про майбутній дефіцит і неминуче здорожчання цукру, українці рвонуть його скуповувати. І тоді, зрозуміло, ціни на солодкий продукт можна буде ще підняти, адже і так візьмуть…