Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не більше п’яти пачок в одні руки!

В Україні бракує цукру? Ціни на солодкий продукт злетіли

Українські цукровики скаржаться, що несприятливі цього року, зокрема навесні, погодні умови негативно вплинули на урожай цукрових буряків. Дощі та сніги затягнулися практично на цілий квітень… Як наслідок, в Україні виник дефіцит цукру. Ціни на солодкий продукт — 26−33 гривні за кілограм!

Продавчиня у невеличкому магазині розповідає, що у них у продажу цукру не було вже кілька днів. «Сьогодні шеф при­віз цукор, — каже продавчиня. — Ціна — 28,50 за кіло. До кінця дня майже весь мішок продала». За­питую, чому так дорого?

Фото автора
Фото автора

«А це ще не дорого. Одна жі­ночка розповідала, що в магази­ні на Привокзальній бачила цу­кор по 30 гривень за кілограм!».

В одному із львівських супер­маркетів цукру на прилавку до­статньо. (Не бракує також міш­ків з цукром, складених у залі). Ціна — 25 гривень 90 копійок за кілограм. Але що це? На одно­му з цінників напис: «Дана по­зиція відпускається у кількос­ті не більше 5 одиниць в одному чеку». Схоже, певний дефіцит цукру в Україні все-таки намі­тився… Вам це нічого не нага­дує? За «совдепії» вершково­го масла в одні руки давали не більше ніж 200 грамів…

Тим часом ажіотаж довкола цукру потроху зростає. Знайо­мий з Надвірної на Івано-Фран­ківщині розповів, що на гуртів­ні «по блату» купив цукор по 28 гривень за кілограм. Уже не­вдовзі гуртовики планують під­вищити ціну до 31 гривні… А в одній з крамниць Львова цукор розлетівся як гарячі пиріжки за ціною… 33 гривні за кіло!

Експертка з аграрно-про­мислового комплексу каже таке: «Як можна обґрунтува­ти ціну на цукор поганою пого­дою навесні, якщо нинішня ціна формувалася за попередньо­го врожаю? Так, цього року були несприятливі погодні умови. Однак період цукроваріння — ве­ресень-жовтень. Тому, припус­каю, цукровики, коли говорять про погані погодні умови, мані­пулюють. Висока ціна на цукор, яка нині склалася на ринку, є радше наслідком зростання цін на пальне й енергоносії».

А можливо, великі торговель­ні мережі, які мають значний вплив на формування цін, вирі­шили розпродати свої залишки цукру? Розрахунок приблизно такий: почувши про майбутній дефіцит і неминуче здорожчан­ня цукру, українці рвонуть його скуповувати. І тоді, зрозуміло, ціни на солодкий продукт мож­на буде ще підняти, адже і так ві­зьмуть…

Схожі новини