Передплата 2024 «Добре здоров’я»

ФОПівський Майдан

Багатотисячну акцію протесту SaveФОП (“Врятуйте ФОПи!”) провели у центрі Києва тисячі обурених підприємців з усіх куточків країни

Доведені до відчаю, люди вимагали від влади припинити утиски малого і середнього бізнесу, забезпечити їм нормальні умови роботи, відмінити «драконівські» правила, які позбавляють їх праці і засобів для існування. Хоча протести були мирними, люди наштовхнулися на доволі жорстку відповідь влади.

Представники руху SaveФОП наполяга­ли, щоб парламент і уряд скасували введення додаткових податкових об­межень, відмінили запрова­дження касових апаратів для більшості категорій фізичних осіб-підприємців. А ще за­кликали дати право їм пра­цювати і під час тритижнево­го карантину-локдауну, який в Україні буде оголошено з 8 по 24 січня.

Люди заявляли, що їхня акція буде безстроковою, збиралися ночувати на Майдані. Розціню­ючи це як порушення громад­ського порядку, поліція спро­бувала локалізувати протести, знести розбиті намети. Унаслі­док цього між сторонами ви­никли словесні перепалки і су­тички. Силовики застосували ґумові кийки, світлошумові гра­нати, сльозогінний газ — хоча, за словами очевидців, підстав для такої реакції не було. Після «фізичного контакту» із нацгвар­дійцями багатьом учасникам ак­ції знадобилася медична допо­мога. Водночас у МВС заявили про чотири десятки постражда­лих серед правоохоронців.

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Події у Києві багатьом на­гадали силові дії «Беркуту» під час Революції Гідності. Де­які політичні лідери заявили про «системне знищення се­реднього класу як економічної опори нації і головної загрози олігархату».

Схожі новини